GÜNÜN TÜYOSU: 5 maddede ‘beyin diyeti’
Geldi yaz ayları, başladı diyet programları. İtiraf edin her hafta diyete başlayıp haftanın sonunu göremiyor musunuz? O zaman önce ‘beyin diyeti’…

Yaz ayları gelmeden başlanan diyet programları, az kalori uğruna bilinçsiz ve sağlıksız beslenme sorunları da beraberinde getiriyor. Kişinin isteksiz başladığı diyet, verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasıyla son bulabiliyor. Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Arslan, diyete başlamadan önce beyni bu sürece hazırlamak gerektiğini ve kalıcı kilo kaybının ancak başarı olarak görülebileceğini söylüyor.


'DİYETİ AĞZINIZLA DEĞİL, BEYNİNİZLE YAPIN'
Arslan, diyetin sosyal yaşamları kısıtlama olarak algılanmaması gerektiğini söylüyor ama “başladığınız diyeti hemen bitirmeyi” diye de ekliyor.

Arslan, “Diyete yönelik yanlış bakış açısı var. Bahaneler üretiyoruz. Fakat şunu unutuyoruz. Diyeti ağzımızla değil beynimizle yapmalıyız. Arslan beslenme alışkanlıklarımızla ilgili ise şunlar söylüyor: “Diyet kavramının oluşmasındaki en önemli etken; toplumun yanlış, yetersiz ve dengesiz beslenmesi. Bunun da beraberinde getirdiği obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, hipertansiyon gibi birçok sağlık sorunu. Yani temeldeki sorun, yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmedir.”

Diyete başlamadan önce kendi kendimize yaptığımız uyarılara dikkat etmek de diyetin başarısı için çok önemli. "Diyet düşündüğünüz gibi sevdiğiniz yiyeceklerden uzak kalacağınız, sadece meyve ve sebze tüketeceğiniz bir süreç değildir. Diyet, kişilerin yaşam tarzlarına adapte edilmiş listelerle, onların sevdiği yiyeceklere de yer vererek, sosyal yaşantılarını kısıtlamadan, uzun dönemde davranış değişikliği yaratabilmektir. Bu yüzden diyete başlamadan önce beyin diyeti yapmalısınız” diyor Arslan.


BEYİN DİYETİNİN 5 İLKESİ
Yani beyin diyeti sayesinde diyete bakış açısını öğrenecek ve başarıya daha kısa sürede sahip olabileceğiz. Peki, beyin diyetini nasıl yapacağız? İşte Müge Arslan’dan 5 ilke:

1- Sevgi… Zaten her şeyin başı sevgi. Diyette de ilk olarak kendinizi sevmekle başlayacaksınız. Kendinizi seveceksiniz ki içinizdeki potansiyelin ve gücün farkına varın.

2- Güven ve inanç… Yaşamınızda elde ettiğiniz tüm başarılar ve gerçek diye tabir ettiğimiz her şey güven ve inanç üzerine kurulmuştur. Başarılı olmanız için kendinize güvenmelisiniz.

3- Hedef… Hedefiniz geçici başarılar olmamalıdır. Yani asla kısa sürede çok kilo kaybetmeyi hedeflememelisiniz. Uzun dönemde sağlıklı kilo kaybını ve kaybedilen kiloların geri alınmamasını hedeflemelisiniz.

4- Emek ve azim… Bu sürece emek vermelisiniz. Diyet süresince her zaman aynı hızla ve miktarda kilo kaybetmeyebilirsiniz. Bu yoldan vazgeçmeme ve inancınızı kaybetmemelisiniz.

5- Aç kalmayın… Başarı, sevgi, inanç, doğru belirlenmiş hedef ve emek sonrasında elde edilen başarı yani yeterli ve dengeli beslenerek aç kalmadan, yaşam tarzına adapte edilmiş diyet kalıcı kilo kaybına neden olur.

Başarılar :)

İlgili haberler
Her pazartesi diyete başlayanlardan mısınız?

Bahar geldi, diyet mevsimi de başladı. Mikrofonumuzu kadınlara uzattık, diyet programlarını ve progr...

GÜNÜN MUCİZESİ: Zencefil

Bin yıldır dertlere derman veren bir bitki zencefil. Neye iyi gelir, neye dermandır peki bu kök? Gel...

GÜNÜN BİLGİSİ: Daha rahat bir uyku için bu bitkile...

Rahat ve kaliteli bir uykuyu kim istemez. Peki bu bazı bitkilerle daha mümkün hale geliyor desek? Ha...