Fındık üreticisi kadınlar: Umut için yoldayız
Fındık fiyatının düşük açıklanması üzerine ‘fındık için adalet’ diyerek Ordu’dan Giresun’a yürüyen üretici kadınlar ‘Fındık emektir, sonuna kadar mücadele edeceğiz’ diyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan fındık fiyatı ve piyasadaki düşük fiyata tepki gösteren fındık üreticileri günlerdir yollarda “adalet” için yürüyor. Ordu Belediyesi önünde başlayan ve 3 gün sürdükten sonra Giresun’da sona eren “Fındık İçin Adalet” yürüyüşünde, üreticiler hükümetin tarımı, fındığı yok eden politikalarına isyan etti. Yürüyüşün en önünde taleplerini ifade eden fındık üreticisi kadınlar da yetkililere ve kamuoyuna, “Sesimizi duyun” çağrısında bulundu.

‘BURAYI TERK ETMEYECEĞİZ’
Ailesi fındık üreticisi olan üniversite öğrencisi Fulik Işık yürüyüşe katılanlardan. Işık, fındık üreticisine düşük fiyat verilmesinin asıl sebebini şu sözlerle açıklıyor: “Bizim bu bölgeyi terk etmemizi istiyorlar, fındıklarımızı kesip gitmemizi istiyorlar; ancak biz bunu yapmayacağız buraları terk etmeyeceğiz.” AKP’li yöneticilerin seçim döneminde Ordu’ya geldiğinde fındığa dair hiçbir çözüm üretmediğini söyleyen Işık, “Geldiler buraya fındığın ‘f’sini dahi ağızlarına almadılar. Vatan dediler, millet dediler” dedi.

UMUT İÇİN ÇIKILAN YOLLAR
Fındık üreticisi Nermin Arpalıoğlu da, fındıktan hiç kazanç sağlayamadıklarını söyleyerek “Biz bir umut için bu yola çıktık” diyor ve fındığın maliyetinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Arpaoğlu fındık işinin emek sürecini ise şöyle anlatıyor: “Sabah 5.30’da kalkıp akşam 6’ya kadar çalışıyoruz. Sarp arazideyiz sepeti koymaya yer arıyorsun. Ayakta duramıyorsun o arazide.” Fındığa biçilen değeri yetersiz bulduğunu söyleyen Arpaoğlu, yetkililere ve kamuoyuna “Sesimizi duyun” diye çağrıda bulunuyor.


‘KIZIM FINDIĞIMIZI SAVUN’
Neriman Tanrıöver de 80 yaşındaki annesinin kendisine, “Kızım git fındığımızı savun” dediği için bu yürüyüşe katılmış. Tanrıöver, “Biz topluyoruz; ancak fındığımızı satın alamıyoruz, çok pahalı. Bizden alırken ucuza alıyorlar; ancak bize satarken çok pahalıya satıyorlar. Annem fındığa sahip çıkmamı istedi. Sonuna kadar da mücadele edeceğim” diye konuştu.

‘SESİMİZİ DUYURMAK İÇİN’
Arzu Yeşil, fındık üreticilerinin yok sayılmak istendiğine dikkat çekerek, üretim yapanlara güç vermek için bu yürüyüşe katıldığını söyledi. Satmak için fındık üretmediğini, çünkü kâr elde edilmediğini belirten Yeşil, “Biz de artık fındıklarımızı sadece kendimiz için üretiyoruz. Fındıkta kâr kalmadı; ama sesimizi duyurmak için bu yürüyüşe katıldık” dedi.




İlgili haberler
Çay üreticisi kadınlar anlatıyor

Dünya Çiftçi Günü’nde Karadeniz’de çevre mücadelesi veren üretici kadınlara uzattık mikrofonumuzu. M...

Zeytinime dokunma!

Zeytinlikleri bir gecede yok edebilecek yasa mecliste görüşülüyor. Bölgenin en önemli geçim kaynağı...

Cerattepe’nin 90’lık direnişçileri: Suyumuzdan, to...

Cerattepe’de ormanı, toprağı, suyu yok eden madene karşı mücadele eden 90’lı yaşlarındaki direnişçi...