Rize'de kadınlar sokakta: Tek adamın kararını tanımıyoruz!
Rizeli kadınlar, Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının hukuka aykırı ve yok hükmünde olduğunu belirterek kararı tanımadıklarını duyurdu.

Rize ve ilçelerinden gelen kadınlar, Rize Atatürk Meydanında bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını protesto etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dev posterinin altında bir araya gelen Rizeli kadınlar, kararı tanımadıklarını belirtti.

Kadınlar adına basın açıklamasını CHP Rize İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Tavukçuoğlu Ardal yaptı. Ardal, "İstanbul Sözleşmesi; Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’dir. 45 ülke bu Sözleşme’nin imzacısıdır. 34 ülke Sözleşme’yi onaylamıştır ve bu Sözleşme ülkelerde yürürlüktedir. Sözleşme’yi 2011 tarihinde onaylayan ilk ülkeyiz. Sözleşme sadece kadını korumayı hedeflememektedir. Aynı zamanda şiddeti oluşmadan önlemek için de politikalar üretilmesini sağlamaktadır. Bütüncül bir anlayışla şiddetin her türünden kadın ve çocukları korumaktadır. Şiddete ceza yaptırım uygulamaktadır. Peki ne oldu da yazımına öncülük ettiğimiz, ilk imzacı olduğumuz Sözleşme’yi feshetmek için yola çıktık. Artık sokaklarda korunacak kadınlar, evde şiddet gören kadınlar ve çocuklar. Kadın cinayetleri yok mu? Ya da artık devlet bu coğrafyada yaşayan kadınları ve çocukları gözden mi çıkarttı?" diye sordu.

RİZE’DE 4 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Sözleşme’nin insan haklarını ve insan onurunu korumak olduğunu söyleyen Ardal, "Gelenek örf ve adet bahane edilerek kadınların ve çocukların maruz kaldıkları şiddetin meşrulaştırılmasının önüne geçmektedir. Sözleşme biz kadınların yaşam haklarını savunmaktadır. Türkiye’de sadece 2020 yılında 300 kadın cinayeti işlenmiş, 170 kadın şüpheli bir şekilde ölmüştür. Devlet bu ölümlerin önüne geçememiştir. Rize’mizde yine 2020 yılında 4 kadın öldürülmüştür. Bu kadınların öldürülmesi canımızı yakmaktadır. Öldürülen kadınların ailelerin yakınlarının canları da daha çok yanmaktadır. Devlet sözleşmeyi ihlal etmiştir kanunun gereklerini yerine getirmemiştir. Kadınların ölmesine göz yummuştur. Sadece sözleşmenin feshi açıklaması yayınlandığı gün 6 kadın öldürülmüştür. Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanan İstanbul Sözleşmesi feshi yok hükmündedir. Biz bu kararı tanımıyoruz. Tek adam rejiminin aldığı bu kararı reddediyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır’’ diye konuştu.

Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesini antipropagandalara teslim et...

İstanbul Sözleşmesine dönük antipropagandalara karşı haklarımızı savunuyoruz. Mahallemizde kadınlara...

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi: Taciz ve ci...

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi taciz ifşalarına ilişkin açıklama yaptı. Kadın hakları Merkezi...

Kadınlar tek ses: İstanbul Sözleşmesi uygulansın!

Kadınlar İstanbul Sözleşmesine dönük saldırılara ve Sözleşmenin iptal edilmek istenmesine karşı ‘İst...