Dünyada konfeksiyon sektörü gerçeği: Şiddet, ayrımcılık, hak gasbı
Hazır giyim sektöründe yaşanan şiddet ve ayrımcılık İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporuyla gözler önüne serildi.

Hazır giyim sektöründe yaşanan şiddet ve ayrımcılık İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporuyla bir kez daha gözler önüne serildi. Rapora göre, çoğunlukla kadın işçilerin çalıştığı sökterde yaşanan sorunlar özetle şöyle:

- Hindistan, Pakistan gibi ucuz iş gücünün yoğun olduğu ülkelerde cinsel tacize ilişkin özel yasalar olsa dahi, 59 ülkede işyerinde yaşanan cinsel tacize ilişkin özel yasal bir çözüm bulunmuyor. Özel yasaların bulunduğu ülkelerde dahi yasalar doğru şekilde uygulanmıyor

- İşçi kadınlar işten çıkarılma korkusu nedeniyle şikayetten geri duruyor. Günlük ya da kısa süreli çalışan işçilerin işten çıkarılma veya sözleşmelerinin yenilenmeme riski çok büyük. İşçileri istifaya zorlamak, istifa edene kadar çeşitli şekillerde taciz etmek, fazla mesai yaptırmak, maaşlarını azaltmak gibi sorunların ortaya çıktığı araştırmada özellikle kadın işçilerin -çoğunlukla da göçmen olanların- yani göçmenlerse- çeşitli hakaret ve küfürlere maruz kaldığı ifade ediliyor.

- Kadın işçiler regl dönemlerinde dinlenmek istediklerinde üstleri (müdür, amir, denetçi) tarafından utandırılıyor ve cinsel yaşamlarına ilişkin rahatsız edici sorulara maruz kalıyorlar.

- Raporda dikkat çeken bir diğer taciz şekli ise fazla mesai yapmayı reddeden kadınların çoğunluğu erkek olan birimlerde çalıştırılması ve tacize daha ‘müsait’ bölümlere gönderilmekle tehdit edilmeleri.

- Araştırma, hükümetlerin tacize ilişkin düzenlemeler yapmadığını ve tacizin yalnızca sosyal denetimlere bırakıldığını belirtiyor. Ancak bu denetimlerin bir dizi nedenden dolayı cinsiyet temelli şiddeti kapsamadığına da dikkat çekiliyor.

İlgili haberler
GÜNÜN VİDEOSU: Tekstil işçisi Halima Bangladeş’tek...

Büyük tekstil tekellerinin fabrikalarının bulunduğu Bangladeş’te özellikle kadınlar açısından sömürü...

GÜNÜN BELLEĞİ: Rana Katliamı

Binden fazla tekstil işçisinin hayatını kaybettiği Rana Plaza faciası 5 yılı geride bıraktı. Dakka’d...

Bangladeşli kadın işçilerin hayatta kalma savaşı

Kadın işçilerin yıllık izinleri 3 güne düşürülüyor. Ustabaşları hızlı üretim için şiddet uyguluyor....