Almanya’da bina temizlik işçilerinin zam ve ücret farkı mücadelesi
Almanya’da temizlik işçileri ücretlerinin artırılması için mücadele ediyor. Almanya’da bu alanda çalışanların çoğu kadın. Temizlik işçileri karşılanmasını istedikleri taleplerini anlatıyor.

IG BAU (İnşaat, Temizlik, Tarım ve Çevre Çalışanları Sendikası) bina temizlikçileriyle ilgili TİS taleplerini belirledi. Sektörde çalışanların saat ücretlerinin 1 avro artırılmasının ve en geç 2019 yılında Doğu’daki işçilerin saat ücretlerinin Batı’dakilerle denkleştirilmesinin yer aldığı TİS talepleri IG BAU TİS Komisyonunun Frankfurt’ta yaptığı toplantıda kararlaştırıldı.
Doğu-Batı ücret denkleştirilmesi iki Almanya’nın birleşmesinden beri sendikanın gündeminde yer alıyordu. 2011 yılında sendika işverenlerle en geç 2019 yılında ücretlerin denkleştirilmesi konusunda anlaşmıştı ancak işverenler geçen yıl sözleşmeyi tek taraflı olarak iptal etti. Şimdilerde Doğu-Batı arasındaki ücret farkı yaklaşık yüzde 10.
IG BAU Sendikası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve TİS Komisyonu Başkanı Ulrike Laux, temizlik işinin çok zor bir iş olduğunu söyleyerek hak ettikleri şekilde ücretlendirme yapılmasının gerekliliğin anlattı. Laux’a göre işverenlerin ücret denkleştirmesine karşı çıkması saçma ve bu farkı yok hiç zor değil. “Aradan 25 yıl geçmesine rağmen uygulanan ayrımcılığın saçmalığı yanında yanında pratikte Doğulu işverenlerin çalışacak işçi bulamadıkları için epeydir Batı’daki ücretleri ödemek zorunda kalmaları da işin ilginç yanı” diyor Laux.
Sektörle ilgili TİS görüşmeleri 16 Mayıs’ta Leipzig’te başlayacak.

TEMİZLİK ALANINDA GÖÇMEN İŞÇİ SAYISI ÇOK YÜKSEK 
IG BAU Yönetim Kurulu Merkez Koordinatörü ve Yöneticisi Zeynep Biçici ile de alandaki çalışma koşullarını, TİS görüşmelerini, sendikanın taleplerini değerlendirdik.
Bina temizliği branşında Almanya genelinde 600 bin işçi çalışıyor ve bunların yüzde 80’den fazlası kadın. “Esnek çalışma saatleri, part time işler, 450 avroluk ve süreli iş sözleşmeleri branşımızda sorunların başında geliyor. Bu nedenle sendikamız çalışılan ilk saatten itibaren sosyal sigorta talep ediyor. Çalışma yasalarına göre işverenler iş sözleşmelerini gerekçe göstermeden en fazla iki yıl süreli yapabiliyorlar. Biz gerekçesiz süreli iş sözleşmelerinin kaldırılmasını istiyoruz” diyor Biçici.
Temizlik branşında göçmen işçi sayısı çok yüksek; bazı işletmelerde 160’a yakın dil konuşuluyor. Dil sorunu birçok kez işçilerin haklarını aramalarının önünde engel olabiliyor. Devam ediyor Biçici: “Çalışma koşullarının genel olarak ağır olduğunu söyleyebiliriz: İşverenler sürekli az bir zaman dilimi içinde çok alan temizlenmesi için sürekli baskı yapıyorlar. Belirli aralıklarla çalışma saatleri düşürülüyor ama temizlenecek alan aynı kalıyor. Buna karşı gelen işçiler ise işten atılmakla tehdit ediliyor. İşini kaybetme korkusu işçilerde değişik hastalıklara neden oluyor.”
Bu yıl TİS görüşmelerine “düşük ücretlere son” sloganı ile gittiklerini anlatan Biçici, taleplerini sıralıyor:
Almanya çapında saat ücretlerine 1 avro zam,
1 Ocak 2019’dan itibaren Doğu ve Batı Almanya’da ücret farkının giderilmesi,
Çıraklar için ayda 50 Euro fazla maaş.

‘FACEBOOK SAYFAMIZDAN GELİŞMELERİ TAKİP EDEBİLİRSİNİZ’
Biçici, bu yıl TİS görüşmelerinde ağırlığı ücretlere zam ve Doğu-Batı arasındaki ücret farkının giderilmesine vereceklerini söyledi. “Bölge delegelerinden oluşan Temizlik İşkolu Merkezi TİS Komisyonu, bütün sendika temsilcisi arkadaşlarımızı işyerlerinde aydınlatma ve mücadeleye hazırlanma çağrısında bulundu. 1 Mayıs’ta alanlara çıkarak taleplerimizi tüm kamuoyuna tanıtacağız. TİS görüşmeleri öncesinde yapacağımız eylemlerimiz ve TİS görüşmelerine ilişkin tüm bilgileri web ve Facebook sayfalarımızda da bütün işçi arkadaşlarımızla ve kamuoyu ile paylaşacağız. Herkes www.sauberkeit-braucht-zeit.de ve ‘IG BAU Gebäudereinigung’ isimli Facebook sayfalarımızdan tüm gelişmeleri takip edebilecekler.”

‘YAŞLILIKTA ŞİŞE TOPLAYARAK EK GELİR ELDE ETMEK İSTEMİYORUZ’
İleri sürdükleri talepleri kadın işçiler açısından ise şöyle Değerlendiriyor Biçici: “Bugün düşük ücretli işlerde çalışmak ileride emeklilik döneminin yoksulluk/sefalet içinde geçmesi anlamına gelecektir. Yaşlılıkta şişe toplayarak ek gelir istemiyoruz. İnsan onuruna yaraşır bir emeklilik dönemi içinde saat ücretlerimizin yükselmesi için mücadele ediyoruz.
Almanya’da bina temizliği branşında 2015 yılı içinde 15 milyar Euro’dan fazla ciro yapıldı. Bütün şirketlerin ciroları ve kârları sürekli artıyor. Fakat iş ücretlerin artmasına, doğu-batı arasındaki ücret eşitsizliğine son verilmesine gelince işverenler yakınmaya başlıyorlar. Ama biz de bu pastadan payımızı istiyoruz.”

DOĞU VE BATI FARKI
İki Almanya’nın 1990 yılında birleşmesinden sonra Doğu Almanya’daki işletmelerin verimsiz oldukları ileri sürülerek Batı Almanya’daki ücretlerin burada geçerli olamayacağı ifade edildi. 1991 yılında Doğu Almanya’da ödenen ücretler ortalama olarak yüzde 40 daha düşüktü. Bugün bu oran ortalama olarak yüzde 10 dolayında.
Sadece ücretler değil aynı zamanda izin parası, Noel Bayramı ikramiyesi, haftalık çalışma süreleri de farklı – Doğu Almanyalı işçilerin aleyhine.
Alman Sendikalar Birliği DGB’ye bağlı bütün işkolu sendikaları Doğu ve Batı arasındaki ücret farkının kaldırılmasını kapsayan ve bunun için kademeli planları içeren sözleşmeler imzalamış bulunuyorlar. Fakat IG BAU örneğinde görüldüğü gibi işverenler bu tür sözleşmeleri tek taraflı feshedip yeniden pazarlık etmeye çalışıyorlar.

BİNA TEMİZLİĞİ İŞKOLU
Almanya’da ‘bina temizliği’ adıyla anılan işkolu bayağı yaygın; 600 bin civarında işçi irili ufaklı toplam 6 bin 400 işletmede çalışıyor. Bu işkolunda 2015 yılında toplam 15. 89 milyar avro ciro yapıldı. ‘Bina temizliği’ işinin kapsadığı alanlar:
Cam, bina dış cephesi temizliği,
Sanayi tesisleri, makine temizliği,
Bina iç temizliği (büro, hastaneler vb),
Toplu taşıma araçlarının ve tesislerinin temizliği,
Açık ve yeşil alan temizliği ve bakımı,
Kış hizmetleri (kar küreme, tuzlama vb),
Haşeratla mücadele.

36 yıl temizlik işçiliği yapan Susanne Neumann'ın kendisi gibi kadınların hikayelerini yazdı. Kitabın tanıtım yazısını okumak için bir tık.

İlgili haberler
Şimdi kendi için konuşuyor, seslerini duyuramayan...

'Kölelik bitti' diyen yalan söylüyor. Bu hikaye dünyada sayıları 21 milyona varan köleleştirilmiş in...

Fokker Elmo işçileri bitmeyen sorunlarına karşı al...

Kadın işçilerin sorunları ortak, talepleri aynı. Fokker Elmo işçileri de hiç bitmeyen sorunlarını an...

LCW işçisi kadınlar dertli: Kreş yok, taciz çok

Kadın işçiler yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirmeye devam ediyor. LCW çalışanı kadınla...