Tülay Hatimoğulları: Ç.C. koruma kararına rağmen neden korunmuyor?
Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, boşanmak istediği erkek tarafından ölümle tehdit edilen, koruma kararına rağmen korunmayan Ç.C.’yi Aile Bakanı’na sordu.

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana'da yaşayan Ç.C.'nin boşanmak istediği erkek tarafından sürekli ölümle tehdit edilmesini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sordu. Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Hatimoğulları, “Defalarca şikâyette bulunan kadın koruma kararı almış olsa da tehditler halen sürmektedir. Boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından takip edilen, yolu kesilen, iş yeri basılarak tehdit edilen kadın; ‘Ne alınıyor ne sorguya çekiliyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. Ben öldükten sonra mı harekete geçecekler?’ diye sormaktadır. Evlilik sürecinde de sürekli şiddete uğradığını ifade eden kadın, şikayetleri nedeni ile eve gelen polislerin kapıdan döndüğünü ifade etmiştir. Polis gittikten sonra ‘Bak hiçbir şey yapamıyorlar, yine ensendeyim. Ne savcı ne polis, beni kimse durduramaz’ dediğini, onun kollarında öleceğini söylediğini anlatarak yaşadığı korkuyu paylaşmıştır. Tüm bu tehditler nedeni ile hayatını olağan akışında yaşayamayan, çalışamayan ve dışarı dahi tek başına çıkamayan Ç.C. ve tüm kadınlar için erkek şiddetine dair önleyici/bütünlüklü mekanizmaların işletilmesi elzemdir” dedi.

Hatimoğlu şu soruları sordu:

■ Ç.C.’nin güvenliğini sağlamak üzere şimdiye kadar yapılanlar nelerdir?

■ Ç.C.’nin can güvenliği tüm şikayetlerine, koruma kararına rağmen nasıl halen sağlanamamıştır?

■ Adana’da gerçekleşen kadına yönelik şiddet vakalarında etkin soruşturmalar yürütülmüş müdür? Yürütülen soruşturmalar neticesinde kaç kişi hakkında dava açılmıştır? Açılan davaların akıbeti ne olmuştur?

■ Adana ilinde kadına yönelik şiddet kapsamında 10 yıl içerisinde kaç şikâyet başvurusu yapılmıştır? Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?

■ Kadına yönelik şiddetin çözümsüzlüğünün faillere uygulanan cezasızlık politikasıyla ilgili olduğunu düşünüyor musunuz?

■ Tekrar İstanbul Sözleşmesinin imzacılarından olmak için girişimleriniz olacak mıdır?

■ Son on yılda kaç kadın koruma kararı aldırdığı erkek tarafından öldürülmüştür?

Fotoğraf: TBMM

İlgili haberler
Boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından tehdit...

Ç. kısa süre önce evlendiği erkek tarafından evliliğinin 3’üncü gününden itibaren şiddet görmeye baş...

Kadınlar şiddet suçu işleyenlerin cezaevinden çıka...

Kadınlar kadın yönelik şiddet suçu işleyenlerin de infaz paketinden yararlanacak olmasına tepkili.

10 ayda şiddetin her türlüsünü yaşadım, artık son...

Adana’da boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından türlü eziyetlere ve şiddete uğrayan kadın kendi...