GÜNÜN BİLGİSİ: Spor yapan kadınların memeleri neden küçüktür?
Yüzme, futbol, koşu, basketbol, voleybol, ağırlık veya herhangi bir spor türü... Bu sporlarla ilgilenen kadınların neden memeleri küçük oluyor?

Muhtemelen dikkatinizi çekmiştir. Yüzme, futbol, koşu, basketbol, voleybol, ağırlık veya herhangi bir Olimpiyat sahası... Hangi alanda olursa olsun, spor yapan dişilerin memeleri genellikle oldukça küçüktür; hatta kimi zaman dışarıdan görünmeyecek kadar küçük olabilir. Bu, tüm dünyada karşılaşılan bir durumdur ve son derece normaldir. Bu durumu açıklayan, biri doğrudan, diğeri dolaylı olarak etkili 2 neden vardır.

SPORCULARDA KÜÇÜK MEME FİZYOLOJİSİ
İlki, meme yapısıdır. Tüm memeli hayvanların (dolayısıyla insanın) dişilerinin memeleri, aynı temel anatomiyi paylaşır: bağ doku, lenf düğümleri, loplar, lopçuklar, süt kanalları ve yağ. Bir dişi memesinin dikkate değer bir kısmı adipoz doku olarak da bilinen yağ dokusundan oluşur. Sayısal olarak, ortalama bir dişi memesinin hacimce %7-56 arası, kütlece %3.6-37.6 arası yağ dokusudur. Geri kalanı ise, saydığımız diğer dokulardan oluşur.

Spor sırasında vücutta yeterince şeker bulunmadığında, genellikle ikincil depo olarak yağlar kullanılır. Bunun için vücuttaki birçok depo seferber edilir ve nihayetinde, memelerdeki yağ dokusu da bundan nasibini alır. Spor yapan kadınlardaki meme küçülmesinin bir numaralı nedeni, spor yapmanın yağ dokusunu parçalıyor oluşudur. Hacimce normalde yarısından fazlası yağ olan memelerin içerisindeki yağ dokusu %6-7 dolaylarına indiğinde, meme de hacimce kabaca %50 küçülecektir.

KÜÇÜK MEMELER SPORCU BAŞARISINI OLUMLU YÖNDE ETKİLİYOR MU?
Bu konuda her ne kadar kapsamlı bir araştırma yoksa da, bazı uzmanlar çeşitli örneklere dikkat çekmekte ve bazı bilimsel verilere yer vermektedirler. Örneğin, her ne kadar aşırı güvenilir bir kaynak olmasa da, 2010 yılında Orange County Register popüler dergisinde yer alan bir derlemeye göre, memeleri daha küçük olan kadınların spor başarılarının arttığı söylenmektedir.


SPORCULARDA KÜÇÜK MEMELERE YÖNELİK “İSTATİSTİKİ ÖNYARGI”
Ancak genellikle sportif dişilerdeki meme küçüklüğünün tek nedeni sporun yağ yakıcı etkisi değildir. İkincil ve daha dolaylı bir neden, boy ile basketbol arasındaki ilişki gibidir.

Bilimsel olarak, basketbol oynama ile boy uzaması arasında doğrudan hiçbir (veya hiçbir dişe dokunur) ilişki bugüne kadar tespit edilememiştir. Ancak basketbolcuların genellikle uzun olmasının bir nedeni vardır: Daha uzun boylu olmaya yatkın olanlar, uzunluğun genellikle avantaj görüldüğü basketbolda daha başarılı olurlar ve ünlenirler. Bu nedenle ünlü basketbolcular, genellikle uzun kişiler arasından çıkar. Yoksa onların neredeyse hiçbiri, basketbol oynadıkları için uzamış insanlar değildir. Bunu bir çeşit istatistiki önyargı olarak görmek mümkündür.

Benzer bir şekilde, sportif kadın memelerinin genellikle küçük olması, birçok sporda bu meme yapısının dezavantajlı olması olabilir. Örneğin yüzme gibi hidrodinamik yapı gerektiren sporlarda ve futbol, basketbol, voleybol gibi fiziksel güce dayalı sporlarda, daha küçük memeli kadınlar daha avantajlı olabilir. Memeler genellikle ek ağırlık ve engel olarak görev görürler ve oldukça hassas oldukları için, sert sporlarda memelerine alacakları darbeler, kadınlara büyük acılar ve zararlar verebilir. Bu nedenle daha küçük memeli olmak bu tür sporlarda avantajlıdır. Böylece bu kadınlar, o sporların profesyonelce icra edildiği kurumlar tarafından daha fazla seçilecek ve göz önündeki kadın spocuların memeleri daha küçük olacaktır. Ancak boy ve basketbol arasındaki durumun aksine, spor ile meme yağlarını yakma arasındaki ilişki çok bariz ve bilindiktir. Dolayısıyla kadın sporcuların memelerinin küçük olmasının asıl nedeni yağ yakma, ikincil nedeniyse kulüp seçiciliğidir.

Golf, tenis ve fitness gibi sporlarla uğraşan kadınlarda, birebir fiziksel mücadele veya meme bölgesine alınan darbeler olmadığı için, genellikle memede sadece yağ kaybına bağlı kayıplar olur. Ancak unutulmamalıdır ki, bu yağ miktarının kaybı ve dolayısıyla memenin küçülme miktarı, kişinin beslenmesine, yaptığı sporun türü ve şiddetine ve genetik faktörlere göre oldukça farklılık gösterebilir.

SPORCULARIN KÜÇÜK MEMELERİNDE SÜTYEN ETKİSİ
Spor yapan kadınlarda memelerin küçüldüğüne yönelik bir kuşku bulunmamaktadır. Ancak konuya yönelik önemli faktörlerden bir diğeri, meme büyüklüğüne yönelik algının giyilen kıyafetlere ve kullanılan sütyenin tasarımına göre değişiyor olmasıdır.

Kadınların giydikleri "göğüs dikleştirici sütyen" adı altında satılan "push-up" sütyenler, memelerin normalde olduğundan daha büyük gözükmesini sağlayacak şekilde, alt taraftan destekli bir biçimde tasarlanmıştır. Öte yandan sporcu kadınların giydiği sporcu sütyenleri, meme hareketini en aza indirip, göğüs bölgesini tamamen sıkarak yassılaştıracak şekilde tasarlanmıştır. Dolayısıyla aynı birey, farklı sütyenler içinde farklı meme boyutlarına sahipmiş gibi gözükebilir.

Sonuç olarak, söz konusu meme farkı sadece sporla birlikte gelen fizyolojik değişimlerden değil; aynı zamanda istatistiki önyargı ve kıyafet tasarımından kaynaklı algısal farklılıklardan da etkilenmektedir.

Çağrı Mert Bakırcı’nın Evrim Ağacı’ndaki yazısından kısaltılarak alınmıştır. Yazının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz. 

Kaynaklar ve İleri Okuma
E. Vandeweyer, et al. (2002). Quantification Of Glands And Fat In Breast Tissue: An Experimental Determination. Annals of Anatomy - Anatomischer Anzeiger, sf: 181-184.
L. Maloney. Can Exercise Reduce Breast Size?. (2019, Mayıs 22). Alındığı Tarih: 13 Haziran 2019. Alındığı Yer: Live Strong
R. Dicker. Do Breasts Get In Way Of Sports Performance? Espn The Mag Offers Supporting Evidence. (2013, Temmuz 10). Alındığı Tarih: 13 Haziran 2019. Alındığı Yer: Huffington Post
A. Amy. Do Women Lose Breast Size From Sports?. (2019, Haziran 13). Alındığı Tarih: 13 Haziran 2019. Alındığı Yer: The Nest
C. Mills. How The Science Of Sports Bras Keeps Women With Larger Breasts In The Running. (2016, Ağustos 30). Alındığı Tarih: 13 Haziran 2019. Alındığı Yer: The Conversation

İlgili haberler
GÜNÜN FARKINDALIĞI: Meme memedir, meme sağlığı öne...

Meme kelimesinin hâlâ tabu olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Taner Kıvılcım bazı hastaların zaman zama...

‘Kadından sporcu olmaz’ diyen zihniyete karşı vole...

‘Kadınlar spor yapmaz evde oturur’ diyenlere inat, 73 Şırnak Belediyespor Kadın Voleybol Takımının v...

GÜNÜN BİLGİSİ: Spor ruhsal hastalık riskini azaltı...

Türkiye’de ve dünyada her 5 kişiden birisi herhangi bir ruhsal rahatsızlık yaşıyor. Kronik rahatsızl...