İstifa eden işçi ihbar süresine dikkat etmeli
İşten istifa yoluyla ayrılan işçinin işverene ihbar süresi kadar önce haber vermesi gerekir. Aksi takdirde işveren işçiden ihbar tazminatı isteyebilir.

Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. Ben bugün işten ayrılmaya karar verdim ve işverene bildirim de yaptım. “Yarın gelip dilekçeni yazarsın” dediler. 3,5 senedir bu firmadayım. Benim şu aşamada nasıl bir yol izlemem gerekir? Bir de daha önceden çıkacağımı bildirmeden çıkış yaptığım için sorun olur mu?

Daha önceki bir yanıtımızda ele aldığımız üzere “İhbar süresi işçi için de söz konusudur.” (Yanıtımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.)

İşçi kendi isteğiyle işten ayrılıyorsa (istifa ediyorsa), ihbar süresi kadar önce işverene haber vermek zorundadır. Aksi takdirde işveren işçiden ihbar tazminatı ödemesini isteyebilir.

Altını çizelim işçi için ihbar süresi istifa halinde söz konusu olur. İşçi haklı fesih yapıyorsa ya da emeklilik, askerlik, evlilik veya malullük nedeniyle işten ayrılıyorsa ihbar süresi aranmaz.

Okurumuzun kıdemi 3 yıldan fazla olduğu için ihbar süresi de 8 hafta. Okurumuz istifa ediyor. Dolayısıyla işten ayrılacağı tarihten en az 8 hafta önce işverene işten ayrılacağını yazılı olarak bildirmesi gerekiyor. Aksi takdirde işveren okurumuzdan 8 haftalık brüt ücreti tutarında ihbar tazminatı talep edebilir.

Uygulamada birçok işveren işçiden ihbar tazminatı istememektedir. Ancak bu durum okurumuzun işvereninin ihbar tazminatı istemeyeceği anlamına gelmez. Bunun garantisi yok.

Öte yandan ihbar süresi kadar önce haber vermeden istifa eden işçi içerideki ücret, kullanılmayan yıllık izin ücreti vb. haklarını istediğinde işverenler de işçiyi ihbar tazminatı istemekle tehdit edebilmektedir. Bu durumda işveren, ihbar tazminatını işçi alacaklarına el koymak için bir tehdit aracı olarak kullanılabilmektedir.

Son olarak şunu belirtelim. İşten ayrılmayı düşünen işçi istifa etmeden önce haklı fesih yapma olanağı olup olmadığını araştırmalıdır. Çünkü istifa eden işçi ihbar süresi kadar önce haber vermek zorunda olduğu gibi, kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği alamamaktadır. Ancak haklı fesih yapan işçi ihbar süresi kadar önce haber vermek zorunda değildir. Öte yandan haklı fesih yapan işçi kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği de alabilir.

Hangi durumlarda ve nasıl haklı fesih yapılabileceğine ilişkin detaylar da BU YANITIMIZDA mevcut.



İlgili haberler
İhbar süresi işçi için de söz konusudur

İşçi kendi isteğiyle işten ayrılıyorsa (haklı fesih, emeklilik, evlilik vb. hariç) ihbar süresi kada...

Patron tuzaklarına dikkat! İstifa edip tazminatı y...

Patronlar, işten çıkaracakları işçinin kıdem tazminatı hakkını yakmak için “İstifa dilekçesi ver, ta...

İhbar süresi işgünü değil gün üzerinden hesaplanır

İhbar süresi işgünü değil takvim günü üzerinden belirlenir. Hafta tatili, resmi ve dini bayramlar ih...