Hamile işçiye ücret artışında ayrımcılık yapılamaz
Kadın işçiye sırf hamile olduğu için diğer emsal işçilerden daha düşük ücret artışı yapılması İş Yasası’na aykırıdır. Hak arama yolları yanıtımızda.
Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. 1 buçuk aylık hamileyim ve pandemi sebebiyle evden çalışmaya devam ediyorum. Hamileliğimi en geç kaçıncı ay çalıştığım şirkete bildirmek zorundayım? Bunu mümkün olan en geç tarihte yapmak istiyorum. Çünkü zam döneminde zam oranımın etkilenmesini istemiyorum. Bu konuda bir kaynak göremedik. Bilgi verirseniz çok sevinirim.

Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim; rahat ve sağlıklı bir hamilelik ve doğum dileyelim.

Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrasına göre:

“Çalışan, gebelik ve emzirmeye başlama halinde işverenini bilgilendirir”.

Dolayısıyla gebe olduğunu öğrenen kadın işçinin bir sağlık kuruluşundan gebeliğiyle alacağı belge ile en kısa sürede işvereni bildirme yükümlülüğü vardır.

İlgili yönetmelik, “başlama halinde” ifadesini kullanarak, hamileliğin başladığı (yani işçinin hamileliğini öğrendiği) tarihte işvereni bilgilendirme yükümlülüğünü getirmektedir.

Yani okurumuzun ve diğer hamile işçilerin işvereni bilgilendirme yükümlülüğünü geciktirme, belli bir döneme kadar bekleme, daha sonra işvereni bilgilendirme hakkı yoktur.

Okurumuzun durumunu ve endişesini anlıyorum. Ancak altını çizerek belirtmek isterim ki, daha önce de bu köşede ele aldığımız üzere:

Hamileliği bildirme hem yasal yükümlülük hem de avantajdır.

Hamileliği işverenden gizlemek işçiyi sıkıntıya sokabilir.

Gelelim hamilelik ve ücret artışı meselesine. Okurumuza hamile olduğu için diğer emsal işçilerden daha düşük bir ücret artışı yapılması İş Yasası’nın 5. maddesi ile güvence altına alınmış olan “eşit davranma ilkesi”ne aykırı olur. Eğer işveren yasaya aykırı biçimde daha düşük bir ücret artışı belirlerse:

1) Okurumuz haklı fesih yoluyla derhal işten ayrılıp, kıdem tazminatı, mahrum kaldığı tüm hakları ve içerideki alacakları ile birlikte 4 aya kadar ücreti tutarında ayrımcılık tazminat talep edebilir.

2) Okurumuz işten ayrılmayıp çalışmaya devam edip, kendisine yapılan ücret artışı ile emsal işçilere yapılan ücret artışı arasındaki farkı 5 yıl içinde önce arabulucu, anlaşma olmazsa da dava yoluyla isteyebilir, öte yandan 4 aya kadar ücreti tutarında ayrımcılık tazminatı talep edebilir.


İlgili haberler
İşçi hamileliğini işverene bildirmekle yükümlü

Kadın işçi, hamileliğini en kısa sürede işverene bildirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde işçi hem işin...

İşverene hamileliği yazılı olarak bildirmekte yara...

Hamile olduğunu öğrenen kadın işçi, hamileliğini işverene bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirimin yazı...

Hamilelik değil, hamileliği işverenden saklamak iş...

Hamilelik işten çıkarma nedeni değildir. Hamilelik nedeniyle işten çıkarma yasaya aykırıdır. Ancak h...