Yoksula eğitim çok uzak!
Diyarbakır’ın yoksul mahallerinden Benûsen’de yaşayan öğrencilerin ne interneti var ne tableti. EBA’ya erişemeyen öğrencilerin aileleri, ‘Paramız yok, karnımızı zor doyuruyoruz’ diyor.

Diyarbakır’ın yoksul mahallelerinden Benûsen’de yaşayan öğrenciler, pandemi süreciyle birlikte geçilen Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) erişemiyor. Öğrencilerin ne tableti var, ne de interneti. Aileler “Paramız yok, zorla karnımızı doyuruyoruz” diyor. 455 bin öğrencinin kayıtlı olduğu kentte dair konuşan Eğitim 1 No’lu Şube Eş Başkanı Sadrettin Kaya ise, kentte hiçbir şekilde uzaktan eğitim alamayan öğrenci sayısının yaklaşık 200 bin civarında olduğunu söyledi.  

‘PARAMIZ YOK Kİ TABLET ALALIM, İNTERNET ÇEKELİM’

Kapı önünde oturan çocuklardan birine okula gidip gitmediğini soruyorum. Hüseyin Demir, okula gittiğini söylüyor fakat; “Okul yok. Evde internet yok, o yüzden ders çalışamıyorum. Bazen internet kafeye gidiyorum. Evde ne telefon ne tablet var. Her gün de internete gidemiyorum, param yok. O yüzden bizim için okul yok” diyor. Hüseyin ile konuşurken kız kardeşi Ebuyu Hanise de; “Ağabey, benim de tabletim yok, EBA’ya giremiyorum. Derslerden geri kaldım” diyor. Bir süre sonra çocuklar toplanıp kalabalıklaşınca dolaşmaya devam ediyorum. Sokakta kapının önünde oturan kadınlardan sohbet için müsaade istiyorum. Gülsüm Tatargan, annelerini kaybeden 3 torununa kendisi bakıyor. Torunlarının okulla neredeyse bir ilişkilerinin kalmadığını kendilerinin de torunlarına uygun koşullar sağlayamadıklarını söylüyor. Tatargan, “Ne internet var, ne bilgisayar, ne telefon, mahallede internet yok zaten. Çocuklar derslerinden geri kaldılar. TV’den de EBA’ya çoğu zaman giremiyorlar. Paramız yok çocuklarımıza tablet alalım, internet çekelim. Ne yapalım, zorla karnımızı doyuruyoruz” diyor.

‘ANCAK ÇOCUKLARIMIN İLACINI ALABİLİYORUZ’

Mahallede dolaşmaya devam ediyorum. Bu arada sohbet ettiğimiz çocuklar “Koşun ağabey tablet dağıtıyor” diye bağırıyorlar. Her dakika biraz daha kalabalıklaşıyor etrafım. Toplanan çocuklara tablet dağıtmadığımı söylesem de ikna etmek kolay olmuyor. Bir süre sonra kapısının önünü yıkayan bir kadını görüyorum, selam verdikten sonra sohbet etmek istediğimi söylüyorum. Ekonomik durumlarının iyi olmadığını söylüyor. Gülhan Sürücü (35) 3 çocuk annesi, eşi günlük işlerde çalışıyor. Sürücü’nün 9 yaşındaki kızı Eylül, balık pulu hastası, bu yıl okula başlayacak, 11 yaşındaki oğlu Enes ise özel gereksinimli bir çocuk. Bu durum Sürücü ailesini oldukça yıpratmış hem maddi hem manevi açıdan.

Sürücü, “İnternet yok, tablet yok eğitim nasıl olsun. EBA TV sürekli tekrar dersler veriyor. DEDAŞ’da burada kafasına göre fatura kesiyor, ceza kesiyor. Biz ne yapalım şimdi. İki çocuğum hasta, eşim günlük işlerde çalışıyor. Onunla ilaç alabiliyoruz. Sosyal yardımlaşma kurumuna gittim, çocuğumun ilaç parası için. İlaçları pahalı yardım edemeyiz dediler. 300-400 TL kızımın ilacı her ay almak zorundayız. Onu da borç ediyoruz, Borçta boğulmuşuz daha” diyor.

‘ELEKTRİK FATURASINI ÖDEYEMİYORUZ’

Eve internet çekmeyi düşündükleri fakat yüz yüze eğitim başlar diye durumu erteleyip, kendilerini daha da zorlayacak bir külfete girmek istemediklerini söyleyen Sürücü, “Elektrik faturası geliyor. 90 TL ödeyemiyoruz. İnternet olsa ne değişecek? Zaten geçinemiyoruz. Okullar açılacak çocuklarıma daha masraf yapmadım. Borç edeceğiz yine ama elimizden başka bir şey gelmiyor. Zaten durumumuz olsa burada yaşar mıydık?” diye soruyor.

EĞİTİM-SEN: UZAKTAN EĞİTİM TÜRKİYE GERÇEĞİYLE UYUŞMUYOR
Diyarbakır’da kayıtlı 455 bin 978 öğrenci var. Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Sadrettin Kaya, uzaktan eğitim sisteminin Türkiye gerçeğiyle uyuşmadığını ve öğrencilerin ciddi bir kesiminin Eğitim Bilişi Ağı (EBA) ulaşım sağlamadığı ve eğitim göremediğini ifade etti. Kaya, “Sisteme bir saniye giren öğrenci EBA ile ilişki kurmuş gibi görünüyor. Örneğin, internete erişim noktasında 77 ülke arasında sondan 7’inci sıradayız. Bu neyi gösteriyor, gerçeğin yansıtılmadığını. İlde ulaştığımız veriler ise bunu doğrulamıyor. Aksini söylüyor, Diyarbakır için söylüyorum. 11 ilçede ulaşabildiğimiz verilere göre hiçbir şekilde EBA’ya giremeyen öğrenci sayısı 124 bin 430. Bu ilçe içerisinde Ergani, Yenişehir, Kayapınar gibi büyük ilçeler de yok. 17 ilçenin tamamını düşündüğünüzde 200 bin civarında öğrencinin EBA ile iletişim kuramadığını söyleyebiliriz” dedi.
EBA’YA ERİŞİMDE EKSİKLİKLER VAR
EBA erişim noktalarının kurulmasının eğitime ulaşma noktasında herhangi bir ilerleme ve gelişmeye yol açmadığını erişim noktalarının birçok eksikle kurulduğunu aktaran Kaya, “EBA erişim noktaları nedir? Bir ilçemizde gidip gördük. Erişim noktası olarak seçilen okulda 10 adet bilgisayar var, 6’sı çalışmıyor. Donanım eksiklikleri var, mikrofonu yok ya da kamerası çalışmıyor. EBA erişim noktaları hayatın gerçekleriyle uyuşmuyor. Her programdan sonra silinmesi gerekiyor ama bunu yapacak personel yok. Bakan, bir de gezici EBA ile tarlalardaki çocuklar için çocuk işçiliğini meşrulaştırmak yerine çocukların tarlaya gitmemesinin zeminini oluşturmalı. Tarlada çalışan bir çocuk nasıl ders işleyebilir? EBA erişim noktaları kamuoyunda bir görüntü oluşturmak için var olan gerçekle uyuşmuyor. Örneğin Kulp ilçesinin bazı köylerine gittik normal telefon çekmiyor. Telefon çekmediği köylerde EBA’ya erişim olmaz” dedi.
‘BU SİSTEM DEĞİŞTİRİLMELİ’
Uzaktan eğitime yoksul halkın ulaşmasının sorunlu olan ifade eden Kaya, bu sistem ile verilen eğitimin çocukları okuldan kopardığını söyleyerek, “Bu sistemin değiştirilmesi lazım” dedi.
İlgili haberler
Atölye küçük içindeki dertler büyük

Parça başı iş yapan ve gecelere kadar çalıştıkları halde sadece 700 lira kazanan kadınlar, çocukları...

Eba TV eğitimi ne kadar karşılıyor?

Kimi, öğretmenin gönderdiği video ile bir şeyler yapmaya çalışıyor, kimisi ise kendisi öğrenip çocuğ...

EBA’lı, TRT’li eğitim hüsrana döndü

Uzaktan eğitimdeki aksaklıklardan ötürü kaybettikleri zaman nasıl telafi edilecek, Bakan ne planlıyo...