SGK Kod 25 ile İş Yasası 25. Madde birbirinden farklı
SGK’nın 25 numaralı çıkış kodu, işçinin haklı nedenle derhal feshini kapsarken, İş Yasası’nın 25. maddesi işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkını düzenliyor.

Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. SGK’dan şu mesajı aldım: “4-A Kapsamındaki sigortalılığınız 25 işçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile fesih nedeniyle, 19.08.2022 tarihli işten ayrılış bildiriminiz işveren tarafından yapılmıştır. Sağlıklı ve güvenli günler dileriz”. Bu kod ile işten çıkarıldım. Bu kod benim işsizlik maaşı ve tazminat almama engel mi? Bir de 25 kodu ile iş bulma sıkıntısı yaşar mıyım?

İş sözleşmesinin işçi ya da işveren tarafından sona erdirilme nedenleri İş Yasası’nın farklı maddelerinde düzenleniyor. Bunların her biri için de SGK’nın ayrı ayrı işten çıkış kodları (toplam 50 adet) bulunuyor. İş sözleşmesi sona erdiğinde işverenin doğru kod üzerinden SGK’ya “İşten Ayrılış Bildirgesi” vermesi gerekiyor.

Ancak zaman zaman İş Yasası’nın madde numarası ile SGK çıkış kodu numarası birbirine karıştırılabiliyor.

Okurumuz 25 numaralı SGK çıkış kodu ile işten çıkarılmış. Okurumuza gelen mesajda da belirtildiği gibi bu kod “işçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile fesih” için kullanılan kod. Bu kodun İş Yasası’nda denk geldiği madde ise İş Yasası’nın 24. maddesinin 2. fıkrası.

Yani işveren çıkış kodunu SGK’ya okurumuz haklı nedenle derhal fesih yapmış gibi bildirmiş. Bu durumda okurumuz hem kıdem tazminatına hak kazanır hem de (prim koşulunu sağlıyorsa) işsizlik sigortasına hak kazanır.

Ancak anlaşılan o ki, okurumuz haklı nedenle derhal fesih yapmamış. İşveren okurumuzu kendi işten çıkarmış. Çok büyük ihtimalle de işveren İş Yasası’nın 25. maddesi ile SGK’nın 25 numaralı işten çıkış kodunu birbirine karıştırmış.

Yani aslında işveren okurumuzu İş Yasası’nın işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkını düzenleyen 25. maddesi üzerinden ihbar ve kıdem tazminatı ödemeksizin işten çıkarmak istemiş. İşverenin bunu yapmak için SGK’nın 42 ila 50. kodları arasındaki kodlarından birini kullanması gerekiyordu. Muhtemelen işveren ya da muhasebecinin hatası ile İş Yasası’nın 25. maddesi ile SGK’nın 25 numaralı kodu birbirine karıştırılmış. Böylece de okurumuzun çıkışı 25 numaralı SGK kodu ile yapılmış. Bu kod ise işverenin değil işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkına denk geliyor.

Muhtemelen işveren bu hatanın farkına varacak ve 10 günlük süre içinde SGK’ya yeniden bildirge göndererek düzeltme yapacak. İşverenin 42 ila 50 arasındaki kodlardan birini kullanması da şaşırtıcı olmayacak...

Sonuç olarak okurumuza net bir yanıt verebilmemiz ve yasal haklarını anlatabilmemiz için önce çıkış kodunun kesinleşmesini beklememiz gerekiyor. Okurumuz gelişmelerden bizi haberdar ederse yeniden sorularını yanıtlayabiliriz.

İlgili haberler
Kod-49 (eski kod-29) tacizin üstünü örtemez!

Tacize uğradığı halde kod-49 (eski kod-29) ile işten çıkarılan kadın işçi, haksız fesih nedeniyle iş...

Mobbinge uğrayan işçi için haklı fesih yolu açık

Mobbinge uğrayan işçi haklı fesih yapıp, tüm yasal haklarını ve ayrıca mobbing nedeniyle tazmi-nat t...

Sendikal örgütlülük ‘suç’ gibi gösterilmeye çalışı...

Sendikalı oldukları için SF Trade tarafından işten çıkarılan işçilerden Sevcan Gülboy'unun işe iade...