GÜNÜN BİLGİSİ: İzmirli kadınlara ve çocuklara ücretsiz hukuk desteği
İzmirli kadınlar, bu bilgileri not edin. Umarız lazım olmaz… Ama günde pek çok kadının ve çocuğun şiddet haberine konu olduğu memleketimizde, nolur nolmaz!

İzmir Barosu’na bağlı Kadın Hakları Merkezi ve Çocuk Hakları Merkezinde gönüllü olarak çalışan avukatlar, çocuklar ve kadınlar için ücretsiz hukuki destek veriyorlar.
İzmir Barosuna bağlı olarak 25 Kasım 2011 tarihinde faaliyete başlayan Kadın Hakları Merkezine 0232 400 00 04 numaralı telefon ile ulaşabilirsiniz. Eğer birebir görüşmek isterseniz İzmir Adliyesi C Blok 3. kat 302 numaralı odada avukatlar kadınlara hizmet veriyor.

Kadın hakları merkezine bu zamana kadar ağırlıklı olarak şiddete uğrayan kadınlar başvurmuş.
- 2016 yılında 566 kadın, 2017 yılının ilk 6 ayına kadar ise 204 kadın merkezden destek istemiş ve başvuran kadınların yüzde 75’i fiziksel şiddet nedeniyle başvuru yapmış.
- Kadınların yüzde 83,66’sı eşleri ya da sevgilileri tarafından, yüzde 6,9’u kadının ailesi ya da akrabası, yüzde 6,7’si eşinin ailesi ya da akrabası ve yüzde 2,8’i ise çocukları tarafından şiddete maruz bırakılmış.
- Kadın Hakları Merkezine başvurmadan önce kolluk birimlerine başvuran kadınların yüzde 41,2’si ihtiyaçlarına yönelik bir muamele görebilmiş ama kolluk güçlerince suçlu gibi davranılan kadınların oranı da oldukça yüksek: yüzde 34,7!

Kadın Hakları Merkezi avukatlarından Tuğçe Denizer, merkezin yaptıklarını şöyle anlatıyor:
Yaklaşık 300 avukat merkezimizde hizmet veriyor. Her gün 09.00-17.00 arası, bir avukat ve bir stajyer avukat İzmir Adliyesindeki birimimizde nöbet tutuyor. Gelen başvurucularımızın bütün bilgileri gizli tutuluyor. Gelenlerden kesinlikle ücret talep edilmiyor. Mahkemeye yapılan başvurularda ise harç verilmiyor. Biz gelen başvurucuların öykülerini dinliyoruz, bunları dilekçe haline getiriyoruz ve 6284 sayılı yasa kapsamında şiddetin önlenmesine yönelik tedbirleri talep ediyoruz. Hukuk çerçevesinde elimizden geldiğince mağdur kadınlara yardımcı oluyoruz. Kadınlarımıza başvurudan başlayıp dava sonuçlanana kadar yanında yer alıyoruz. Takip ettiğimiz bazı davalar ise Mersin’de öldürülen Özgecan Aslan, İstanbul’da toplu taşıma aracında tekmelenen Ayşegül Terzi, Antalya’da öldürülen Sezgi Kırık gibi dosyalar var. Dava süreçlerini de bir bir takip ediyoruz. Devlet ve özel üniversitelerden, devlet kurumlarından, STK’lardan eğitim talepleri geliyor kadına yönelik şiddet ile ilgili. Neler yapılacağına yönelik eğitim veriyoruz kurumlara.”

ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ DE VAR
İzmir Barosuna bağlı olarak çalışan bir de Çocuk Hakları Merkezi var. O da İzmir Adliyesi B Blok 3. katta 331 numaralı odada hizmet veriyor. Çocuklar ya da çocukların aileleri adliye içinde bu odada merkezden yardım alabilirken, 0232 400 00 14 numaralı telefonu arayarak da yardım talebinde bulunabiliyor. Yeni bir merkez olan ve gönüllü 40 avukatla çocuklar için hizmet veren birim, başvurudan itibaren davanın sonuçlanmasına kadar çocuk ve ailelerine yardımcı oluyor.

İzmir Barosu Genel Sekreteri ve Çocuk Hakları Merkezi avukatlarından İlke Erol, Çocuk Hakları Merkezini şöyle anlatıyor:
İzmir Adliyesi içerisinde Çocuk Hakları Merkezimizi yakın zamanda açtık. Bunu yapmamızın nedeni daha ulaşılabilir olmaktı. Adliyede hem ailenin hem de çocuklara bire bir daha iyi hizmet vermekti. Daha öncesinde çocuk hakları konusunda eğitim alan arkadaşlarımız var. O donanımlı arkadaşlarımızın listesine bir davet yaptık onlardan 40 avukatın geri dönüşüyle tamamen gönüllülük esasıyla İzmir Adliyesi içerisindeki merkezimize bir nöbet sistemi oluşturduk. Her gün bir arkadaşımız 09.00-17.00 nöbet tutup başvuruları alıyor ve gerekli hukuki yardımları yapıyor. Aynı zamanda stajyer arkadaşlarımız da burada görev alarak hem deneyim kazanıyorlar hem de nöbetçi avukata yardımda bulunuyor. Bu 40 avukatımızın yaptığı gönüllü iş çok büyük bir iş. Türkiye’ni her bölgesindeki toplumsal olaylara, çocukla ilgili 40 avukatımız müdahillikte bulunuyor ve davaları takip ediyor. Müdahil olarak kabul edilmediğimiz davalarda mağdur ailenin vekilliğini üstleniyoruz. 400 00 14 merkezimizin telefonu. Arayan herkesin başvurusunu alıyoruz. Tabi bunların içerisinde gerçek başvurular, gerçek olmayan başvurular var. Onları bizim bir form sistemimiz var. Formu dolduran kişilerin bilgilerini aldıktan sonra teyit edip ona göre işlemlerimizi başlatıyoruz”

Kaynak: Milliyet


İlgili haberler
Flört şiddeti nedir?

Kadınlar için korkutucu bir deneyim! Korkmayın... Ama flört şiddetinin şiddete açılan kapılarından b...

Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...

GÜNÜN ÖNERİSİ: Çocuk istismarından haberdarsanız b...

Çocuk istismarından, ihmalinden kuşkulanıyor ya da bunu biliyorsanız istismarın durması ve çocuğun k...