Aileden taksici Figen ve ‘sarı şeker’i
“Benim dedem, babam ve ağabeyim taksici. Şoförlük bizim aile mesleği, küçüklüğümden beri taksilerin içinde büyüdüğüm için sarıya karşı bir aşk oluştu bende”

Kim demiş kadından taksici olmaz diye? Olur, çok da güzel olur... “Elinin hamuru ile erkek işine karışanlardan” biri de Figen Altuğ. Eskişehir’de taksi şoförlüğü yapıyor. Aynı zamanda stadyumda güvenlik görevlisi olarak çalışıyor.
Toplumda erkeklere atfedilen iki işte birden çalışan Figen Altuğ ile Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan Eskişehirli araba sevdalıları tarafından kurulan AutoShow 26 adlı dernekte bir araya geldik. Kadın taksi şoförü ve güvenlik görevlisi olmanın zorlukları, arabalar derken koyu bir sohbete başladık...

UZAYLI GÖRMÜŞ GİBİ...
Figen Altuğ, daha 22 yaşında. Bir yıldır taksi şoförlüğü yapıyor. Taksiye binenlerin kendisini gördüğünde çok şaşırdığını söyleyen Figen, “Kimse beklemiyor. Kadınların ilk tepkisi genelde iyi yönde, onlar daha çok ‘Başka meslek yok muydu, neden taksi?’ gibi sorular soruyor. Ama erkeklerden ‘Kadınlar araba kullanır mı? Kadın taksici olur mu?’ tarzında şeyler duydum” diye anlatıyor karşılaştığı tepkileri. Ama şimdiye kadar öyle “çok sert bir tepki ile karşılaşmadığını” da sözlerine ekliyor.
Figen, gündüz çalışmayı tercih ettiğini belirtiyor. Kadın şoför olarak trafikte olumsuz durumlarla karşılaşıp karşılaşmadığını soruyoruz. “Arabanın üstüne doğru geliyorlar, sıkıştırıyorlar, bir de şimdi cam filmlerini kaldırdık, arabanın içinde beni gören uzaylı görmüş gibi bakıyor” diye yanıtlıyor. “Onlar beni sıkıştırdığında el kol hareketi yapıyorum. Copum, biber gazım ve elektro şokum var” diye de ekliyor. Gülüyoruz...

BEN DE ONLARIN ÜSTÜNE GİDİYORUM
Taksi şoförlüğünün yanısıra stadyumda özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Figen, yaptığı işi, “Stadyumda bilet kontrol ediyorum, kavga çıkınca seyircinin arasına geçip kavga ayırıyorum” diye anlatıyor. Zorlanıp zorlanmadığını soruyoruz, “zorlanmadığını” söyleyerek, “Artık alıştığım için kolay geliyor. Onlar benim üstüme geldikçe ben de onların üstüne gidiyorum” diyor.
Her iki işin birbirinden farklı ve birbirini etkileyen yanları olduğunu söylüyor. “Aslında güvenlik işi yaparken daha çok tepki alıyorum. ‘Bu kadın, bu bir şey yapamaz’ diye düşünüp beni umursamıyorlar. Ama takside cevap vermeyince susmak zorunda kalıyorlar. Güvenlik olmak takside de çok işime yarıyor, kendimi savunmayı biliyorum” diyen Figen’e ailesinin taksici olması ile ilgili ne düşündüğünü sorduk.

ARABA TUTKUNLARININ DERNEĞİ
Babasının kendisine her zaman destek verdiğini anlatan Altuğ, “Benim dedem, babam ve ağabeyim taksici. Şoförlük bizim aile mesleği, küçüklüğümden beri taksilerin içinde büyüdüğüm için sarıya karşı bir aşk oluştu bende” diye konuşuyor.
“Sarı şekerim” diye seslendiği arabasını çok sevdiğini dile getiren Figen Altuğ ve Eskişehir’deki diğer araba tutkunları AutoShow 26 diye bir dernek kurmuş. Derneğin AutoShow Women diye bir de kadın grubu var. “Burası kardeşlik yeri” diyen Altuğ, sadece erkekler için etkinlikler düzenlemediklerini de özellikle belirtiyor.

İlgili haberler
Onun adı hepimiz

Bardaklarımızda bekleyen yarım kalan çaylar, etraftaki her şey gibi sessiz, mahzun dinliyor Gülsüm’ü...

Başka bir hayat için kadınlar 8 Mart’a

8 Mart vesilesiyle kadınlarla bir araya gelen, onların sorunlarını dinleyen, çözüm önerileri arayan...

12 yıllık mesleğimi bıraktım

Her türlü olumsuzlukla kendimi var ettiğim emektar dükkanıma veda etmek zorunda kaldım. 12 yılın öde...