‘Oyuncak mıyım ben? Doğru düzgün iş arıyorum’
Küçülme bahanesiyle işten çıkarılan kadın işçi malulen emekli olmasına rağmen geçinemediği için çalışmak zorunda kaldığını anlatıyor.

Çiğli Organize Sanayi bölgesinde uluslararası markalara üretim yapan ve 2020 aralık ayında istenilen sayıda üretim yapamayan işçinin şiddete maruz kalması iddiasıyla gündeme gelen Mude Tekstil şimdi de bir kadın işçinin “Küçülmeye gidiyoruz” denilerek 2 ay çalıştırılıp işten çıkarılması iddiasıyla gündeme geldi.

İsmini vermek istemeyen ve Ekmek ve Gül’e ulaşan engelli kadın işçi malulen emekli olduğunu ama geçinemediği için çalışmak zorunda olduğunu dile getirdi. Önce Mude Tekstilde çalışmaya başlayan işçi, 2 ay sonra küçülme bahanesiyle işten çıkarıldığını anlattı. Daha sonra İŞKUR aracılığıyla engelli kadrosunda Fav Tekstile giren işçi bir hafta çalıştıktan sonra buradan da küçülme bahanesiyle çıkarıldığını dile getirdi. Kadın işçi yaşadıklarını Ekmek ve Gül’e şu sözlerle anlattı:

'ÇOCUĞUMA BAKACAK DURUMUM OLMADIĞI İÇİN VELAYETİ BABASINA BIRAKTIM'

“15 yıl tekstil sektöründe çalışmış biriyim. Daha önce Ankara’daydım, orada hem metal hem tekstil sektöründe çalıştım. 9 yıldır İzmir’de yaşıyorum, burada da çalışmaya devam ettim, malulen emekli olalı 3 yıl oldu. Eşim çok sorumsuz bir insandı, çok şiddet gördüm, alkolü vardı, çalışmazdı. Çocuğuma da bakacak durumum olmadığı için velayetini eşime vererek boşandım, çocuğum babaannesi ile birlikte kalıyor, arada benim yanıma da geliyor. Nafaka talep etmedim, etsem de verecek durumu yoktu. Emekli olmama rağmen geçinemediğim için çalışıyordum. Bu zamana kadar çalışma yaşamında hiç böyle bir şey görmedim, ‘Küçülüyoruz’ denerek hem Mude Tekstil’den hem de Fav Tekstil’den çıkarıldım. Bu isimlerin duyulmasını, bilinmesini istiyorum, işçinin emeğini sömürüyorlar.”

‘KREDİ ÖDÜYORUM, GEÇİNEMİYORUM, BUNU HAK ETMEDİM’

Yalnız yaşadığını ve geçinemediğini belirten kadın işçi, “2 bin 50 lira emekli aylığı alıyorum. Borç aldım, kredi çektim, 1200 lira kredi ödüyorum, kira veriyorum, faturalarımı ödüyorum, bana hiçbir şey kalmıyor, şimdi bir sürü şeye de zam geldi. Yaşayabilmek için de çalışmak zorundayım, akrabam yok, arkadaşım yok, hiç kimsem yok burada, bir başımayım. Küçülmeye gidiyoruz diyen firma hâlâ yerinde duruyor. Paramın olmadığı bir zamanda bir sürü evrak hazırladım, borç aldım. ‘Oyuncak mıyım ben, doğru düzgün iş arıyorum’ dedim, cevapları ‘Böyle olacağını bilmiyorduk, küçülmeye gidiyoruz’ oldu. Bunu hak ettiğimi düşünmüyorum. Şikayetçiyim, daha önce düşünsünler ona göre eleman alsınlar, kimseyi mağdur etmesinler.”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Bu gerekçelerle işten atma ne kadar kabul edilir d...

Kadroya geçmeyi beklerken güvenlik soruşturması nedeniyle işinden olan Ege Üniversitesi işçileri işt...

Bangladeş: Tekstil işçileri işten çıkarmalara karş...

Bangladeşli tekstil işçisi kadınlar Ashulia sokaklarında işten atmalara karşı yaptıkları eylemlerin...

İşten atıldık, iffetsizlikle suçlandık, yılmadık!

Van’da 2011 depremi ardından 5 milyon liralık teşvik alan firmalardan Gündüz Nakış, kovid-19 salgını...