Pınar Gültekin'in katiline haksız tahrik indirimiyle 23 yıl ceza verildi
Mahkeme Pınar Gültekin'in katili Cemal Metin Avcı'ya suçu haksız tahrik altında işlediğini gerekçe göstererek 23 yıl hapis cezası verdi.

Muğla'da, üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı ile suç delillerini gizleyerek yok ettikleri iddia edilen kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan 13. kez hakim karşındaydı. Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 13'üncü duruşmasında karar çıktı.

Mahkeme heyeti, ağırlaştırılmış müebbet cezası verdiği Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi ile cezasını 23 yıla indirdi. Duruşmada tutuksuz sanıklar kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın ise beraatine karar verildi. Kadın örgütleri adliye önünde karara tepki göstermek için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Adliye önünde konuşan Pınar Gültekin'in avukatı Rezan Epözdemir, "Tüm kamuoyunun takip ettiği bir dosyada verilen bir karar tam anlamıyla bir hukuk garabeti. Bu karar hukuken kabul edilemez bir karar. Başsavcılık makamı Cemal Metin Avcı bakımından ve Mertcan Avcı bakımından tasarlayarak canavarca hisle öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi. Şükrü Gökhan Orhan, Selim Avcı, Ayten Avcı,Eda Karagün bakımından ise 2 yıl 6 aydan 5 yıla kadar delilleri gizleme, yok etme ve değiştirmeden ceza istedi. Biz iki yıldır diyoruz ki bu mahkemeye güvenmiyoruz, buradan adalet çıkmaz. Reddi hakim taleplerimiz 3 kere dermeyan ettik, reddedildi. Geldiğimiz noktada önce bir takipsizlik kararı verdiler, itiraz ettik.  Reddedildi. Kanun yararına bozmaya gittik Adalet Bakanlığı'na. Kanun yararına bozma talebimiz kabul edildi. Yargıtay'a gitti dosya. Yargıtay bu kararı kaldırdı. 4 sanık hakkında dava açıldı ve bu dosyada birleşti. Sonrasında dedikki bu cinayet tek başına işlenemez. Hayatın olağan akışına, mantık fizik kurallarına aykırı. Bunu tek başına bir kimse yapamaz dedik. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren TCK 82 gereği gibi burada uygulanmadı. Kadın cinayetlerinin klasik haksız tahrik indirimi savunması yapıldı. Soruşturma aşamasında 'benden para istiyordu, şantaj yaptı' dedi. Ortada bir video yok, kayıt yok, belge yok, bilgi yok. 'Benim hemcinsimle videomu çekti. O yüzden öldürdüm' dedi. Ortada video yok, görüntü yok.  En son duruşmada CMK 201'e göre sorduk 'Niye öldürdün? Böyle canice bir cinayeti işledin?' diye; orada da döndü dedi ki 'Beni bıçaklamaya çalıştı, kolumu kaldırdım bıçak kolumu kesti. Ben de panikledim, o paniğin etkisiyle öldürdüm' dedi. Ortada bıçak yok, adli tıp raporuna göre bıçaklama yok. Aşamalarda 3 defa değişen haksız tahrik savunması var. Kerameti kendinden menkul bir haksız tahrik savunması var. Ezberlenmiş, kurgulanmış, cezayı minimize etmeye yönelik, kimsenin itibar etmediği, kendi içinde bile 3 kere değişen çelişen bir haksız tahrik savunması var. Geldiğimiz noktada mahkeme haksız tahrik indirimi uyguluyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapsini Cemal Metin Avcı'ya 23 yıla çeviriyor. Mertcan Avcı bakımından, yani cinayet mahalinde maktül yakılırken başında olan Mertcan Avcı'ya beraat kararı verildi. Diğer 4 sanığa da beraat kararları verildi. İtiraz edeceğiz. Yargıtay'a başvuracağız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı'nın, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'nın, Adalet Bakanı'nın "davayı takip edeceğiz", "kadına yönelik şiddetle çok etkili tedbirler alacağız" söylemlerini hatırlatan Epözdemir, "Kadına şiddetle mücadele edilecekse gelip burada bu karara bakılsın. Bugün hukukun öldüğü bir gündür. Bugün hukuk ayaklar altına alındı" dedi.

DHA'dan Cavit Akgün ve Fırat Akay'ın haberine göre duruşmaya sanık Cemal Metin Avcı, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuksuz sanıklar Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı, Gültekin'in babası Sıddık ile annesi Şefika Gültekin ile taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya diğer sanıklar Cemal Metin Avcı'nın eski eşi Eda Karagün, babası Selim Avcı, annesi Ayten Avcı, iş ortakları Şükrü Gökhan Orhan ise katılmadı.

'ARTIK ADALET YERİNİ BULSUN'

Duruşma sırasında konuşan Pınar Gültekin'in babası “Sadece 5 saniye empati yapmanızı  istiyorum. Benim kızım diri diri yakıldı. Ben de bir insanım, yıllardır evlat acısıyla yaşıyorum, her Muğla’ya gelişimde ben ölüyorum!” ifadelerini kullandı. Pınar Gültekin'in annesi ise kararın verilmesinin hep ertelenmesine dair, "Biz ailece mahvolduk, iki yıldır ilaçla yaşıyorum! Pınar Gültekin artık yok, gelmeyecek ama artık adalet yerini bulsun, her gün kadınlar ölmesin” dedi.

'SUÇU GİZLEMEK İÇİN PINAR'I YAKTI'

Pınar Gültekin'in davasını takip eden Avukat Alev Öztürk'ün aktardığına göre Cemal Metin’in avukatı “Müvekkil, canavarca hisle hareket etse başka türlü öldürürdü ellerini bağlayarak öldürürdü ama müvekkil, maktulün hiç hareket etmediğini anlayınca gidip benzin alıp yakmıştır, amacı suç delillerini gizlemektir”, "Adalet tecelli etsin deniyor ama müvekkilim itiraf edip cesedin yerini gösterdiği için bu aşamaya gelinmiştir yoksa maktulün cesedinin bulunması mümkün değildi. Müvekkil durup dururken gideyim şu Pınar’ı öldüreyim dememiştir, müvekkilin getirildiği noktaya bakalım” diyerek savunma yaptı.

NE OLMUŞTU?

Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020'de kayboldu. Soruşturma kapsamında 5 gün sonra gözaltına alınan Cemal Metin Avcı, Gültekin'i boğarak öldürdüğünü, cesedini bağ evindeki varile koyup yaktığını, üzerine de beton döktüğünü itiraf etti. Avcı'nın gösterdiği yerde bulunan varilde, Gültekin'in kısmen yanmış cesedine ulaşıldı. Adliyeye sevk edilen Cemal Metin Avcı, 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme' suçundan tutuklandı. Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı'nın telefon sinyallerinden ağabeyiyle aynı zamanda bağ evinde olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan Mertcan Avcı da tutuklandı.

Mertcan Avcı, 15 Şubat 2021'deki duruşmada, imza atma yükümlülüğü ve yurt dışı çıkış yasağı konularak tahliye edildi. Pınar Gültekin'in ailesinin avukatı, sanık Cemal Metin Avcı'nın annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eski eşi Eda Karagün ile ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın da 'delilleri yok etme, gizleme ve değiştirme' suçunu işlediğini iddia ederek şikayetçi oldu. Muğla Cumhuriyet Savcılığı, 2 Ekim 2020'de şüpheliler hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Karara yapılan itirazın Muğla Sulh Ceza Hakimliği de kesin olarak reddine hükmetti.

Ailenin avukatı Rezan Epözdemir, Muğla Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kesin kararın Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Başsavcılık, kararı bozup 4 şüpheli hakkında iddianame hazırlanmasına karar verdi. Savcılık tarafından hazırlanan yeni iddianamede, şüpheliler Selim Avcı, Ayten Avcı, Eda Karagün ile Şükrü Gökhan Orhan'ın 'kasten öldürme' sonrasındaki zaman diliminde olay mahalline birlikte gidip, suç delillerini yok ederek gizlediklerine dair haklarında yeterli şüphe bulunduğuna kanaat getirilip ayrı ayrı cezalandırılmaları talep edildi.

Davanın 24 Ocak 2022'de görülen 9'uncu duruşmasında savcı, mütalaasını açıkladı. Savcı, Pınar Gültekin'in hayattayken yangına maruz kaldığının oy birliğiyle kabul edildiğini belirterek, Cemal Metin Avcı'nın 'canavarca hisle öldürme' suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mertcan Avcı'nın da 'suç delillerini gizleme ve değiştirme eyleminde bulunması', Cemal Metin Avcı'nın eski eşi Eda Karagün, iş ortağı Şükrü Gökhan Orhan, annesi Ayten ve babası Selim Avcı'nın da 'suç delillerini yok etmek ve gizlemek' suçlarından cezalandırılmasını istedi.

Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, adli kontrol şartıyla daha önce serbest bırakılan Mertcan Avcı'nın tutuklanması amacıyla bir kez daha savcılığa başvurdu. Mertcan Avcı, 21 Şubat'ta 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçuna iştirakten tutuklandı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Cenk Düzgün tarafından hazırlanan iddianamede, Mertcan Avcı'nın, Pınar Gültekin'in bulunduğu varildeki yangını önleyecek, sonlandıracak ve ağabeyini engelleyecek hiçbir eylemde bulunmadığına yer verilerek, 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçuna iştirak'ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

İddianame, Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme heyeti, suça doğrudan etki edebilecek nitelikteki delillerin toplanmadan hazırlandığı gerekçesiyle iddianamenin iadesine karar verdi. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Ali Cenk Düzgün, iade kararına itiraz etti. Düzgün, itirazında Mertcan Avcı hakkında yürütülen soruşturmada, mevcut verilerle toplanabilecek tüm delillerin toplandığını, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturacak delil elde edildiğini anlattı.

Savcılığın itirazını değerlendiren Muğla 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti. Kararda, itirazın kabulünün gerekçesi için "Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'nda Pınar'ın kesin ölüm sebebi ile zamanının belirlenmesi için mevcut veriler bağlamında mümkün olan tüm tespitler yapılarak iddianamenin düzenlendiği kanaati oluştuğundan, yeniden rapor alınmasının artık mahkemenin takdirinde olduğu, iddianamenin iade kararının yerinde olmadığı kanaatine varılmıştır" denildi.

Mertcan Avcı'nın tutukluluğuna avukatı itiraz etti. İtirazı değerlendiren Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Avcı'nın mevcut delil durumu, aynı delil durumuyla sanığın tutuklanma taleplerinin reddedilmesi, kaçma şüphesinin olmaması, adli kontrol tedbirlerine uyması nedeniyle itiraz yolu açık olmak üzere tahliyesine karar verdi.

Cemal Metin Avcı'ya, 14 Şubat'ta görülen davanın 10'uncu duruşmasında, hakarette bulunduğu gerekçesiyle anne Şefika Gültekin hakkında, savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, 4 yıl 4 ay hapis istendi. İddianame, mahkeme tarafından kabul edilerek, anne Gültekin hakkında kamu davası açıldı.

Davanın 16 Mayıs'ta görülen 12'nci duruşmasında savcı, esasa ilişkin mütalaasını verdi. Savcı, mütalaasında Cemal Metin Avcı'nın 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürmekten, kardeşi Mertcan Avcı'nın da 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme suçuna iştirak etmekten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mütalaada Eda Karagün, Şükrü Gökhan Orhan, anne Ayten ve baba Selim Avcı'nın da 'suç delillerini gizlemek ve yok etmek' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

İlgili haberler
Pınar Gültekin davası: Bir kadın cinayeti davasını...

İktidarın kadın düşmanı politikaları belirliyor yargı kararlarını, ağır cezalar kadına yönelik suçla...

Pınar Gültekin Davası| Pınar yaşıyorken yakılmış

Pınar Gültekin'in katili Cemal Metin Avcı ve diğer sanıkların yargılandığı davanın dokuzuncu duruşma...

Savcılık, Pınar Gültekin cinayeti sanığı Mertcan A...

Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı'nın tahliyesine karar verilmesine...