22 kadın vekilden Bakan Selçuk’a tek soru: Vicdan mı, İstanbul Sözleşmesi mi?
HDP’li 22 kadın milletvekili, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a tek soruluk önerge verdi: ‘Bir kadın olarak şiddete uğradığınızda kendinizi ne ile savunacaksınız?’

Halkların Demokratik Partisinin (HDP) 22 kadın milletvekili, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair Meclise soru önergesi verdi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verilen ortak önergede, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı ve bir kadın olarak siz şiddete uğradığınızda kendinizi ne ile savunacaksınız” diye soruldu. Bakan Selçuk’a yöneltilen soruda, “Vican” ve “İstanbul Sözleşmesi” seçenekleri yer aldı.

HDP’li kadın vekiller, önergenin gerekçesinde “Türkiye’de her gün en az 3 kadın katledilirken, kadınların evde, işyerlerinde, kamusal alanda her türlü erkek şiddetine, mobinge, emek sömürüsüne ve ayrımcılığa maruz kalması, adliye koridorlarında ‘erkek yargı’ anlayışı ile karşı karşıya kalıp savunmasız bırakılması, sözleşmeden geri çekilmesine dönük verilen tepkileri haklı kılmaktadır. Yine bizzat Cumhurbaşkanı tarafından hâkimlere; kadına yönelik şiddet davalarında ‘Kanuna göre değil vicdanınıza göre karar verin’ talimatları verilerek kadınlar yasal güvenceden mahrum bırakılmak istenirken, İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararına yönelik tepkilerin yerinde olduğunu göstermektedir” dedi.

2 SEÇENEKLİ TEK SORU

HDP’li 22 kadın milletvekilinin sorduğu tek soru şöyle:

“Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, bir kadın olarak siz şiddete uğradığınızda kendinizi ne ile savunacaksınız?

 A) Vicdan

 B) İstanbul Sözleşmesi”

Soru önergesi veren milletvekillerinin isimleri şöyle:

Meral Danış Beştaş, Ayşe Acar Başaran, Ayşe Sürücü, Dersim Dağ, Dilan Dirayet Taşdemir, Dilşat Canbaz Kaya, Ebru Günay, Fatma Kurtulan, Feleknas Uca, Filiz Kerestecioğlu, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Hüda Kaya, Muazzez Orhan, Nuran İmir, Oya Ersoy, Pero Dündar, Remziye Tosun, Semra Güzel, Serpil Kemalbay, Şevin Coşkun, Tülay Hatimoğulları, Züleyha Gülüm.

Haber ve fotoğraf: Mezopotamya ajansı


İlgili haberler
EMEP: İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz!

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan yayı...

Mevzu sadece İstanbul Sözleşmesi değil!

Sevda Karaca yazdı: Kadınların evde, işte, sokakta korkmadan yaşama, çalışma, yürüme hakkı olmasın i...

Maltepe Belediyesi kadın işçileri: İstanbul Sözleş...

Maltepe Belediyesinde çalışan kadın işçi ve emekçiler, belediye binası önünde basın açıklaması yapar...