Şişli’de Fuat Soylu İlkokulu’nda ücretsiz yemek ve hijyen hakkı gasbediliyor
Şişli Belediyesinde pilot okullarda başlatılan bir öğün ücretsiz yemek uygulaması kayyımla birlikte iptal edildi. Öğrenciler beslenme hakkının gasbının yanı sıra hijyen sorunlarıyla da cebelleşiyor.

Ekmek ve Gül’ün 2022 yılında başlattığı “Her çocuğa bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” imza kampanyası ile okullarda bir öğün ücretsiz yemek uygulaması gündeme gelmişti. Şişli Belediyesi ise belirlenen bazı pilot okullarda bir öğün yemek uygulaması başlatmıştı. Bu pilot okullardan biri olan Fuat Soylu İlkokulu’nda öğrenciler, belediyeye kayyım atanmasının ardından ücretsiz yemek hakkından mahrum bırakıldı.

Görüştüğümüz velilerin aktardığına göre, Şişli Belediyesi tarafından başlatılan ücretsiz yemek dağıtımı, okul idaresinin engellemesi nedeniyle uzun süre okul önünde ya da muhtarlık önünde yapılmak zorunda kaldı. Belediyeye kayyım atanmasının ardından yemek dağıtımı önce öğrenci belgesiyle kısıtlandı, yeni eğitim döneminin başında ise tamamen sonlandırıldı.

'Çocuklarımız hastalanıyor ama önlem alınmıyor'

Veliler, yalnızca yemek hakkının değil; çocukların en temel ihtiyaçlarının da karşılanmadığını dile getirdi. Okulda yalnızca iki temizlik görevlisinin bulunduğunu, sınıfların ve tuvaletlerin hijyenik olmadığını, tuvalet tavanlarının hasarlı olduğunu aktaran veliler, “Çocuklarımız hastalanıyor ama kimse önlem almıyor” diyerek tepki gösterdi.

Okulun yangın merdiveni kapılarının açılmadığını belirten veliler, “Bir yangın çıksa çocuklarımızın hali ne olacak?” sorusunu yöneltti. Kış aylarında kaloriferlerin yakılmadığını, sabah ders ziliyle birlikte kaloriferlerin kapatıldığını söyleyen veliler, bu duruma tepki gösterdiklerinde okul müdürünün “Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında kurallara uyuyoruz” dediğini aktardı.

Çocuğu Fuat Soylu İlkokulu’nun anaokuluna giden bir veli ise binaya, deprem raporunda dayanıksız çıktığı için güçlendirme yapıldığını ancak yerlerin kalebodurla döşendiğini belirterek “Zemin kaygan, çocuklarımızın güvenlikleri sağlanmıyor” dedi.

Velilerden kayıt parası ve aidat istendi

Okula kayıt sırasında velilerden farklı miktarlarda “kayıt parası” talep edildiği de iddialar arasında. Bir veliden 10 bin lira, bir diğerinden 2 bin lira istendiği; ayrıca tüm velilerden 200 lira aidat toplandığı ifade edildi. Veliler, “Otopark ücretli, spor salonu Beşiktaş Spor Kulübü’ne kiralanıyor ama bu gelirlerin nereye gittiğini bilmiyoruz. İlkokuldaki çocuklarımız spor salonunu dahi kullanamıyor” diyerek tepki gösterdi. Bir veli, anaokulunda çalışmayan prizlerden birinin yandığını ve idarenin ilgilenmeyi reddetmesi üzerine bir velinin gelip prizleri tamir ettiğini ifade ederek okulun birçok yerinde çocukların güvenliğini tehdit eden sorunlar olduğunu söyledi. 

Kadrolu öğretmen sayısının yetersiz olduğunu, atanan öğretmenlerin ise kısa süre içinde tayin isteyip okuldan ayrıldığını belirten veliler, “CİMER’e defalarca yazdık ama hiçbir gelişme yok” dedi. Aynı zamanda veliler, okulda kalan öğretmenlerin de uygulanan baskılar yüzünden tayin istemeyi düşündüklerini söyledi.

Veliler, hem ücretsiz ve sağlıklı yemek hakkının hem de çocuklarının güvenli ve nitelikli eğitim hakkının gasp edildiğini söyleyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Şişli’de kayyım, belediyenin bir öğün yemek uygula...

Geçtiğimiz yıl Fuat Soylu İlkokulu öğrencilerinin de faydalandığı ücretsiz yemek desteği, bu yıl kal...

İzmir'de kadınlar okullarda hijyen ve beslenme sor...

Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadın Meclisi ve İzmir Ekmek ve Gül...

Okullarda hijyen ve önlemler yetersiz, kaygılıyız!

Eğitim emekçileri endişeli: ‘Okullar açılıyor ancak kaygılıyız. Devlet okullarında ve özel okullarda...