Amerika: Hemşireler sendikalarını kazandı, sırada güçlü bir toplu iş sözleşmesi var!
Amerika Seattle’daki Kalispell Bölge Hastanesi’ndeki çoğunluğu kadın olan 650 hemşire hep birlikte verdikleri mücadeleyle sendikalarını tanıttı, sıra toplu sözleşmeyi imzalatmakta.

Amerika Seattle’daki Kalispell Bölge Hastanesi’ndeki çoğunluğu kadın olan 650 hemşire hep birlikte verdikleri mücadeleyle sendikalarını tanıttı, sıra toplu sözleşmeyi imzalatmakta. Hemşirelerin hep birlikte başarılı bir şekilde sendika kazanımlarını, örgütlenmelerinin detayını ve toplu sözleşme süreçlerini, SEIU sendikası örgücüsü Emma Fletcher’a sorduk.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Adım EmmaFletcher, Washington Seattle’daki SEIU sendikası 1199NW branşında örgütçüyüm. Sağlık sektöründeki işçileri örgütlüyoruz.

2019’da hemşirelerin başarılı bir örgütlenmesi oldu ve şu anda hala toplu sözleşme süreci sürüyor. Bunun detaylarını anlatır mısınız?

En son kampanyamız Montana, Kalispell’deki Kalispell Bölge Sağlık Hastanesi’nde çoğunluğu kadın olan 650 hemşirenin örgütlenmesiydi. 2018’de başlayan kampanya başından sonuna kadar 7 ay sürdü. 2019 temmuz’nda işçiler sendikalarını kurdu ve o zamandan beri patronlarla pazarlık süreci sürüyor.

Hemşirelerin yaşadığı ve onları örgütlenmeye iten sorunlar; yeterli personelin olmaması, personel kesintisine yol açan yeniden yapılanma, maddi işlemler konusunda şeffaf olmayan yönetim ve bu yüzden hastanenin hükümet tarafından para cezasına çarptırılması.

İşçiler hastanedeki her departmanda liderlerini bulup komiteler oluşturarak örgütlenmelerini başlattı. Bu, onların süreci için çok önemliydi çünkü bu işçiler arasında geniş kapsamlı ve liderliği olan bir iletişim ağı oluşturdu. Komitedeki hemşirelere, işçi arkadaşları arasında çok saygı duyuluyordu, bu son derece önemli. Eğer saygı duyulan işçiler tarafından öncülük edilmiyorsa, örgütlemek çok zor.

Örgütlenme süreçlerindeki ikinci adım, liderlerin, işçi arkadaşlarının büyük bir çoğunluğuyla konuşup işyerinde kendi sendikalarını kurmayı isteyip istemediklerini sormalarıydı. Ve onları, ileride sendikal çalışmalarını açıktan yapmaya başladıklarında, yönetimin yapacağı şeylere karşı hazırladılar. Tek bir işçi dahi riske girmesin diye, büyük bir çoğunluğa sahip olana ve herkes hazır olana kadar gizlice örgütlenme çalışması yürüttüler.

Sonunda, sendikayı destekleyen tüm hemşireler aynı anda sendikalarını kurduklarını açıkladılar, delegasyonları CEO’nun ofisine girip sendikalarını kurduklarını açıklayan mektubu okudular. Tüm sendika isteyen işçiler, o günden sonra seçime kadar her gün yakalarına rozet taktılar.


Hastanenin olduğu kasaba küçük, bu da haberin çabuk yayılmasını sağladı, kamuoyu da her zaman işçilerin yanındaydı. Kalispell örneğinde olduğu gibi, kasabanın en büyük işvereni olarak Kalispell Bölge Hastanesi’nin kötü çalışma koşullarını dayattığı halde hiç sorun yaşamaması çok kolay. Bu yüzden, kasabada işçilerin birlikte sendika kurduğu haberi ve heyecanı çabucak yayıldı. Tüm seçim boyunca, hastane yönetimi işçileri sendikaya “evet” demekten korkutarak alıkoymaya çalıştı: zorla toplantılar düzenleyip sendikaya aidat ödeyecekleri için para kaybedeceklerini, sendika gelse de gelmese de bir şeylerin değişmeyeceği propagandası yaparak işçileri caydırmaya çalıştı. Fakat tüm tehditlere, rüşvetlere ve korkutma taktiklerine rağmen, hemşireler seçimde büyük çoğunluğun oyunu alarak sendikalarını kazandı!

İşçiler, sendikalarını kurdu. Talep ettikleri hakları almak için toplu iş sözleşmesini imzalayabildiler mi?

Şu an ilk toplu iş sözleşmesi için kampanyalarını yürütüyorlar, patron da pazarlık sürecini yavaşlatmak ve pazarlık masasında konuşulanlar hakkında yalanlar söyleyerek işçileri bölmek için taktikler deniyor. İyi ki, bu hemşirelerde işe yaramıyor ve birbirlerine sıkıca kenetlenmişler.

Patronlar, pandemiyi de pazarlık sürecini yavaşlatmak için bahane olarak kullandı. Güya krizin gerektirdiği acil kararları aldıklarını söylüyorlar. Personellerin işten çıkarılması, ücretlerin dondurulması, toplu sözleşme pazarlığının ve sendikal toplantıların ertelenmesi gibi kararlar… Bu, kriz kapitalizmidir!


Biz de tam tersine bunun sağlık sektöründe pazarlık yapabilmek için tam zamanı olduğunu düşünüyoruz!Hemşireler, pazarlık masasındaki 2 mesele hakkında yeterince hareket etmeyen yönetimi kıpırdatmak için, 2 hafta içinde bir grev oylaması yapacaklar. Bu meseleler, ücret ve personel alımı. Emeğimizi vermemek, bir işverene edebileceğimiz en büyük tehdittir. Bu, en güçlü toplu sözleşmeleri kazandıran ve sendika üyeleri arasındaki birliği gerektiren bir eylemdir. Bu eylem, onlara ilk gerçekten güçlü toplu sözleşmelerini kazandıracak!

Örgütlenme sırasında ilginç deneyimler yaşandı mı?

Hemşirelerin Noel zamanı yaptığı eylemlerden biri eğlenceliydi. Yüzlerce hemşire, Noel’de patrondan ne istediklerini kâğıt süslere yazdı: Güvenli Personel, yaşanabilir ücret, şu an kullandıkları bozulan ekipmanların değiştirilmesi gibi mesajlardı bunlar. Hemşirelerin liderlerinden oluşan bir delegasyon da bütün bu süsleri bir Noel ağacına asıp ağacı CEO’ya götürdü!


Ekmek ve Gül okurları için 1 Mayıs mesajınız nedir?

Amerika Birleşik Devletleri, sendikaların örgütlenme yapabilmesi için zor bir yer. Irkçılık, sınıf ayrımcılığı, cinsiyetçilik çok derin ve egemen sınıf, işçilerin burada “iyi” olduğuna dair bir söylemi şekillendirme gücüne sahip. Aslında, dünyanın yoksul ve zengin arasındaki açığın en büyük olduğu yerlerden biri – işçi sınıfının sırtından geçinen ve her gün daha da zenginleşen milyarderlerin en çok bulunduğu bir yer. 1 Mayıs bu ülkenin işçi sınıfı kökenlerinin ve birlikte örgütlendiğimizde daha iyi bir dünyanın mümkün olduğunun önemli bir hatırlatıcısıdır.

“Eskinin küllerinden yeni bir dünya yaratabiliriz, çünkü birlik bizi güçlü kılar” (Pete Seeger)

Dayanışmayla!

Fotoğraflar: SEIU sendikası 

'Sınırların ötesinde kadın işçiler nasıl örgütleniyor?' dosyasının tamamına ulaşmak için TIKLAYIN

CLICK for English

İlgili haberler
Polonya: Bakım merkezi işçileri kendi sendikaların...

Polonya'da bakım merkezi işçileri ağır çalışma koşullarına, patronların baskılarına karşı kendi send...

İngiltere: 42 bin kabin görevlisi ‘işten at-yenide...

Britanya Havayolları işçileri pandemiyi fırsata çeviren patronların saldırısını örgütlü mücadeleleri...

Almanya: Temizlik işçileri örgütlülükleriyle yüzde...

Temizlik sektöründe örgütlü IG BAU sendikasından Zeynep Biçici, işçilerin sendikada daha aktif rol a...