Emeklilikte yaşa ve AKP’ye takılanlar
Emeklilikte yaşa takılanlar için AKP dışındaki partilerin Meclise sunduğu çok sayıda yasa teklifi var. Ancak AKP konuya sıcak bakmıyor.

Okurumuzun Sorusu:
İnternette emeklilikte yaşa takılanlar için yeni yasa geliyor diye haberler var. Benim gibi 1999 öncesi girişliler için yaş şartını kaldıracaklarmış. Doğru mu haberler?

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILMA
Öncelikle emeklilikte yaşa takılanlar kimdir bunlara bir bakalım.

DSP-MHP-ANAP iktidarı 1999’da emeklilik koşullarını değiştirdi. Bu değişiklikten önce primini ve sigortalılık süresini dolduranlar emekli olabiliyordu. Yaş şartı yoktu.

9 Eylül 1999 tarihinden önce işçiler bakımından emeklilik koşulları erkeklerde 25 yıl sigortalılık ve 5.000 gün prim; kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık ve 5.000 gün primdi. Bu koşulları yerine getirenler, herhangi bir yaşta emekli olabiliyordu.

Ancak DSP-MHP-ANAP iktidarı, bu kuralda değişikliğe giderek yaş şartı getirdi ve prim gün sayısını da kademeli olarak artırdı. 2006 yılında ise AKP iktidarı, emeklilikte hem prim hem yaş şartını daha da yükseltti.

Emeklilik için yaş şartı getirilmesi nedeniyle hem primini hem sigortalılık süresini doldurmuş olan çok sayıda yurttaş, henüz emeklilik yaşı gelmediği için emekli olamıyor.

ÖRNEĞİN 43 YERİNE 51 YAŞINDA EMEKLİLİK
Örneğin 1975 doğumlu bir kadın 1995 yılının başında sigortalı çalışmaya başlamış olsun. Bu kadının emekli olabilmek için 20 yıl sigortalılığa, 5.750 gün prime ve 51 yaşa ihtiyacı var. 20 yıl sigortalılık zaten 2005’te dolmuş durumda. Eğer bu kadın ara vermeden düzenli sigortalı çalıştıysa prim gün sayısı bırakın 5.750’i, 8.000’i bile geçti. Ancak bu kadın emekli olamıyor. Çünkü henüz 43 yaşında. Emekli olabilmek için 51 yaşı beklemesi gerekiyor.

DEFALARCA TEKLİF VERİLMİŞ, AKP’YE TAKILMIŞTI
Emeklilikte yaşa takılanların sayısı arttıkça, bu konuda bir düzenleme yapılarak sorunun çözülmesi yönündeki baskı da artıyor. Bugüne kadar muhalefet partileri defalarca yasa teklifi verdi ancak bu yasa teklifleri AKP’ye takıldı ve yasalaşmadı.

AKP DIŞINDAKİ PARTİLER BİRLEŞTİ
Bugün de benzer bir durumla karşı karşıyayız. En son CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ve İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergün konuyla ilgili Meclise yasa teklifleri sundu. HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yasa teklifi kimden gelirse gelsin destekleyeceklerini söyledi; HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın da önümüzdeki günlerde bir yasa teklifi vermesi bekleniyor.

Sözün özü AKP dışındaki tüm partiler, 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişli olup emeklilikte yaşa takılanlar için yaş şartının kaldırılmasını destekliyor.

AKP: ‘GÜNDEMİMİZDE YOK’
Ancak AKP iktidara geldiği günden beri sorunu çözecek bir düzenlemeye karşı çıkıyor. Son olarak 11 Eylül 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısının ardından emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi:

“Bu konu bugün gündeme gelmedi. Bugünkü kabine toplantısında. Şu anda hükümetin gündeminde de bu konu yok. Teklif geldiğinde bir bakılır nedir, ne değildir diye ama bunun maliyeye üreteceği maliyeti de dikkate almak durumundayız. Bugün bu konu gündeme gelmedi, yarın da bu gündemimizde yok.”

MECLİS 1 EKİM’DE AÇILACAK
TBMM 1 Ekim’de açılacak. Konu Mecliste yeniden gündeme gelecek. Bugünkü milletvekili dağılımına göre AKP karşı çıksa bile CHP, MHP, İyi Parti ve HDP destek verdiği takdirde teklifin Meclisten geçmesi mümkün. Ancak bunun için AKP ile seçim ittifakı yapan, hemen hemen her konuda AKP ile birlikte hareket eden MHP’nin tam destek vermesi gerekiyor.

Altını çizerek belirteyim. Umarım AKP dışındaki partiler bu konuda ortak bir duruş sergiler ve AKP’ye rağmen bu sorunun çözülmesini sağlar. Ancak yukarıda belirttiğim gibi bunun olabilmesi için MHP’nin AKP ile arasının açılmasını göze alması gerekiyor.

Yeri gelmişken söyleyeyim. Bugün emeklilikte yaşa takılanların kurtarıcılığına soyunan MHP ve MHP içinden çıkan İyi Parti, bu konu üzerinden siyasi prim toplamaya kalkmasın! Çünkü bizatihi bu sorunun üç sorumlusundan biridir MHP. Eğer MHP 1999’ta yaş şartını değiştiren kanunu desteklemese, bugün bu sorun olmayacaktı.



BASININ MÜJDE SEVİCİLİĞİNE DİKKAT!
Son sözümüz ise müjde sevici basın kuruluşlarına. İnsanlara sahte müjde vermenizden gına geldi artık! Özellikle daha fazla tık almak için, böylece reklam gelirlerini yükseltmek için kırk takla atan bazı internet sitelerinden!
Yukarıda örnekleri mevcut. Ortada netleşmiş bir durum yok. Meclis Komisyonlarında görüşülmeye başlanmış bir yasa teklifi de yok. Ancak “Erken Emeklilik Geliyor” gibi kesin bir başlık atmaktan hiç çekinmiyorlar. Bu gazetecilik değil…


İlgili haberler
DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...

Doğum borçlanması yine gündemde... Emekli olmak için gereken yaşı doldurdunuz. Ama prim gün sayısını...

Doğum Borçlanması ile nasıl emekli oluruz?

Emeklilik hakkının ne kadar hayati olduğunu 61 yaşındaki Hava, üç kuruş para için inşaatta tuğla taş...

Emeklilikte prime takılan kadınlar!

Geç yaşta sigorta girişi yapılan kadın işçiler, emeklilik yaşını doldursa bile prime takılabiliyor....