Hamburg'da inci bir gerdanlık: Kadın liman işçileri açık hava galerisi
Altona Elbe kıyısında kilometrelerce uzanan duvar resimlerinde liman işçisi kadınların 100 yıllık hikayeleri anlatılıyor...

Hamburg limanlarındaki işçi kadınların çalışma koşullarını ve bu limanların yüz yıl boyunca nasıl değiştiklerini anlatan FrauenFreiluftGalerie Hamburg açık hava galerisi 1994'ten beri varlığını sürdürüyor. Almanya'da yer alan bu uzun vadeli proje, kilometrelere yayılmış durumda. Altona Elbe kıyısındaki yamaç boyunca duvar resimleriyle, 1900’den günümüze limanlarda çalışan kadınlar hakkında hikayeler bu duvarlarda anlatılıyor.

KADINLAR HEP VARDI

Genelde limanda sadece taşıma işi, hamallık-yapıldığı, bu nedenle de sadece erkeklerin çalıştığı düşünülür. Ancak işin gerçeği pek öyle değil. Temizlikten balıkların depolanması ve işlenmesine, liman işçilerinin yemeklerinin hazırlanmasına kadar her yerde kadınlar var. Kadınlar limanda uzun süredir balık sektöründe çalışıyor, 1960'tan itibaren Portekiz'den veya Türkiye'den “misafir işçi” olarak geldiler. Kadınlar liman bürolarında temizlikçi veya katip olarak çalışıyorlar.


HAMBURG LİMANI GREVLERİNDE BAŞTAYDILAR

19. yüzyılda kahve ayıklayıcıları limanda mevsimlik işler yapıyorlardı. 1896'daki grevleriyle, Hamburg'daki büyük tersane ve liman işçileri grevinin başlangıç kıvılcımını oluşturdular.


Liman tarihinin bastırılmış karanlık taraflarından biri, zorunlu işçilerdi. Yahudi toplama kampı mahkumları olarak, savaş yıllarında 1942'den itibaren limandaki molozları toplamak zorunda kaldılar. Galeride, Cecilie Landau örneğine yer veren bir resim bu kadınları anıyor. Eimsbüttel'den gelen Yahudi kız, ailesinde soykırımdan ve zorunlu çalıştırmadan kurtulan tek kişiydi.

1986'DA KAPTAN OLABİLDİLER

1950'lerde, savaşla erkek nüfusu azalınca, gemilerdeki bazı meslekler kadınlara açıldı. Örneğin 1954'ten itibaren Batı Alman gemilerinde kadın telsiz operatörlerine izin verildi. Ancak 1987 yılında kadınlar kaptan olma hakkına kavuştular.


Liman lojistiği uzmanı olarak çalışma hakkı kadınlara 2006'da verildi. O zamandan beri HHLA, Hamburger Hafen und Logistik AG'de konteyner yükleme ve boşaltma vinçlerini çalıştırıyorlar.

HAMBURG'DA BİR GERDANLIK

Yaklaşık 2 kilometrelik FrauenFreiluftGalerie Hamburg, kendi türünde kültürel bir “inci gerdanlık” oluşturuyor Elbe'nin kuzey kıyısında binalar arasında görsel anıtların izini sürüyor.
Kadının ekonomik gücündeki değişime, kadın istihdamının nelere göre belirlendiği, kadınların en zorlu işleri yapmalarına rağmen aldıkları düşük ücretler… 100 yılda limanlardaki kadın işçilerin ve limanların geçirdiği değişimi, toplumsal dinamikleriyle görmek isterseniz internet adresinden de yararlanarak limanı başka bir perspektiften dolaşabilirsiniz.

İlgili haberler
‘Kuş Uçuşu’ bakarak gerçeği görmek mümkün mü?

Dizinin yayına girdiği bu dönemde basın özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik uygulamaların artmaya başlam...

Maria Prymachenko’nun gözünden kadın

Gelmiş geçmiş en naif eserlerde, en nahif varlık olan kadınlar…

Faşizme karşı desenler: Kathe Kollwitz’in kalemiyi...

Kimi zaman çocukların “ekmek” diye bağırışı yükselir gravürlerinden, kimi zaman bir annenin ölü çocu...