GÜNÜN SORUSU: Kadına yönelik şiddetin kaynağında ne yatıyor?
Erkek şiddetine maruz kalan birçok kadın kabahati kendisinde arıyor. Ancak gelin görün ki şiddetin kaynağı ne giyilen kıyafet, ne söylenen söz, ne de pişmemiş yemek...

Şiddetin kaynağından güç ve kontrol isteği yatar. Erkeklerin uyguladığı fiziksel, sözel, duygusal, ekonomik şiddet biçimlerinin kaynağında kadın bedenini ve emeğini denetim altında tutabilmek, kontrol etmek bulunur. Her durumun kendine özgü olduğunu unutmadan, ortak noktaları aklımızda tutmak yararlı olacaktır.

Yaşamın her alanında karşımıza çıkan erkek egemenliği, erkekleri şiddet uygulamak konusunda cesaretlendirir. Kadınları ise asıl rollerinin ailede bakım hizmetleri ve ev işlerinin yapılması, bu işlerin gerektirdiği uyumu ve itaati göstermek olduğu yönünde biçimlendirir.

Aile, cinsiyete dayalı bu rollerin ilk öğrenildiği kurumdur. Dini kurallar erkeğin kadından üstün olduğu düşüncesini pekiştirir, ordu, kolluk güçleri vb kurumlar aracılığıyla erkekliğin şiddetle ilişkisi güçlendirilir, kadınları üzerinde hakimiyet kurmanın şart olduğu ima edilir. Adalet sistemi birçok örnekte açıkça görüldüğü gibi yasalara rağmen, kadınlardan yana işlemez. Medyada kadın ve erkeklerin geleneksel rolleri her gün yeniden üretilerek karşımıza çıkar. Örneğin “namus cinayeti”, “aşk/kıskançlık cinayeti” diye adlandırılan şiddet biçimlerinin temelinde aynı şey, kadın bedeni üzerinde erkeğin “tasarruf yetkisi” yatar.



Hangi sınıfa mensup olursak olalım, toplumda kadınların ezilmesi ve sömürülmesi, çeşitli biçimlerde karşımıza çıkar. Dünyada mülk sahibi kadınların erkeklere oranı yüzde 1’dir. Çalışma yaşamlarında kadınlar daha az yer alır, “gelişmiş” olduğu söylenen ülkelerde bile kadınların aldığı ücret erkeklerden düşüktür. Ekonomik açıdan erkeğe bağımlı olmak kadının üzerindeki güç ve kontrolün sürmesi anlamına gelir. Kadınların evde gerçekleştirdikleri bakım, ev işi gibi hizmetlerin karşılığı bulunmaz, kadınların ev içi emeğine el konur. Karar mekanizmaları içinde yer alamazlar. Mecliste kadınların temsil oranı yüzde 9’dur, yani 500 erkek milletvekiline karşılık, sadece 50 kadın milletvekili bulunmaktadır. Kadınları erkeğe bağımlı kılan, eşitsizlik üreten bu sistem, aile içi şiddeti de arttırır.

Kaynak: Mor Çatı

İlgili haberler
Flört şiddeti nedir?

Kadınlar için korkutucu bir deneyim! Korkmayın... Ama flört şiddetinin şiddete açılan kapılarından b...

İlişkin güvenli mi? 5 soruda test et

Seviyorsun, seviliyorsun. Ya da öyle sanıyorsun, ama zarar görüyorsun. Ya da bir arkadaşının ilişkis...

Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...

8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

Israrlı takip nedir?

Mor Çatı 2017 yılının ilk 6 ayına ilişkin yayınladığı faaliyet raporunda birçok kişi tarafından şidd...

Şiddet yaşayan kadınların aklındaki 5 soruya 5 yan...

Bana vurduktan sonra çiçeklerle geliyor, affetmeli miyim? Onu şiddete benim ittiğimi söylüyor, öyle...