Öğrencisini taciz eden imama tutuklama yok
Öğrencisini istismar eden imam hakkında mahkemenin verdiği tutuksuz yargılanmasının devamı kararı kadın örgütlerinin tepkisine neden oldu: ‘Suçluyu cesaretlendiren sisteminize karşı duruyoruz.’

Mersin Tarsus’ta Kur’an Kursu hocasının bir öğrencisini istismar etmesi üzerine açılan davada sanık hakkında yine tutuklama kararı çıkmadı. Mahkemenin kararı tepkilere neden oldu.

Tarsus’ta bir Kur’an Kursuna gelen 11 yaşındaki öğrencisine cinsel istismarda bulunan İmam M. D’nin yargılanmasına Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Davaya yeni bir hakim başkanlık etti. Ayrıca sanık avukatı davadan çekildi ve bu duruşmaya yeni bir sanık avukatı katıldı. Dava öncesi mahkeme başkanı gazeteci ve avukatların katılımını, salonun darlığını gerekçe göstererek engellemeye çalıştı. Uzun tartışmaların ardından gazetecilerin ve avukatların girişine izin verildi. Davayı izlemeye gelen birçok kadın ise salona alınmadı. Mahkeme Başkanı yalnızca örgütlerinden kadın birer temsilcinin salona alınmasına izin verdi.

Sanığın katılmadığı duruşmada söz alan avukatlar, mütalaada okunan esaslara katıldıklarını ifade ederek, suçun subuta erdiğini, TCK 103’ün maddi katalog suçlara girdiğini, suçun bilirkişi raporlarınca ve bilimsel kanıtlarla sabit görüldüğünü belirterek sanığın tutuklu yargılanmasını istedi.

Sanık avukatı ise davaya yeni atandığını, davayı incelemek için mahkemeden süre istediğini belirtti.

Mahkeme heyeti ise sanığın tutuksuz yargılanmasına ve mahkemenin kesin kararını vermek üzere 25 Nisan günü saat 13.30’a ertelenmesine karar verdi.

Sanığın tutuksuz yargılanmasına devam edilmesi kararı mahkeme salonunda ve adliyedeki kadınların tepkisine neden oldu. Kadınlar “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Hakim istifa” sloganlarıyla kararı protesto etti.



SUÇLUYU CESARETLENDİREN SİSTEMİNİZE KARŞI DURUYORUZ
Davaya Mersin, Adana, İzmir, Hatay barosundan avukatlar ile Mersin, Adana ve Tarsus Kadın Platformu üyesi kadınlar ve UÇİM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği) katıldı. Dava öncesi ve dava sonrası adliye önünde basın açıklaması yapan kadınlar, sanığın tutuksuz yargılanmasına tepki göstererek, sanık tutuklanıp ceza alıncaya, adalet sağlanıncaya kadar davanın takipçisi olacaklarını belirttiler.
Kadınlar adına basına açıklama yapan Ceren İnan, “Adalet sistemi suçun üzerinin örtülmesine, istismarın aklanmasına ve meşru kılınmasına aracı olamaz. Adaletin görevi failleri cezasız bırakmak değil soruşturma ve kovuşturma süreçlerini etkin şekilde yürütmek, suçtan zarar görenin yanında olmaktır. Çocuğa yönelik cinsel istismar, erkek egemen sistemin ortaya çıkardığı ve meşrulaştırdığı bir şiddettir. Çocuğa yönelik cinsel şiddet, çocuğun üzerinde kurulan iktidar ve gücün kötüye kullanımının sonucudur. Burada işlenen suç, konumun sağladığı gücün kullanılmasıdır. Bizler biliyoruz ki erkek egemen sistemin, hiyerarşinin ve gücün olduğu ortam cinsel şiddete zemin hazırlamaktadır. Bu suçu işleyen kişilerin toplumca bilinen, tanınan kişiler olması şiddetin ve istismarın üzerini örtemez. Aksine konumunu kullanarak işlediği suçun cezası arttırılarak uygulanmalı, cezasız bırakılmamalıdır.
Burada sizin erkek adaletinize, suçluyu cesaretlendiren sisteminize, çocuğu istismara açık hale getiren politikalarınıza ve bunu dinci gericilikle beslemenize karşı duruyoruz. Cinsel istismar faili sanık tutuklanana kadar bu davanın peşindeyiz. İkiyüzlü cinsiyetçi, kadın ve çocuk düşmanı erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz. İstismarı aklamanıza da suçluyu korumanıza da izin vermeyeceğiz.”




İlgili haberler
Çocuk istismarı dosyalarından mağdur ve sanık ifad...

2009-2016 yılları arasında görülmüş ve kapanmış 800 cinsel istismar davasının tutanaklarında mağdurl...

Yeğenine tecavüz eden imam bir de şikayetçi oldu!

Ablasının kızına tecavüz ederek hamile bırakan, çocuğun babası olduğu DNA raporu ile belirlenen imam...

GÜNÜN ÇAĞRISI: Mersin Kadın Platformu tüm kadınlar...

Adana’nın Akçatekir beldesinde kuran kursuna gittiği caminin imamı tarafından cinsel istismara uğray...