Analık ödeneği başvuru gerekmeksizin ödenir
Analık ödeneği başvuru şartı olmaksızın doğrudan ödenir. Ödemenin nasıl ve ne zaman yapıldığına ilişkin bilgiler ve ilgili linkler yanıtımızda.
Okurumuzun Sorusu:

Eşim hamile. Bugün itibari ile 32. hafta doldu ve doktordan analık iş göremezlik raporu aldık. Şimdi doğumdan önce sekiz hafta doğumdan sonra sekiz hafta izin hakkımız bulunuyor. Doğum gerçekleştiği zaman 112 günlük iş göremezlik ödeneği hakkında bilgi almak istiyoruz. Ne yapmamız lazım bu konuda, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Öncelikle okurumuzu ve eşini şimdiden tebrik edelim.

Analık iznine ayrıldığı tarihte sigortalı olan ve doğumdan önceki son 1 yılda 90 gün primi olan kadın işçiye 16 haftalık (112 günlük) analık istirahati boyunca SGK tarafından iş göremezlik ödeneği (analık ödeneği) verilir.

Analık ödeneğini almak için başvuru şartı yoktur. Analık ödeneği, raporların sisteme girilmesi ve onaylanması ile birlikte SGK tarafından kendiliğinden ödenir. İlgili işlemler e-ödenek programı üzerinden elektronik ortamda yapılmaktadır. Yani hastane tarafından rapor elektronik ortamda sisteme girilmekte, işveren elektronik ortamda bu raporu onaylayabilmekte ve kadın işçinin istirahatli (raporlu) olduğu dönemde çalışmadığının bildirimini yine elektronik ortamda yapabilmektedir. Yani okurumuzun eşinin yapması gereken bir işlem bulunmamaktadır. Bununla birlikte okurumuzun eşinin mümkünse raporları işverene göndermesinde ve işverenin gerekli işlemleri yapıp yapmadığını takip etmesinde yarar vardır.

SGK’nın internet sitesinde yer alan güncel bilgiye göre “İstirahatin bitim tarihi itibariyle gerekli işlemler yapılarak sigortalının hak ettiği geçici iş göremezlik ödeneği anlaşmalı bankanın herhangi bir şubesinden çekilebilecek şekilde hesaba aktarılır”.

Dolayısıyla okurumuzun eşine (yasal koşulları sağlıyorsa) istirahatin bitim tarihi itibariyle yani ilk 8 haftalık raporunun sona erdiği tarih itibariyle analık ödeneğinin ilk bölümü ödenecektir.

Doğum beklenen doğum tarihinden önce gerçekleşirse doğum öncesi kullanılamayan analık izni süresi ve analık ödeneği doğumdan sonraya aktarılır. Örneğin okurumuzun eşi beklenen doğum tarihinden 1 hafta önce doğum yaparsa, doğuma kadar olan süre için 7 haftalık analık ödeneği verilir. Bu ödeme doğumun ardından yapılır. Doğum sonrası rapor ise 9 hafta olarak düzenlenir ve doğum sonrası 9 haftalık analık ödeneği verilir. Bu ödeme 9 haftalık raporun sonra ermesinin ardından yapılır.

Diyelim ki okurumuzun eşi doğumu beklenen doğum tarihinden bir hafta sonra gerçekleştirdi. Bu durumda doğumdan önceki 8, doğumdan sonraki 8 hafta toplam 16 hafta için analıktan kaynaklı geçici iş göremezlik ödeneği yine iki parça halinde ödenir. Doğumdan önceki 9 haftanın 1 haftası için ise hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Ancak ödeme hastalık sigortasından yapıldığı için 7 günün 5 günü için geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

Okurumuzun eşi, raporlarının durumunu ve ödemeleri bu link üzerinden takip edebilir 

Yeni yapılan bir düzenleme ile geçici iş göremezlik ödenekleri banka hesaplarına gönderildiğinde, kişilere cep telefonları üzerinden SMS mesajı yollanması sağlanmıştır. Ancak mesajın yollanabilmesi için okurumuzun eşinin link üzerinden giriş yaparak cep telefonunu sisteme tanıtması gerekmektedir:



İlgili haberler
Kısmi de olsa prim yatıyorsa, analık ödeneği son 3...

Kısa çalışma nedeniyle primleri 30 günün altında yatan kadın işçilerin analık ödenekleri son 3 aydak...

Ücretli öğretmenlerin analık ödeneği hakkı gasp ed...

Yaz tatili döneminde sigorta çıkışı yapılan ücretli öğretmenler, analık izni bu döneme denk geldiği...

Analık ödeneği hesabı nasıl yapılır?

Analık ödeneği hesabının nasıl yapılacağına ilişkin temel kurallar ve örnek bir hesap yanıtımızda.