Okullarda 1 öğün yemek için imza toplayan kadınlar: Çocuklar ‘Ne zaman yemek gelecek’ diye soruyor
Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için mücadele eden kadınlar, “MEB’in adım atması sevindirici ama bu tüm okulları kapsamalı. Bunun için mücadelemiz sürecek” dedi.

Ekmek ve Gül’ün gündeme getirdiği ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ kampanyası ülke geneline yayılarak büyüyerek devam ediyor. Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, kampanya kapsamında topladığı imzalarla okullarda 1 öğün yemek verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) başvuruda bulundu. Kampanyanın büyümesiyle MEB’in sadece okul öncesi ve pansiyonlu okullarda yemek verilmesi kararının yeterli olmadığını, tüm öğrencilerin 1 öğün yemeğe ihtiyacı olduğunu belirten Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Elif Sancı, “İmza toplayan kadınları gören çocuklar, ‘Ne zaman yemek gelecek’ diye soruyor” dedi.

"AİLELER BESLENME KOYMAKTA ZORLANIYOR"

Ekmek ve Gül’ün kampanyasını ilk duyduklarında neler yapabileceklerine dair hızlıca kadınlarla bir araya geldiklerini anlatan Elif Sancı, “Nerelerde imza toplamamız gerektiğine karar verip, okul önlerinde, pazar yerlerinde binlerce imza topladık. Meyvenin, sebzenin, sütün, peynirin ateş pahası olduğu günlerden geçiyoruz. Aileler bu pahalılıkta çocuğuna beslenme koyamıyor. Her gün ekmek arası reçel yiyen çocuklar ya da sadece makarna yiyen çocuklar ne kadar sağlıklı beslenebilir?” diye sordu.

"SOĞUK MAKARNA YEMEKTEN BIKTIK"

Kampanyanın ülke geneline yayılması ve ses getirmesiyle kısmi bir kazanım sağlandığını, okul öncesi ve pansiyonlu okullarda MEB’in ikinci dönemden itibaren yemek dağıtacağını duyurduğunu hatırlatan Sancı “Bu çok sevindirici bir gelişme. Ancak sağlıklı ve ücretsiz yemek, tüm okullarda ilkokul, ortaokul ve liselerde de olmalı. Bir simitin 6, bir tostun 18 TL olduğu bir zamanda çocuklarımız 6-7 saat okullarda ne yapsınlar?” dedi. Kampanyanın örgütlenmeye başlanmasıyla dernekte birçok soruna tanıklık ettiklerini söyleyen Sancı, “İmza kampanyasına başladığımızda, kadınlar ‘Çocuğumun beslenmesine koyacak kahvaltılığım yok’ diyerek derneğimize başvuruyordu. Karşılaştığımız ilkokul öğrencileri ‘Soğuk makarna yemekten bıktık’ diyorlardı. Çok sayıda kadın çevresinden, akrabalarından topladıkları imzalarla kampanyamıza katıldı. İmza toplayan kadınları gören çocuklar, ‘Ne zaman yemek gelecek’ diye soruyordu” ifadelerini kullandı.

"SAĞLIKLI BESLENMEK HER ÇOCUĞUN HAKKI"

Bakanlığın tüm ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine de ücretsiz sağlıklı yemek dağıtımı yapması gerektiğini belirten Sancı “Sağlıklı beslenmek her çocuğun hakkıdır. Okulda aç kalan, iyi beslenemeyen her çocuğun vebali boynunuzdadır. Bizler bunun için yasal haklarımızı kullanacağız. Hukuki süreçleri başlatıyoruz. Sürecin takipçisi olacağız” dedi. Dernek tarafından bakanlığa yapılan başvuruda, pek çok ülkede okul çağındaki çocuklara günde bir öğün sağlıklı, dengeli ve ücretsiz yemek verildiği hatırlatılarak MEB’in bir an önce tüm okullar için adım atması talep edildi.

İlgili haberler
Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz| Okullarda #1Öğü...

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için çalışma yürütülen kadınlar, demokratik...

Kur korumalı mevduata ayrılan bütçenin yarısı çocu...

Meclis'te Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesi görüşülürken okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz v...

Mücadelemiz sonuç veriyor: Okul öncesi eğitimde he...

YETMEZ, TÜM DEVLET OKULLARINDA TÜM ÖĞRENCİLERE NİTELİKLİ, SAĞLIKLI, ÜCRETSİZ BİR ÖĞÜN YEMEK İÇİN MÜC...