Temizlikçi bir kadının kaleminden ‘kendileri’
Susanne Neumann 36 yıl temizlik işçiliği yapmış, şimdi ise kanser tedavisi görüyor. Bu arada boş durmamış, kendisinin ve kendi gibi kadınların hikayesini yazmış.

Temizlik işçilerinin de örgütlendiği İnşaat Tarım ve Çevre Sendikası (IG Bau) Gelsenkirchen bölge yönetim kurulu üyesi olan Susanne Neumann, 36 yıl temizlikçi olarak çalıştı ve yaşadıklarını, ‘Bayan Neumann hesap soruyor- neden ömür boyu çalışmamıza rağmen yoksullaşıyoruz’ adlı bir kitapta anlattı.

36 YIL ÇALIŞMAYA RAĞMEN SOSYAL YARDIM

Susanne Neumann, 58 yaşında, 36 yıl temizlik işinde çalıştı. Şimdi kanser tedavisi gördüğünden çalışamıyor. Almanya’daki emeklilik kurallarına göre tedavi sonucu belli oluncaya kadar erken ya da malulen emekli olması mümkün değil. Buna rağmen emeklilik sandığına şu an emekli olsa ne kadar maaş alabileceğini hesaplatmış; sonuç 735 avro. Almanya’da yaşamı asgari düzeyde sürdürebilmek için ayda 900 avro gerekiyor. Yani Susanne emekli olsa, 36 yıl çalışmasına rağmen ya ek bir iş bulup çalışacak ya da sosyal yardım başvurusunda bulunacak. “Çocuk doğurdum, ev işlerini tek başıma yaptım, ölünceye kadar babamın bakımını üstlendim, tüm bunlara rağmen 36 yıl tam gün çalıştım. Elime geçen parayla geçinebilmem imkansız. Ben mi yanlış birşeyler yaptım yoksa sistemde bir yanlışlık mı var?“ diye soruyor hem kitabında hem de kitabının büyük ilgi görmesi sonucu çağrıldığı televizyon programlarında. Kendisinin yine de şanslı olduğunu, 36 yıl boyunca sözleşmeli olarak aynı işte ve tam gün çalıştığını belirtiyor. Halbuki şimdilerde temizlik sektöründe neredeyse tam gün çalışma imkansız. Sözleşmeler ya kısa süreli ya da ayda 450 avro geçmeyecek şekilde çalıştırılan mini iş sözleşmesi. Temizlik sektöründe taşeronlaşmanın ve eskiden bir kişinin 8 saatte yaptığı için ikiye üçe bölünüp çalışma süresinin kısaltılmasıyla (üç kişi toplam 6 saatte bitirmek zorunda) işin yoğunlaştırılmasının gündemde olduğunu örnekleyen Susanne Neumann buna karşı sendikalarda örgütlenme ve mücadele çağrısı yapıyor. “Sendikalar birşey yapmıyor ki neden üye olalım“ diyenlere verdiği cevap, „hayatın her alanında haksızlıklara, yanlışlara karşı mücadele etmeyi öğrenmek, cesur olmak lazım.. Sendikaların içinde de yanlış gördüklerimize karşı mücadele sürdürmek zorundayız. Dışarda kalıp eleştirmek işe yaramaz.“ diyor. 

Kitapta değişik temizlikçi kadınların acı verici öyküleri de var: 

KALAN YEMEKLERLE KARNINI DOYURAN YAŞLI TEMİZLİKÇİ KOWALSKİ
Kowalski, 70 yaşında olmasına rağmen bir fabrikanın kantininde temizlik yapmaya devam ediyor. Yıllar boyu temizlikçilik yapmış ama eline geçen emeklilik maaşı sadece 210 avro. Şimdiki işinden de ayda 350 avro kazanarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Kantin temizliği onun yaşındaki biri için çok zor olduğundan Susanne Neumann, uzun çabalar sonucu onu büro temizliğine aldırmayı başarmış. Bu sevinçli haberi Bayan Kowalski’ye ilettiğinde “Hayır, ben yerimde kalmak istiyorum” cevabını vermiş Kowalski. Toz alıp halıları süpürmekten başka bir iş yapmayacağı bir işe geçmek istememesi anlaşılır bir şey olmadığından Susanne ısrar etmiş. Cevap değişmemiş. Sonra Kowalski, “Sana bir şey söyleyeceğim ama lütfen aramızda kalsın” diyerek konuşmaya başlamış: “Ben büroya geçersem aç kalırım. Kantinde kalan yemekleri şefimin izniyle paketleyip evime götürüyorum. En azından akşamları karnıma iyi bir şeyler giriyor.” Almanya’da emeklilik maaşı düşük olanlar sosyal yardım alabiliyorlar ama Bayan Kowalski utancından başvuruda bulunmamış. Elden ayaktan düşünceye kadar kantin temizliğine devam etmek arzusunda...

HAMİLE KALDIĞI İŞİN SÖZLEŞMESİ UZATILMAYAN İŞÇİ
Polonya kökenli Olga ise üniversiteyi bitirdikten sonra daha iyi bir geleceğe sahip olmak için eşiyle birlikte Almanya’ya gelmiş. Mesleğinde iş bulamamış, dil sorunuda eklenince temizlikçi olarak çalışmaya başlamış. Hamile olduğunu öğrendiğinde sevinmiş ama sözleşmesi sadece 6 aylık olduğu için temizlik firması öğrenirse işten atılır diye uzun süre saklamış. Saklanacak durum kalmayınca büroya çağrılmış ve sözleşmesinin uzatılmayacağı kendisine bildirilmiş. 

İlgili haberler
İsviçre’de bir göçmen: Madam boom boom

İskoçya’dan İsviçre’ye uzanan bir hikayenin başrolünde göçmen bir kadın: Madam boom boom. Parti üyel...

Mari Gerekmezyan: Sadece ‘karadut’ değil...

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Karadut’u olarak bilinen resimlerinin baş yüzü bu esmer kadın aslında Türki...

Almanya’da bina temizlik işçilerinin zam ve ücret...

Almanya’da temizlik işçileri ücretlerinin artırılması için mücadele ediyor. Almanya’da bu alanda çal...