Taleplerimiz için mücadelemiz devam edecek
‘Özellikle son iki dönemdir kadın işçilerin taleplerinin toplu iş sözleşmesinde yer alması, kazanıma dönüşmesi için ısrarlı bir çaba içerisindeyiz.’

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Sağlık-İş Sendikası temsilcileri ve üyeleri olarak toplu iş sözleşmesi taleplerimiz için TİS komisyonu oluşturup, bölümleri gezdik ve işçi arkadaşlarımızın TİS’de yer almasını istedikleri talepleri yazılı olarak ifade etmelerini sağladık. Sağlık işçilerinin büyük çoğunluğunun kadın olması nedeniyle bu çalışma yaygın bir kadın çalışmasına dönüşmüştü. Ekonomik talepler öncelikli yer almıştı taslakta; ancak kadın işçiler çalışma koşullarına ve sosyal haklara dair taleplerin de sözleşme maddesi olması konusunda ısrarcı oldu.

TALEPLERİMİZ NEYDİ?

Rutin çalışma saatleri sağlanması, 7/24 hizmet veren ücretsiz kreş ve etüt talebi (ücretsiz kreşler açılıncaya kadar her ay kreş yardımı yapılması) TİS taslağında kadın talepleri içinde ön sırada yer aldı. Refakat izni, boşanan, boşanma aşamasında olan, fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet ve tacize uğrayan kadın işçilerin yer değişikliği ve becayiş haklarının hiçbir belge ibraz etmeksizin kabul edilmesi ve ayrı bir TİS maddesi olarak taslakta yer alması istenmiş; HPV aşısının öncelikle uygun yaş aralığındaki kadın işçilere ücretsiz yapılması, 8 Mart’ta kadın çalışanların ücretli izinli sayılması için gerekli çalışmaların yapılması, regl dönemlerinde 1 gün ücretli izin hakkı, doğum izninin 32 hafta olması ve doğum sonrası ücretli-ücretsiz izin ile süt izni kullananların sosyal ve özlük hak kaybı yaşamasının önlenmesi, çalışma yaşamında şiddet ve tacizin iş sağlığı ve güvenliği kurulunun bir parçası haline getirilmesi aynı zamanda çalışan sağlığı sorunu olarak görüşülmesi, mobbing ve işyerinde tacizin önlenmesi diğer öne çıkan talepler oldu. Yürütülen tartışmalar sonucunda taleplerimizin önemli bir kısmı taslak metne eklendi.

TASLAKTA NELER VAR

Taslağın şu anki halinde ücretli sosyal izinlere ilişkin talepler, kreş ve etüt hakkı, gebelik ve doğum vs. ile ilgili izinler, 8 Mart’ta kadın işçilerin izinli olması, ILO 190 içeriğindeki işyerinde taciz ve şiddetin önlenmesine ilişkin talepler, gece çalışmalarında vardiya bitiminde ve zaruret halinde kadın işçilere ikametgahlarına ulaşmaları konusunda kurum tarafından servis sağlanması, radyasyona maruz kalan kadın işçilerin hamileliğini tespit eden doktor raporu ibrazı tarihinden itibaren hamileliği süresince branşlarına yakın başka bir işte çalıştırılması, HPV aşısının kadın işçilere ve üyelerimizin kız çocuklarına ücretsiz olarak uygulanması talepleri mevcutken kadın işçilerin diğer talepleri yer almadı.

Özellikle son iki dönemdir kadın işçilerin taleplerinin toplu iş sözleşmesinde yer alması, kazanıma dönüşmesi için ısrarlı bir çaba içerisindeyiz. Sadece toplu iş sözleşmesi süreçlerinde değil diğer dönemlerde de daha çok yan yana geliyor, sorunlarımızı tartışıyor, haklarımızı öğreniyor, çözüm yollarını arıyoruz.

Bu çabamız, taleplerimizin tamamı yer alamasa da toplu iş sözleşmesi taslağında görünüyor. Bu daha başlangıç diyoruz.

Bizler eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam mücadelemize işyerimizde de bütün hak ve taleplerimizi elde edene kadar sürdürmeye devam edeceğiz.

Fotoğraf: Evrensel 

İlgili haberler
TİS’i biz yazdık, sahip çıkacak da biziz!

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde Sağlık-İş üyesi kadın işçiler toplu iş sözleşmesi taslağını he...

Üç işte çalış da nereye kadar?

İzmir’de bir hastane, hastanede personel dinlenme odası… Kadın işçilerin sohbeti yine geçim derdi. D...

2023 kadınların yılı olmalı!

Bizi açlıkla terbiye edip şiddetle bastıran, yaşam halkımızdan çalıp, sermayeye aktaranlara karşı ke...