kürtaj hakkı

ABD Yüksek Mahkemesi kürtajı anayasal hak olmaktan çıkarması ve kürtaj yasağının önünü açacak karara imza atması New York’ta da protesto edildi.

ABD’de aylardır tartışma yaratan kürtaj yasasına ilişkin Yüksek Mahkemesi kararını açıkladı. Kürtajı anayasal bir hak olarak tanımlayan 1973 tarihli karar kaldırıldı.

İspanya hükümetinin onayladığı taslağa göre, kadınlar 3 gün regl izni alabilecek. Bu uygulama ile İspanya Avrupa ülkeleri arasında regl izni veren ilk ülke.

Bir süredir kürtaj hakkının anayasa ile korunmasına göz diken ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj hakkını koruyan yasayı feshetmeye hazırlanıyor. Mahkemenin konuyla ilgili karar için görüşleri sızdırıldı.

Güvenli kürtaj için yönergeler yayımlayan DSÖ, kürtajın kadınların haklarına ve ihtiyaçlarına saygı duyan, tıbbi olarak eğitilmiş personel tarafından yapılmasını, suç sayılmamasını öngörüyor.

Polonya’da Kasım ayında bir kadının doğum sırasında ölümü ülkede kürtaj tartışmaları yeniden alevlendirmişti. Kürtajı cinayetle eş tutan ve sert cezalandırmayı esas alan kürtaj yasası reddedildi.

‘Kadınların Üreme Sağlığı Hizmetleri ve Kürtaj Deneyimleri’ araştırma raporu: Kadınların kürtaj hakkı engelleniyor, hakkını kullanamadığı için şiddete ve istenmeyen gebeliklere mahkum oluyor.

Almanya’da kurulacak olan koalisyon hükümeti doktorların internet sayfalarından kürtajla ilgili bilgi vermesini suç kapsamına alan 219a paragrafının iptal edileceğini duyurdu.

Hamile bir kadının kürtaj edilmemesi sonucu yaşamını yitirmesinin ortaya çıkmasından dolayı kadınlar sokaklara çıkarak hükümeti protesto etti.

Polonya’da geçen yıl kürtajın neredeyse tamamen yasaklanmasından bu yana, hamileliğini sonlandırmak isteyen en az 34 bin kadın, başka ülkelere gitti ya da yasa dışı yöntemlere başvurdu.

ABD’de bir federal yargıç, Teksas eyaletinde kadınların kürtaj yaptırmasını fiilen imkansız kılan yeni yasal düzenleme hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Almanya’nın 60 şehrinde 28 Eylül Güvenli Kürtaj Günü’nde, istenmeyen gebeliklerde kadınların aşağılanmasına ve suç işlemiş gibi gösterilmesine karşı kadınlar eylemdeydi.

Pandemi döneminde kadınların kürtaj hakkı için dünyanın dört bir yerinde sokakları doldurduğuna şahit olduk. Pandemide hangi ülkede kürtaj hakkına dair nasıl değişimler olduğunu hatırlayalım.

Almanya’da 150 yılı aşkın zamandır kürtaj hakkı için mücadele ediyor. Şimdi de kadınlar Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü’ne (Safe Abortion Day) hazırlanıyor.

ABD’nin Teksas eyaletinde kadınların hamileliklerinin 6’ncı haftasından sonra kürtaj olmasını yasaklayan yasa yürürlüğe girdi.

Almanya’da 2007 yılından bu yana iki yılda bir verilen ‘Clara Zetkin 2021 Ödülü’ Polonya’da kürtaj mücadelesi yürüten Dziewuchy’e ve tutuklu siyasetçi Gültan Kışanak’a verildi.

150 yıllık kürtaj yasağına karşı Almanya'da kadınlar sokaktaydı.

15 Mayıs, Almanya’da kürtaj paragrafının (218) yürürlüğe girişinin 150. yıl dönümü. Kürtaj için mücadele eden kadınlar kendi bedenleri hakkında karar sahibi olmak istiyor ve ‘Artık yeter’ diyor.

Polonya’da Anayasa Mahkemesi alınan kürtaj yasağı kararının gerekçesini açıkladı. Karar resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Ülkede kürtaj yasağı günlerce protesto edilmişti.

Gebeliğin onuncu haftasına kadar isteğe bağlı kürtaj yasal olmasına rağmen Türkiye’de sadece 10 hastanede yapılıyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.