Teknorot’ta kadın işçiler de direnişte...
Teknorot işçilerinin Türk Metal ile patronun kendilerinden habersiz imzaladığı sözleşmeye tepkisi sürüyor. Üç vardiyada iş durduran kadın ve erkek işçiler işyerlerini terk etmiyor.

Fabrika içinde yürüyüş yapan işçilerin en önünde kadın işçiler var.

Evrensel’e konuşan işçiler düşük ücrete ve Teknorot’taki çalışma koşullarına tepkisini şöyle anlatıyor: 

*İlk başta fabrikada yetki almak için örgütlendiğinde sendikaya üye olan işçiler atılıyordu. Ama sonra anlaştılar. Bu sefer sendikaya üye olmayan işçileri işten çıkardılar
*Asgari ücrete çalışıyoruz ama baktığımızda ağır sanayi. Ama öyle gözükmesin diye kadın işçi çalıştırıyorlar. Normalde 1 tezgaha 1 işçi bakması gerekiyorken 3 tezgaha 1 işçi bakıyor. 1 kişi 3 kişilik iş yapıyor yani. Bel fıtığı, akciğer hastalıkları kol geziyor.
*Parmağı kopan arkadaşımızı acile götürdüler o kadar. Ne aradılar ne sordular.
*Kışın ortasında iş azaldı diye izne çıkarıyorlar. Yazın mesai yapıyorsun. Ben bu yıl, 6 gün fazla izin yapmışım gibi gözüküyor. Eylülde kullanacağım izinden kesecekler. Herkes bu durumda.
*Çay molalarında yemeklerde bile çalıştırıyorlar, üretim hiç durmuyor. Biri yemeğe ya da çaya gitti diyelim. Başkası onun yerine bakıyor. O dönünce diğeri gidiyor. Yani 1 kişi 6 kişilik iş yapmış oluyor. Tuvalet sırasında birbirimizle muhabbet ediyoruz diye tutanak tutuluyor. 1 tonluk kasalara biriken malzemeleri benden güzüyle çekiyoruz. Şarjlı portif alın diyoruz, yok. Rapor aldığımızda ise sorun çıkarıyorlar.

Türk Metal Düzce Şube Başkanı Murat Ardıç, önceki gün basına yaptığı açıklamada işçilerin provokasyona geldiğini ileri sürerek “Biz işçimizi satmadık” demişti. Daha sonra işçilerin yanına gelerek “Aranızda kışkırtıcılar var. Nankörlük yapmayın kan çıkar” diyerek tehdit savuran Ardıç işçilerden dayak yemişti.

Denizli'den genç kadınlar Teknorot işçileriyle dayanışmak için video gönderdi



İlgili haberler
Kadınların üzerinde koca koca fabrikalar yükseliyo...

Patronlar işçileri iki kat çalışmaya ikna etmek için neler yapıyor neler... Bursalı tekstil işçisi k...

Dosya: 1 Mayıs’a Giderken Kadınlar ve Çalışma Yaşa...

İşsizlik, kayıt dışılık, güvencesizlik, fazla çalışma, düşük ücret, ev işleri, çocuk bakımı... Kadın...

Örgütlenme nasıl olmaz!

Ege Serbest Bölge’de kurulu, savaş uçakları için kablo üretimi yapan Fokker ELMO fabrikasında çalışa...