Meksika, Arjantin ve Şili’de kadın grevi
Meksika, Arjantin ve Şili’de kadınlar, pazar gününe denk gelen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü oldukça kitlesel mitinglerle kutlarken, iş günü olan 9 Mart’ta da “grev” yaptı.

Meksika’da kadınlar, “Kadınsız bir gün” ilan ederken, Şili ve Arjantin’de kadınlar iş bıraktılar ancak sokaklardan çekilmeyerek kitlesel yürüyüşler gerçekleştirdiler.

MEKSİKA’DA ‘KADINSIZ BİR GÜN’
France24’ün haberine göre Meksika’da “Ne sokakta, ne işyerinde tek bir kadın, ne okulda tek bir kız çocuğu, ne üniversitelerde tek bir genç kız” diyen kadınlar, “sembolik” olarak günlük yaşamdan çekildi. Ajansa konuşan Gazeteci Martha Cansenco, “Grev hedefine ulaştı, Meksika’da kadın nüfusunun yüzde 53’ü herhangi bir aktivite gerçekleştirmedi” dedi.
Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yaptığı açıklamada, kadınların bir günlük ulusal grevinin ülke ekonomisine çok da büyük etkisinin olmayacağını belirtti.
Meksika’da her gün yaklaşık 10 kadın öldürülüyor. Kadına yönelik şiddetin gitgide kötüleştiği ülkede, hükümet sorunun çözümünde etkisiz kalmakla suçlanıyor. BBC’nin haberine göre, ülkede kadına karşı artan şiddeti protesto etmek için 8 Mart'ta başkent Meksiko'da yaklaşık 80 bin kadın sokaklara çıkmıştı.

ŞİLİ’DE KADINLAR BAŞKANLIK KONUTUNA YÜRÜDÜ
Şili’de kadınlar başkent Santiago’da 1 milyondan fazla kadının katıldığı devasa 8 Mart mitinginin ardından dün de kitlesel olarak sokaklara çıktı. Sabah erken saatlerden itibaren, tıbbi üniformaları, iş tulumları ve okul üniformalarıyla kadınlar başkentin merkezinden geçen ve Devlet Başkanı Sebastián Piñera’nın ofisine kadar yürüyüş yaptı. Dans ederek ve şarkılar söyleyerek yürüyen kadınlar eşitlik ve kadına yönelik şiddetin son bulmasını istediler.

ARJANTİNLİ KADINLAR: BORÇLAR BİZİM DEĞİL, BİZ ÖDEMEYECEĞİZ
Arjantin’de de benzer şekilde sokakları boş bırakmayan kadınlar, şiddetin son bulmasının yanı sıra kürtaj hakkının yasalaşması, güvenli ve ücretsiz olması talebini de dile getirdiler. Ekonomik kriz ve borç sarmalındaki ülkede kadınların öne çıkan bir mesajı da “Borçlar bizim değil, biz ödemeyeceğiz” oldu. Kadınlar, “IMF önlemlerini de borcu da kabul etmiyoruz, borcu topraklarımızı yağmalayanlar ödesin” dedi.

İlgili haberler
8 MART 2020| Krize ve şiddete karşı isyanda, tüm d...

Ortak bir söz kurmak için yan yana gelen, bugün sokaklara çıkıp, taleplerini haykıracak olan kadınla...

Kadınlar tüm dünyada 8 Mart’ta sokakta!

Kadınlar dünyanın dört bir yanında 8 Mart’ta alanlara çıkarak seslerini yükseltti! İşte ülke ülke 8...

Almanya’da 8 Mart: Ücret eşitsizliğine, kötü çalış...

Almanya’nın birçok şehrinde 8 Mart’ta sokağa çıkan kadınlar eşitlik, özgürlük, siyasete katılım, dah...