Yüzde 92 engelli Meryem Nazlı: ‘Eve gireni hesap ediyorlar da evden çıkanı hesap etmiyorlar’
Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Engelli maaşlarını artırdık’ derken gerçekte olanın Erdoğan’ın söylediği gibi olmadığını yüzde 92 engeli Meryem Nazlı anlatıyor.

Aldıkları engelli bakım aylığı kesilen Meryem Nazlı’nın yaşadıkları, daha dün “Bugün ülkemiz dünyanın en gelişmiş sosyal güvenlik sistemine sosyal hizmetlerine ve sosyal yardım şemsiyesine sahip devletlerinden biri olmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yalanlıyor. Ankara’da dün yapılan “Engelli Vatandaşlarımızın ve Devlet Korumasından Yararlanmış Gençlerimizin Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Töreni”nde konuşan Erdoğan, bugünkü atamayla birlikte engelli kamu görevlisi sayısının 56 bini aştığını söylerken, Meryem’in “Yardım değil iş istiyorum” talebi ise karşılık bulmuyor.

Meryem “Engelliler adına bir adım atılarak başlatılan bu destek bir nebze de olsa yaşamımıza fayda getirdi bunu inkar etmiyoruz, fakat bu destek ailenin gelir durumuna bağlı olarak veriliyor. Gelir hesaplanırken gider hesaplanmıyor, Kanser hastası bir ablam, 90 yaşına yaklaşmış bir annem var. Ben tedavimi yaptıramaz durumdayken bu aylık da olmayınca ne yapacağız” diye soruyor.

Annesinin bağlanan maaşını bildirmemiş olsalardı aldıkları tüm aylığı faiziyle ödemek durumunda kalacaklarını söyleyen Meryem devam ediyor: “Maaş bağlanmadan dilekçeyi verdik, eve geldiler, evde kalan kişi sayısını evin gelirine böldüler. Kişi başı 900 liradan fazla düşüyor diye aylığı kestiler. Gider hiç düşünülmüyor, sadece eve giren düşünülüyor. Devlet beni birey olarak görse, birey olarak kabul etse ‘Bu insanın yaşaması için ne kadar destek gerekli’ bunu düşünürler. Ancak onlar kalıp bir yasayla engelli vatandaşlara karşı yükümlülüklerinin yerine getirdiklerini sanıyorlar. Nereye gitsem hep Meclis işaret ediliyor.”

‘YAŞAMLARIMIZ BİRBİRİNE ENDEKSLİYSE HEPİMİZ ENGELLİYİZ’

Ablasının kanser hastası olduğunu ve 18 yıldır onlara baktığını anlatan Meryem, ablasının da bir hayatı olduğunu dile getirip şunları söylüyor: “Ablam hayatını bizim için feda etti, yıllardır bize bakıyor. Ben aileme mahkumum, ailem de bana mahkum. Bu evde sadece bir engelli mi var? Eğer ki ablamın yaşamını bana, benim yaşamımı anneme endeksliyorlarsa onlar da engelli sayılır. Ablam çalışıyor hakkını bana veriyor. Onun geleceği yoktu. Şimdi o da hasta, belki de bizim yüzümüzden oldu.”
Annesinin yaşı nedeniyle artık iş yapamaz olduğunu ifade eden Meryem, ablasının da kemoterapi aldığı zamanlar yemek bile yapamaz durumda olduğunu söylüyor. “Ablam bir de bakıcı tuttu. Kazandığı parayı yine bize harcıyor. Evinin faturalarını ödüyor. Ayrıca yurt dışından bir ilaç bekliyor 40 bin lira civarı. Benim sağlık masraflarım var ve yaşam mücadelesi içerisinde ben kendimi unutmuş durumdayım. Bana da kök hücre yapılması gerek, 5 yıl önce doktor dedi yaptırmadım 5 yıl öncesi ile bugün arasında hastalığım açısından dağlar kadar fark var.”


‘BANA VERDİĞİNİZ YARDIMI KESİN, AMA BANA İŞ VERİN!’

“Ben hep kötülemek, ‘Her şeyi de kötü yaptılar’ demek istemiyorum, evde bakım aylığı bağlanması iyi bir şey; sağlık çalışanlarının evde ziyaret edip bizlere bakım sağlaması da iyi, ama ben bana birey gibi davranılmasını istiyorum.
Biz ev ortamında ailemizin yanında yaşayacaksak kendi gücümüzle yaşamalıyız. Hem ayrı bir evde de yaşamak isteyebilirim” diyen Meryem, taleplerini sıralıyor: “Bizi birey olarak tanısınlar, maaşlarımızı direkt bize aktarsınlar. Engelli araçları ve saatleri artırılsın. Sosyal yaşamımız yok. Ben üniversiteyi okuyacaktım, okuyamadım. KPSS’ye girdim, iş başvurusunda çok bulundum. Ama bana uygun bir iş verilmedi. Yalvardım da ‘Bana verdiğiniz yardımı kesin, ama bana güvenirliği olan, durumuma uygun, devlet kurumunda bir iş verin’ diye. Çünkü kendi kazandığımla yaşamak istiyordum. Beni hâlâ engelli görüp ‘Hiçbir şey yapamaz’ diyorlarsa engelli onlardır.”

TOPLU TAŞIMA DEMEK ZULÜM DEMEK!
Yerel yönetimlerin hizmetlerine dair de konuşan Meryem oradaki eksikleri de şu şekilde anlatıyor: “Toplu taşıtlarda sıkıntılar yaşıyoruz. Sokaklarda çok kaldım, Beyaz Masa’yı çok aradım. Dilekçe ile de başvuruda bulundum, otobüsler hep dolu geçiyor; engellilere ayrılan bir alan var maalesef oralar da doluyor. Madem engellilere ayrılan bir alan var, doldurmasınlar ya da orayı kapalı tutsunlar. Ayrıca akülü araçlar katlanmıyor, otobüslere sığmıyor. Bunlarla ilgili de Beyaz Masa’yı çok aradım. Belediye otobüslerinin çok azında engelliler için asansörler var, daha çok yaygınlaştırılması gerekli.”
İlgili haberler
Ne çocuklarımız engelli ne de bize engeller

Bugün Uluslararası Engelliler Günü. Peki engellilerin yaşadığı zorlukların farkında mıyız? Özgür Gül...

Engelli değil, engellenen kadınız

‘Ben engelli değil engellenenim. Bunu en çok iş hayatında görüyorum. Yaşıtım kadınlardan tek farkım...

GÜNÜN DİKKATİ: Engelli kadınlara katmerli ayrımcıl...

Engelli kadın ve kız çocuklarının her türlü ayrımcılıktan, sömürüden uzak, eşit ve özgür bir yaşama...

Ağır engelli çocuğu olan kadınlar daha erken emekl...

En az yüzde 50 oranında ve başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan kadınlar daha az...

Yüzde 70 engelli çocuğu olan işçinin 10 gün izin h...

En az yüzde 70 oranında engelli çocuğu olan işçi yılda 10 güne kadar çocuğun tedavisi için ücretli m...

Engelli işçinin kadroya geçişinin koşulları var

Taşerondan belediye şirketine geçirilmiş engelli bir işçinin belediye kadrosuna geçebilmesi genel ku...