ODTÜ mezunu kadınlar anlatıyor: ‘ODTÜ’den mezun olursan boş kalmazsın’ bir hayal
ODTÜ’den mezun olan kadınlar derinleşen kriz koşullarında ODTÜ diplomasına sahip olmanın yeterli olmadığını, işsizlik ve geleceksizliğin genç kadınları endişelendirdiğini söylüyor.

Zamanında, “ODTÜ’ den mezun olduysan boş kalmazsın” denildiğini çok duymuşuzdur. Fakat genç kadın işsizliğin yüzde 28’lere ulaştığı günümüzde ve derinleşen kriz koşullarında, ODTÜ diplomasına sahip olsak dahi işsizlik ve geleceksizlik biz genç kadınları endişelendiren önemli konuların başlarında geliyor. Bu yüzden, 2019 yılı mezuniyet töreni öncesi lisanstan ve yüksek lisanstan mezun olan kadınlarla gelecekten ne beklediklerine dair konuşma ihtiyacı duyduk. Neredeyse hepsinin ortaklaştığı nokta iş bulmanın oldukça zor olduğu, bulduklarında da çok komik ücretlerle çalıştırıldıklarıydı. Yüksek lisans ve doktoranın da artık akademisyen olmak için değil onlar için güvenli bölge olan okulda kalmak ve dışarıdaki zor hayata olabildiğince geç başlamak için yapıldığını belirtti birkaçı.

Orta Doğu Çalışmaları yüksek lisans programından mezun olan bir mezun, yüksek lisans yaparken doktorayı düşünerek yaptığını fakat şimdi fikirlerinin değiştiğini ifade ediyor. Yeterli bilgi ve donanımla mezun olmasına rağmen yüksek lisans yaptığı için tecrübesinin olmaması iş bulmasını oldukça zorlaştırıyor.

Mimarlıktan mezun olan bir kadın Türkiye’de mimara iş olmadığını ve çok onur kırıcı ücretlerle işe başlamak durumunda kaldıklarını bu yüzden de yüksek lisans ve doktoraya başvurarak sonsuza kadar okumaya çalıştıklarından bahsediyor. Çalışan arkadaşlarının da oldukça mutsuz olduğuna değindikten sonra çok fazla mezun olduğunu ama yeterince iş olmadığından yakınarak devletin bunun çözümünü bulması gerektiğini savunuyor.

Psikolojiden mezun olan bir kadın, okurken aynı zamanda staj yaptığını ve yüksek lisansa başvuracağını söylüyor. “Zor olacak ama bir kadın olarak Türkiye’de özgürlüğümü elime almak için bunları yapmak zorundayım.” Stajda ücret almadığını belirtirken, en büyük sıkıntının devletten kaynaklı olduğunu, meslek yasalarının hâlâ olmadığını söylüyor. “En büyük savaşımız da 2-3 sertifika alıp yalan yanlış bilgilerle insanlara destek olmaya çalışan yaşam koçlarıyla. Meslek yasası gelmeden bunlar çözülmez.”

Yüksek lisans mezunu bir mühendis kadın ise iş aramaya çoktan başladığını ama sürekli olumsuz yanıt aldığını ifade ediyor. Son dönemde çok fazla gelecek kaygısı yaşadığını yüksek lisanstan sonra üzerindeki baskının iyice arttığını belirttikten sonra kendi alanının dışına çıkmak durumunda olduğunu söylüyor. “Kendi alanımın dışına çıkmayı düşünüyorum artık. ‘’Ne olursa’’ şeklinde oluyor bir süre sonra. Yüksek lisans işverenlerin umurlarında bile değil. Hafta sonlarımı da verip komik paralara çalışmak istemiyorum. KPSS’yi mi denesek? diyorum sonra malum bizi almıyorlar tanıdık olması gerekiyor; gerçi her yerde artık tanıdık olması gerekiyor. Gördüğünüz üzere karamsarım şu sıralar.”