Tuzluçayır’dan kadınlar: İstismarın delili olmaz!
Tuzluçayır Kadın Dayanışma Derneğinden kadınlar, 4. yargı paketinde çocuk istismarı dosyalarında delil aranması maddesine tepki gösterdi.
ÇOCUK İSTİSMARINI AKLAMA GİRİŞİMLERİ

Burcu Akyar: Çocuk istismarı meselesi zaten çok can sıkıcı bir meseleyken bir de son günlerde hakimlerin delil aradığını duyuyoruz, gerçekten anlaşılır değil. Zaten sürecin kendisi yıpratıcı hem çocuk hem de aile için. Çocuğun bundan nasıl etkilenebileceği hiç düşünülmüyor. Çocuğun ifadesinin zaten profesyonellerce alınması gerekirken çocukların beyanını esas almayıp bir de üzerine delil istemek ne kadar akla mantığa uygundur, bilemiyorum. Aslında bilemiyorum değil. Biliyoruz ne kadar üstünün kapatılmaya çalışıldığını ne kadar görünmez kılındığını ve kılınmak istendiğini. Biz yetişkin insanlar olarak, sokakta, yolda hatta evlerimizin içinde şiddete ve tacize maruz kalan kadınlar olarak konuşmakta bile zorlanırken küçücük bir çocuğun nasıl bir hayal gücü olabilir ki bunu uyduruyor olabilsin, hayal edebiliyor olabilsin, dillendiriyor olabilsin.

KİMLERİ KORUYACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK!

Mehtap Uzun: Çocuk istismarının hiçbir açıklaması ve savunması olamaz. Öyle bir ülkeye dönüştük ki kimleri koruyacağımızı şaşırdık. Kadınlar, çocuklar, hayvanlar... Öyle bir duruma geldik ki çocuğumuzu herkesten sakınıp koruma içgüdüsü ile yaşar olduk. O çocukların yaşadığı dehşet verici olay normal bir şeymiş gibi “Bir seferden bir şey olmaz” diyen bir milletvekili ile aynı havayı soluyoruz. Aileler ve çocuklar, yaşadığı bu tür travmaları ömürleri boyunca unutamayacaklar oysa ki.

‘ZATEN KANITLANAMAZ’ DENEREK SAYISI ARTACAKTIR

Nagehan: Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı gibi meseleler çok can yakıcı olsa da elimizden neredeyse bir şey gelmiyor. Hükümet doğru olan her şeyi kaldırmak istiyor zaten. İstanbul Sözleşmesi için de aynısını yaptı. Toplumda şiddet, cinayet eğilimlerinin artmasının da bir sebebi buna izin veren hükümet. Hangi hükümet kendi ülkesinde şiddet, cinayet artsın ister ki?

Bence çocuk istismarı Türkiye’de çok yaygın bir durum. Akrabalar, okullar, komşular, vakıflar… Neredeyse hiçbir yerin çocuklar açısından güvenli olduğunu düşünmüyorum. Üstelik bunlar zaten üstü örtülerek, çocuklar tehdit edilerek yapılıyor. Şimdilerde haberlerde hakimlerin çocuk istismarında somut delil aradığını duyuyoruz. Somut delil arandığında “Zaten kanıtlanamaz” düşüncesiyle böyle şeylerin sayısı artacaktır.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
İzmir Barosu, TİHEK Başkanının çocuk evliliklerini...

İzmir Barosu, TİHEK Başkanı Süleyman Arslan’ın TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu’...

Avukat Doğanoğlu: Çocuk evliliklerinde affa asla i...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği kendi instagram hesaplarından avukat Senem Doğanoğlu ile yaptığı ca...

5 MADDEDE SAYIYORUZ: Çocuk istismarında gerçek önl...

Çocuklara cinsel istismar gündem olduğunda hissettiğimiz duyguların başında öfke ve çaresizlik geliy...