Sovyetler Birliği

Metal işçileriyle toplumlarda yolculuk-3| Başka bir dünya mümkün mü?

Metal işçileriyle toplumlar arası yolculuğumuzun son durağındayız. “Başka bir dünya mümkün mü?” sorusunun yanıtını arıyoruz son durakta.

‘Hayali bile güzel’

‘Sovyetler Birliği'nde kentler ve kadın’ yazısını okudum ve öyle yaşamayı hayal etmeye başladım: Rahatlıkla çalışıyorum ve biliyorum ki hakkım olanı alıyorum...

Sovyetler Birliğinde kentler ve kadın

Bir düşün ötesinde: Sovyet devriminden sonra ortak konutlar özel evlerden daha iyi donatıldı, ortak mutfaklar ve çamaşırhaneler oluşturuldu. Kreşler, çocuk bahçeleri kuruldu.

Vera Mihaylovna Veliçkina: Sovyetlerde çocuklara bir öğün ücretsiz yemek hayal değil gerçek

Çocuklar için okullarda bir öğün ücretsiz öğle yemeği uygulaması ve ücretsiz kantinler zorlu yıllarda Sovyet çocuklarının boğazlarından sıcak bir lokma geçmesine olanak sağlamıştır.

Fabrika mutfakları Sovyet kadınlarını yorucu yemek pişirme işinden nasıl kurtardı?

‘Fabrika mutfakları’ projesi aslında kadınların hem evde yemek yapma zorunluluğunu ortadan kaldırmak hem de merkezi olarak yemek ihtiyacının giderilmesini sağlamak için ortaya çıktı.

‘Doğu’nun kadınlarının kaderini değiştiren devrim

Ekim Devrimi’nden bu yana 104 yıl geçti. Sadece Çarlık Rusyası’nda değil Doğu Cumhuriyetlerindeki kadınlar için de devrim; koca-din-ataerki üçgeninden başka bir hayatın var olabileceğini gösterdi.

Sosyalizmde sağlık: Önce çocuklar ve kadınlar!

Sovyetler Birliği, sağlık hizmetlerinin nüfusun tamamına ulaşmasını hedefleyen ve tüm hizmetlerin ücretsiz verildiği ilk ülkedir.

GÜNÜN KADINI: Uzayda bir martı Valentina Tereshkova

Sıradan bir kadının kozmonot olma hikayesi, Valentina Tereshkova, uzayda dolaşan bir martı olmayı seçti... Uzay yolculuğunun derinliklerine Valentina ile uzanalım...

GÜNÜN KADINI: Sovyetler Birliği Kahramanlarından Vera Harujaya

Nazilere karşı savaşırken tutuklanan ve idam edilen Sovyetler Birliği Kahramanlarından Vera Harujaya ile tanışın...

GÜNÜN BİLGİSİ: Sovyetler Birliğinde kreş...

Hayal bu ya dedik, dedik ama çok da eski değil, daha dün kadar yakın bir zamanda insanlar el ele verip gerçek kılmışlar bütün bunları. Hem de cin min olmadan! Nerede mi? Sovyetler Birliği’nde.

Nataşa Bolşevikova, bir kadın örgütçü

İşçi sınıfı ırmağının yönünü belirleyen, her koldan onu besleyerek gürül gürül akmasını sağlayan o “birkaç yüz” kadronun yaptığına örnektir Nataşa’nın yaptıkları.

Sovyetler’de her çocuk eşit, her çocuk değerli!

Çocukların tüm ihtiyaçlarının karşılandığı, her türden istismarın önlenmesi için devletin seferber olduğu bir sistem mümkün! Bu; sadece hayalimiz değil, geleceğe taşımak istediğimiz deneyimimiz...

Ekim Devrimiyle eşit kadınlara...

Ekim Devriminin 100. yılında, üretimden eğitime, sağlıktan aile yaşamına kadar birçok alanda, sosyalizmle birlikte kadınların yaşamındaki gelişmeler eşitliği nasıl sağladı?

Sovyetlerde işçi sağlığı ve iş güvenliği: Çalışırken ölmemek mümkün mü?

Ne yani çalışma yaşamı insan hayatı merkezli inşa edilemez mi? Burada kadın ve çocuklar ayrıca gözetilemez mi? Sovyetlerin işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarında bunun örneklerini görmek mümkün.

Sosyalizmi kurmak Adem’den değil, Havva’dan başladı

Devrimden önce çalışan kadınlar sadece evlerde hizmetçi ya da çiftliklerde işçiyken, sağlanan eğitimler ve toplumdaki düzenlemelerle artık kadınların binlercesi öğretmen, doktor, mühendis ve dahasıydı

Keramet nikahta değil 1917’de

Tam bir yüzyıl önce Osmanlı’da nikah ve aile ile ilgili ilk hukuki düzenlemeler hayata geçirilirken, Ekim devrimiyle kurulan Sovyetler Birliği ise dinlerden bağımsız bir nikahı yasalaştırıyordu.

Nazilerin korkulu rüyası ‘Gece Cadıları’

Hepsi 20’li yaşlarında gencecik kadınlar. Ölüm kusan savaşın ortasında uçaklarıyla Nazileri canından bezdirdiler. Hem de erkeklerin tüm küçümsemelerine aldırış etmeden. İşte Gece Cadılarının öyküsü...

GÜNÜN KİTABI: Sakindi oranın şafakları

Savaşın insan doğasına, özellikle de kadın doğasına ne kadar zıt olduğunu, ama aynı zamanda faşizm karşısında verilen savaşta kadınların tereddütsüz tutumunu ve başarısını anlatan bir roman.