Sincan ve Tarsus cezaevlerindeki ihlaller Meclis gündemine taşındı
Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde bulunan hasta tutuklu kadınlar ve infazı ertelenen kadınların durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Sümeyye Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna da dilekçe verdi.

 İNFAZI YAKILAN VE HASTA TUTUKLU KADINLARA DİKKAT ÇEKTİ

Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde bulunan hasta tutuklular, Özge Özbek, Rihan Kavak Özbek, Selver Yıldırım ve Pınar Tikit’in hak ihlallerine maruz kaldığı belirtilen dilekçede, tutsakların sağlığa erişim, temiz su ve gıdaya erişimlerde ciddi sorunlar yaşandığı belirtildi. Ağır hasta tutsak Özge Özbek, Pınar Tikit, Selver Yıldırım ve Rihan Kavak Özbek’in sağlık sorunlarının da belirtildiği dilekçede, “Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde hasta mahpusların yaşadığı ihlallerin yanı sıra mahpuslar Mukaddes Kubilay, Zeynep Bingöl, Rozerin Kurt, Özlem Demir, Sedef Demir, Sermin Demirbağ, Sabite Ekinci, Jiyan Ateş, Rojda Erez, Hanım Yıldırım Necla Yıldız, Dilan Oynaş, Berin Sarı ve Nedime Yaklan’ın tahliyeleri engellenmiştir. Tahliyelerinin engellenme gerekçesinin ise seyir defteri kayıtlarında olumsuz veri girişi olduğu, cezaevinin iyileştirme programının kabul edilmediği, mülakata çıkmak istemediği, iyi hal sistemi ve iyi hal uygulamalarını yerine getirmediği, cezaevinin koyduğu kurallara uyulmadığı, arkadaşları ile birlikte kaldığı, pişmanlık göstermediği, slogan ve zılgıt attığı, kütüphaneden yeterince kitap alınmadığı, HDP’ de belediye eş başkanlığı yaptığı veya HDP çalışmalarına katıldığı gibi sübjektif ve muğlak gerekçeler gösterilmiştir” denildi.

Sümeyye, Adalet Bakanı’nın cevaplanması istemiyle şu soruları yöneltti:

■ Bakanlığınız Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde hasta mahpusların sağlığa erişim, temiz su ve gıdaya erişim konusunda yaşanan sıkıntılar, hastane sevkleri sırasında insanlık onurunu rencide eden ağız içi arama gibi uygulamalar Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

■ Hastane sevkleri sırasında ağız içi arama uygulamasının yapılmasının sebebi nedir? Söz konusu uygulamanın insanlık onurunu rencide ettiği ve bu sebeple sevklerin yapılamadığı, dolayısıyla sağlığa erişim hakkı engellendiği Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Bilgisi dahilinde ise sağlığa erişim hakkı ihlaline karşı Bakanlığınız girişimde bulunacak mıdır?

■ Epilepsi hastası, beyninde birden fazla tümör bulunan, bu sebeple şiddetli baş ağrıları, denge kaybı, işitme kaybı yaşayan ve tedavisi devam eden Özge Özbek’in tahliye edilmemesinin gerekçesi nedir?

 ■ Darıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulunun ‘Cezaevi şartlarında kalması uygun değildir’ raporuna rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu “cezaevinde kalabilir” raporu vermiştir. Aynı kurumun hasta mahpusun yaşamını riske atacak görüş farklılığı neye dayanmaktadır?

■ Epilepsi hastası, beyninde birden fazla tümör bulunan, bu sebeple şiddetli baş ağrıları, denge kaybı, işitme kaybı yaşayan ve tedavisi devam eden Özge Özbek’in rahatsızlıklarına rağmen hastaneye sevk edilme talebinin reddedilme gerekçesi nedir? Söz konusu talebinin reddedilmesinin yaşam hakkı ihlali doğurabileceğinin Bakanlığınız farkında mıdır? Söz konusu ihlali ilişkin Bakanlığınız soruşturma başlatmış mıdır?

■ Zehirli hipertriod (guatr), bel ve boyun kısmında fıtık, kemik erimesi, astım ve panik atak rahatsızlıkları bulunan Rihan Kavak Özbek, beyninde araknoid kist bulunan Pınar Tikit ile sağ gözünü kaybeden, sol gözünde yüzde 70 görme kaybı olan Selver Yıldırım’ın sağlığa erişim hakkının engellenmesine ilişkin Bakanlığınız adım atacak mıdır?

■ Selver Yıldırım’ın görme kaybı sebebiyle güneş gözlüğü kullanması gerekirken ve reçetesi bulunmasına rağmen cezaevi yönetimi tarafından engellenmesinin sebebi nedir? Açıkça hak ihlaline sebep olan cezaevi yönetimi hakkında işlem başlatacak mısınız?

■ Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde hasta mahpuslar Özge Özbek, Rihan Kavak Özbek, Selver Yıldırım ve Pınar Tikit’e yönelik Bakanlığınızın girişimleri nelerdir?

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Hasta tutuklu kadınların sağlık hakkı gasbediliyor

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Şivekar Ataş ile Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde tut...

Aysel Tuğluk ve cezaevindeki hasta mahkumlar neler...

Aysel Tuğluk’un sağlık durumunu ve cezaevindeki siyasi tutukluların yaşadıklarını Eski HDP Diyarbakı...

Hasta kadın mahpuslar için siyasetçilere çağrı: Ya...

Hasta Kadın Mahpuslar için 1000 Kadın, tüm siyasetçileri hasta tutsakların yaşama hakkına sahip çıkm...