Eşitlik istenirse yöntem bulunur
Medya, spor, sağlık... Üçü de cinsiyetçiliğin neredeyse “kural” olduğu alanlar. Ama istenirse kurallar tersine dönebilir!

Medya, spor, sağlık gibi alanlarda cinsiyet eşitliğinin sağlanması için sınırların ötesinde atılan örnek adımların sınırların içinde yükselttiğimiz talepler için ilham vermesini umuyoruz.

AVRUPA MEDYASINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ TARTIŞMALARI
Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komisyonu (FEMM), geçtiğimiz aylarda Avrupa Birliği medyasındaki cinsiyet eşitliği üzerine bir oturum gerçekleştirdi. Oturumun temel amacı, bu yılın devamında yazılacak olan inisiyatif raporuna bilgi sağlamaktı.
Çeşitli konuşmacıların katıldığı oturumda, medya sektöründe farklı pozisyonlarda yer alan kadınların güncel durumu hakkında konuşuldu ve cinsiyete ilişkin basma kalıp ifadelerle medya sektörü arasındaki ilişki incelendi.
Küresel medya çalışmalarından elde edilen verilere göre, medyadaki yazıların yalnızca yüzde 37’sinin kadınlar tarafından yazıldığını dile getiren Prag Sosyal Bilimler Fakültesi Medya Çalışmaları’ndan Lenka Vochocova, 10 yıldır bu oranın değişmemiş olduğunun altını çizdi.
Bir diğer dikkat çekici veri ise gazetecilik sektöründe çalışan kadınların oranına dair: Yalnızca yüzde 17! Kadınlar genellikle televizyon muhabiri olarak bu meslekte yer alıyor, bununla birlikte 30 yaşından büyük olanlar için iş bulmak oldukça zor.
Oturumda, Uluslararası Sendikal Hareket’in (GTUM) bir parçası olarak Uluslararası Gazeteciler Sendikası’nın (IFJ) işyerlerinde cinsiyet temelli şiddet üzerine başlattığı kampanyaya da dikkat çekildi. Kampanya istatistikleri kadın medya çalışanlarının yarısının cinsel tacize, yüzde 25’inin fiziksel şiddet, yüzde 75’inin yıldırma, tehdit ve kötü muameleye maruz kaldığını ortaya koyuyor. Uluslararası Gazeteciler Sendikası’nın Asya-Pasifik ülkelerindeki kadın gazetecilere yönelik sanal şiddeti ele alan “Byte Back” projesi de önemli bir örnekti. Veriler Uluslararası Kadın Medya Vakfı tarafından yapılan ankete katılan kadın gazetecilerin üçte ikisinin işyerlerinde yıldırma, tehdit ve kötü muameleye maruz kaldığını ortaya koyuyor. Yüzde 25’ten fazlasının “ailelerini ve arkadaşlarını tehdidi de içeren sözlü, yazılı ya da fiziksel yıldırma” politikalarıyla karşı karşıya kaldığını gösteriyor. 


KADIN VE ERKEK FUTBOL TAKIMLARINA EŞİT ÜCRET!
İngiliz futbol kulübü Lewes FC, kadın ve erkek futbol takımlarına eşit ücret veren ilk kulüp olarak adından söz ettiriyor. Kampanyalarının bir parçası olarak, gelecek sezondan itibaren her iki takıma da eşit ücret verecek olan kulüp, her alanda olduğu gibi futbolda da tartışma konusu olan cinsiyet eşitsizliğine dair farkındalığı artırmayı hedefliyor. Ayrıca, kulüp, her iki takıma da antrenörlük, ekipman ve gerekli imkanların sunulması adına eşit kaynak sağlayacaklarına da söz verdi. Kulüp Direktörü Jacquie Agnew, attıkları bu adımın Birleşik Krallık’ta yankı bulmasını ve spordaki ücret eşitsizliğindeki büyük uçuruma yol açan bahanelerin son bulmasında etkili olmasını diliyor.



DÜŞÜK GELİRLİ KADINLARA ÜCRETSİZ SAĞLIK ÜRÜNLERİ
İskoç hükümeti, Aberdeen kentindeki pilot bölgede ihtiyaç sahibi kadınlara ücretsiz sağlık ürünleri vereceğini açıkladı. Düşük gelirli ailelerden en az 1000 kadın, 42 bin 500 avro değerindeki fondan karşılanacak olan bu yardımdan faydalanmayı bekliyor.
‘The Scotsman’ isimli gazetede yer alan haberde, yakında gerçekleşecek uygulamanın, bu türdeki, hükümet destekli ilk girişim olabileceği ifadesine yer verilmiş. Altı aylık bu pilot uygulama yoksulların sağlığı üzerine yoğunlaşmış bir girişim olan Kuzey Doğu Ortak Gıda İnisiyatifi (CFINE) tarafından başlatılacak. Eşitlik Bakanı Angela Constance, bu yardım fonunu şöyle değerlendiriyor: “İskoçya’daki herhangi bir kadının sağlık ürünlerine ulaşmakta zorluk çekmesi kabul edilemez bir durum. Bu yüzden, ülkemizdeki yoksullukla başa çıkmak için bu projeyi öncelikle belirli pilot bölgelerde uygulayarak düşük gelirli ailelere nasıl ücretsiz sağlık ürünleri sunulabileceğini araştırıyoruz. Projenin ilk adımı Aberdeen olacak. Oradaki çalışmamız, önümüzdeki engelleri anlamamız ve ihtiyaç sahibi kadınlara bu ürünlerin ulaştırılması için daha iyi çözüm yolları geliştirmemiz adına bizim için faydalı olacak.” 

Hazırlayan: İrem KARABATAK

İlgili haberler
GÜNÜN İLKİ: İskoçya, düşük gelirli kadınlara ücret...

Dünya üzerinde birçok kadın hala hijyenik regl ürünlerine ulaşamıyor... Kadınların temel ihtiyaçları...

GÜNÜN BAŞARISI: Taliban’dan kaçan Nadia Nadim’in m...

Taliban’dan kaçan Nadia Nadim’in mülteci kampından futbol kampına uzanan başarısı dilden dile dolaşı...

Hindistanlı kadınların ‘lüks’ sorunu: Ped

Hindistan’da kadınlar hijyenik ped ürünlerine erişimde zaten birçok zorluk yaşarken hükümet bir de b...


Sıradaki haber
Helin