İşe iade edilen işçinin tüm hakları kesintisiz devam eder
İşe iade davası sonucu işbaşı yaptırılan işçi, işten çıkarılmadan önceki tüm hizmet süresi ile birlikte işe devam etmiş olur. İş ilişkisi kesintisiz devam etmiş sayılır.

Okurumuzun Sorusu:
Onur Bey, sizin yazılarınız sayesinde dava kazandım. Öncelikle bu yüzden sizlere çok ama çok teşekkür ediyorum. 2009’dan beri taşeronda çalıştığım kurumdan FETÖ iftirası ile işten çıkarıldım. İşe iade davasını 2018’de kazandım ama kurum “taşeronla muhatap olmak gerektiğini” ifade ederek beni işe almadı. Ben de kadro hakkımı istedim ve aldığım ret cevabını idari mahkemeye taşıdım. Şu an 2 aydır çalışıyorum. Sorum şu: Ben eski 7 yıllık çalışmamın üzerine mi işe başladım, yoksa yeniden işe alınır gibi oldum? Eskinin üzerine çalışıyorsam sorun yok ama yeni alınır gibi olduysam bu durumda eski 7 yıllık çalışmamla ilgili tazminatlarımı talep etmem mi gerekir?

Öncelikle okurumuza yorumları için teşekkür edelim. Bize ne mutlu ki, köşemizde yanıtladığımız sorular okurlarımızın haklarını talep etmesine ve elde etmesine yardımcı oluyor.

Gelelim okurumuzun sorusuna. İş Yasası’nın 21. maddesine göre mahkeme feshin geçersizliğine karar verdiğinde (yani işe iade davası işçi lehine sonuçlanıp kesinleştiğinde) fesih işlemi (işten çıkarma işlemi) ortadan kalkmış olur. İş sözleşmesi yeniden kurulmuş olmaz. İşçi ve işveren tarafları arasındaki iş ilişkisi kesintisiz devam etmiş sayılır.

İş hukuku öğretisinde bu konuda görüş birliği olduğu gibi Yargıtay içtihadı da bu yöndedir. Yargıtay’ın birçok kararında “İşverenin işçiyi işe başlatması durumunda, iş ilişkisi kesintisiz devam ettiğinden” denilmektedir. Örnek bir Yargıtay kararı için TIKLAYIN

Öte yandan İş Yasası’nın 21. maddesine göre kıdem ve/veya ihbar tazminatı da ödenerek işten çıkarılan, işe iade davası neticesinde işe geri başlatılan işçi kendisine ödenen kıdem ve/veya ihbar tazminatını işverene iade etmekle yükümlüdür. Aynı kural kullanılmayan yıllık izinler için ücret ödenmişse, bu ödeme için de geçerlidir.

Çünkü iş sözleşmesi devam etmiş sayılmakta, bu nedenle iş sözleşmesinin sona ermesine bağlı olan ihbar ve kıdem tazminatı gibi ödemelerinin iade edilmesi gerekmektedir. İş Yasası’ndaki bu hüküm de açıkça göstermektedir ki, işçi işten çıkarılmadan önceki hizmet süresiyle birlikte yeniden işe başlatılmaktadır.

Bir başka deyişle okurumuz işe yeni alınmış değildir. Okurumuz 7 yıllık çalışmasının üzerine işine devam etmektedir.

Okurumuzun tüm yasal hakları bakımından toplam hizmet süresi; işten çıkarıldığı tarihe kadarki toplam hizmet süresi, mahkeme kararı gereği ücreti ödenen 4 aylık boşta geçen süre ve fiilen yeniden işbaşı yaptığı tarihten itibaren geçen sürenin toplamıdır.

Kadroya geçirilen diğer tüm taşeron işçilerde olduğu gibi okurumuz için de taşeronda geçen tüm süre dikkate alınmak zorundadır. Okurumuzun dava yoluyla kadroya geçmiş olması hiçbir biçimde farka yol açmamaktadır.

Okurumuzun yıllık izinleri toplam hizmet süresine göre verilmek zorunda olduğu gibi; işten çıkarıldığı tarihte hak kazandığı ancak kullanmadığı izinleri varsa bu izinlerinin de okurumuza kullandırılması gerekmektedir. Yani daha önce kullanılmayan izinler de yanmış değildir.

Okurumuza hizmet süresine bağlı tüm ödemelerin de (örneğin kıdem zammı vb.) toplam hizmet süresi üzerinden ödenmesi zorunludur.

Son olarak şunu da belirtelim. Okurumuz ileride ihbar veya kıdem tazminatına hak kazandığında, bu tazminatların da tüm hizmet süresi üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekmektedir.

İlgili haberler
Hamilelik nedeniyle işten çıkarmaya karşı haklarım...

Yine bir okurumuz hamile olduğu için işten çıkarılmış ve performans gerekçe gösterilmiş. Okurumuz ar...

İşe iade kararı çıksa bile takdir işverende

İşe iadeye ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararı tebliği edildiğinde işçi 10 gün içinde başvurur. Ancak...

İşe iade istenmese bile ayrımcılık tazminatı isten...

Hamilelik nedeniyle işten çıkarılan iş güvencesi kapsamındaki işçi işe iade yoluna gitmese bile ayrı...