GÜNÜN DİKKATİ: Eğitime en az para harcayan 3’üncü ülke Türkiye
OECD’e göre, eğitime en az para harcayan 3’üncü ülke Türkiye. Türkiye'de yüksek öğrenim görmüş olanların istihdamında da son 10 yılda yüzde 6 düşüş yaşandı. Bu düşüşten özellikle kadınlar etkilendi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2019 yılı eğitim raporu yayınladı. Rapor Türkiye'de, her bir öğrenci için eğitime harcanan yıllık miktarın, OECD ortalamasından iki kat daha az olduğunu ortaya koydu.

Bir Bakışta Eğitim başlığıyla yayınlanan rapor, Türkiye'de 25-34 yaş arasındaki bireylerin son 10 yılda yüksek öğrenime katılım oranının iki kat arttığını, 2008 yılında yüzde 15 olarak belirlenen oranın yüzde 33'e yükseldiğini gösterdi.

MAAŞLAR NEDENİYLE ÖĞRETMENLİK CAZİP MESLEK DEĞİL
Raporda, Türkiye'de ilköğretimden yüksek öğretime kadar her öğrenci için yapılan harcamaların hâlâ çok düşük olduğu belirtildi. Buna göre, Türkiye'de 2016 yılında ilkokuldan üniversiteye kadar her bir öğrenci için yaklaşık 5 bin 633 dolar harcandı. OECD ortalaması ise 10 bin 502 dolar.
Lüksemburg, ABD ve Avusturya öğrenci başına en çok harcama yapan ilk üç ülke olurken, Türkiye eğitime en az harcama yapan ülkeler sıralamasında üçüncü oldu.

Öte yandan Türkiye'de gayri safi yurtiçi hasılaya oranla eğitime yapılan katkının 2010 yılından sonra yüzde 24 arttığı kaydedildi.
Raporda, öğretmenlerin maaşlarının düşük olması nedeniyle öğretmenlik mesleğinin cazip olmadığına da dikkat çekildi.

ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ SAYISI ARTIYOR
Rapora göre, yüksek eğitim diploması olan gençlerin istihdama katılım oranı son 10 yılda yüzde 6 düştü. Lise mezunu yetişkin gençlerde ise istihdam oranı yüzde 5 arttı.

Rapora göre, Türkiye'de son 10 yılda yüksek öğrenime katılım iki katı arttı. 2008 yılında yüzde 15 olarak belirlenen oran 2018'de yüzde 33'e yükseldi. Ancak diğer OECD ülkelerine bakıldığında Türkiye'deki yüksek öğretime katılım oranı hala düşük. OECD'nin ortalama yüksek öğrenime katılım oranı yüzde 44, Türkiye'de ise bu oranın OECD ortalamasının 11 puan gerisinde olduğu görüldü.

KADIN İSTİHDAMI DÜŞTÜ
Rapora göre, Türkiye'de yüksek öğrenim görmüş olanların istihdamında da son 10 yılda yüzde 6 düşüş yaşandı. Bu düşüşten özellikle kadınlar etkilendi. Yüksek öğrenim alan kadınlar arasında 2008'de yüzde 70 olan istihdam oranının, 2018'de yüzde 62'ye düştüğüne dikkat çekildi.

Kaynak: Bianet

İlgili haberler
MEB’in istismar çalıştayına Eğitim Sen’den eleştir...

Eğitim Sen MEB’in çocuk istismarı çalıştayını değerlendirdi. Eğitim Sen, çocuk istismarı çalıştayına...

Velilerin okul arayışı başladı: Kaliteli eğitim iç...

Çocuklar yaz tatilinde, ben yeni dönem için çocuğuma okul arayışındayım. Çözüm iyi okul için bulundu...

GÜNÜN DİKKATİ: Ankara’da şiddete karşı kadınlara s...

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Spor Kulübü’nün ‘Kadına şiddete hayır’ sloganıyla başlattığı proje...