Van Kadın Platformu: Zeynep Şengüler tasarlanarak katledildi
Van Kadın Platformu, Zeynep Şengüler’in mobese kameralarıyla izlenen bir mevkide eşi tarafından tasarlanarak katledildiğini belirtti.

Van Kadın Platformu, 30 Ocak’ta eşi Mehmet Veysi Şengüler tarafından katledilen Zeynep Şengüler’in ölümüne ilişkin Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda açıklama yaptı. Platform bileşenleri adına açıklamayı yapan Zozan Özgökçe, katliamın mobese kameralarının olduğu mevkide halkın gözleri önünde gerçekleştiğine dikkati çekti. Evdeki şiddet sarmalının sokaklara, iş yerlerine, karakollara, cezaevlerine, kışlalara ve okullara yayıldığını belirten Özgökçe, böylece sistemin ilmek ilmek inşa edildiğini söyledi.

TASARLAYARAK KATLETTİ

Eril sistemin kadın bedeni üzerinden yürüttüğü ahlak politikasına tepki gösteren Özgökçe, “Adalet, hak ve hukuk kavramı ezbere söylenen, bu toplumdan çok uzak kavramlar haline geldi. Eril zihniyetin aksini düşünenlere dönük sindirme politikaları devrede. Kadını öldüren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni. Çocuklarımıza en temel insan hakkı olan yaşam hakkının kutsallığını aşılamak için görevlendirilen bu öğretmen, tasarlayarak iki insanın hayatına kıyıyor ve bedendeki uzuvlara zarar veriyor” diye belirtti.

ÖNLEYİCİ MEKANİZMALAR KALDIRILIYOR

Kazanılmış hakların bir bir ellerinden alındığını söyleyen Özgökçe, “Kadınları ve kız çocuklarını şiddetten, istismardan koruyan yeni yasal düzenlemeler geliştirilmesi gerekirken, bir gecede feshediliyor. Kadınları koruyacak uygulamalar kaldırılıyor. Kız çocuklarının erken yaşta zorla evlendirmelerinin önüne geçilmesi gerekirken, evlilik yaşı düşürülmeye çalışılıyor, yasa teklifleri sunuluyor. Van depreminden beri çoğalan fuhşa karşı mücadele edilmesi gerekirken, baskınlarda kamunun güvenliğini sağlamakta sorumlu olan kişilerin bu çetelerle ortak çalıştığı ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

YARGININ ÇİFTE STANDARDI

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine de değinen Özgökçe, hasta tutukluların tahliyelerinin Adli Tıp Kurumunun (ATK) kararlarıyla engellendiğini söyledi. En az 780 çocuğun anneleriyle birlikte cezaevinde bulunduğunu ifade eden Özgökçe, “Devlete ve devletin kutsal addettiği her şeye karşı işlenen suçlara verilen mahkumiyetlerle, intikam alırcasına bebek, yaşlı, çocuk demeden cezalandırılıyor. Ama kişilere karşı işlenmiş cinayet, istismar, şiddet gibi suçlar, yargı tarafından iyi hal indirimleri alıyor, af ediliyor, tahliye ediliyor, izinler veriliyor” dedi.

ÇÖZÜM KADIN DAYANIŞMASI

Yaşanılanların farkında olduklarını dile getiren Özgökçe, şöyle devam etti: “Kurduğunuz bu sömürü düzenini bizim bir aradalığımız yıkacaktır. Eşit, adil bir dünya için kol kola, yürek yüreğe dayanışma içerisinde olacağımıza, kurduğumuz bu halkanın her geçen gün sizin iktidarlarınızın maskelerini düşüreceğine olan inancımızla yaşasın kadın dayanışması.”

Haber-Fotoğraf: MA


İlgili haberler
Van Kadın Platformu: Katledilmek kaderimiz değil!

Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız cinayetine tepki gösteren Van Kadın Platformu, ‘Bu yaşananla...

Van Kadın Platformu 25 Kasım eylemi

Van Kadın Platformu 25 Kasım’da yapacakları yürüyüşe Van’daki tüm kadınları davet ediyor.

Van’da kadınları fuhuşa zorlayan polislerden biri...

Van’da kadınlara zorla fuhuş yaptırılan masaj salonunun ortağı olan polislerden biri tutuklanırken,...