Şiddet mağduru Öznur Sazlar: Gözüme uyku girmiyor, Hayatımızı kim koruyacak?
İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi sonrası kadınların endişeleri arttı. Eşi, tarafından 16 yerinden bıçaklanan Öznur Sazlar ‘Karar sonrası uyuyamadım. Bizim hayatımızı kim koruyacak?’ dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararı ile bir gece yarısı feshedilmesi sonrası şiddet mağduru kadınların endişeleri arttı. Eskişehir’de boşanma aşamasındaki eşi tarafından 16 yerinden bıçaklanan Öznur Sazlar, karar sonrası uyuyamayan binlerce kadından biri. “Dün gece Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar sabaha kadar uyumadık” diyen Sazlar soruyor: Bundan sonra ne olacak? Bizim hayatımızı kim koruyacak?”

KAYGILARINI ÇAKIRÖZER’E ANLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Bu karar Türkiye’nin dört bir yanındaki kadınların endişelerini büyüttü. Eskişehir’de yaşayan Öznur Sazlar bu kadınlardan yalnızca biri.

Sazlar, 2019 yılında boşanma aşamasındaki eşi tarafından 16 yerinden bıçaklanarak ağır yaralandı. Sazlar’ı bıçaklayan Harun Sazlar 1 ay tutukluluğunun ardından serbest bırakıldı, ancak kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından tekrar tutuklandı. 2021’nin ilk ayında görülen duruşmada ise, tutuklu yargılanan sanık Harun Sazlar’a ‘Eşe karşı kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 16 yıl 6 ay, tehdit suçundan ise 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin tüm kadınları endişelendirdiğini söyleyen Öznur Sazlar, kaygılarını CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’e anlattı.

BENİM GİBİ BİNLERCE KADININ GÜVENCESİ NE OLACAK?

Sazlar, “Gece saat 2’den sonra sözleşmenin feshedildiğini öğrendik. O gece hiç uyuyamadım. Bundan sonra ne olacak? Sözleşmeden çıkılması benim davamı etkileyecek mi? Ceza düşecek mi? Sadece ben değil. Türkiye’nin dört bir yanında benim durumumda kadınlarla konuşuyorum. Hepsi benim gibi tedirginlik yaşıyor, endişelerimiz, kaygılarımız var. Birbirimize kenetlendik. Dün geceden beri bunu düşünüyorum. Davalarımda ben ve vukatlarım İstanbul Sözleşmesi’ne güvendik. Benim gibi binlerce kadının güvencesi ne olacak. Endişeliyiz, kaygılıyız” diye konuştu.

SÖZLEŞME KADIN HAKLARININ GÜVENCESİ
İstanbul Sözleşmesi’nin kadın haklarının güvencesi olduğunu belirten CHP’li Utku Çakırözer, “Kadına yönelik şiddeti, kadın cinayetlerini ortadan kaldırmayı ve kadınların insan haklarını korumayı amaçlayan bu sözleşme hukuksuzca feshedildi. İlk imzacısının Türkiye olduğu ve Meclisten bütün siyasi partilerin imzası ile geçen uluslararası bir sözleşmeden 2021 yılında Türkiye’nin çekilmiş olması büyük bir utançtır. Endişe vericidir” ifadelerini kullandı. Çakırözer, “Kadınların haklı mücadelesinin her zaman yanında olacağız” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi eylemleri ne gösterdi

Demokrasi İçin Hukukçulardan Avukat İlke Işık ve Avukat Sevil Aracı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın #İs...

Kadınlar sokakta: ‘İstanbul Sözleşmesi Bizimdir’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ka...

Kadın katliamının suç ortaklığı: İstanbul Sözleşme...

İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmek, milyonlarca kadının hayatının ve milyonların ortak iradesinin tek...