Aydın GGM’de tutulan İranlı mülteciler: Psikolojimiz kötüye gidiyor
Denizli'de İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldığı için sınır dışı kararı verilen ve Aydın GGM’de tutulan mülteciler, psikolojilerinin her geçen gün kötüye gittiğini belirtti.

Denizli’de 20 Mart günü İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldığı için 5 Nisan’da gözaltına alınan ve 6 Nisan’da sınır dışı kararı ile Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde bir ayı aşkın süredir idari gözetim altında tutulan İranlı dört mülteci psikolojilerinin her geçen gün kötüye gittiğini belirtti.

Esmaeil Fattahi ve Mohammad Pourakbari Kermani, IŞİD sempatizanları ile aynı koğuşa alındı. Fattahi son telefon konuşmasında koğuştakilerin vücuttaki dövmelere tepki gösterdiklerini, kapatmalarını istediklerini aktardı. Zeinab Sahafi de arkadaşlarının IŞİD sempatizanları ile aynı koğuşa alındığını, endişelerinin arttığını belirtti.

‘KOŞULLARIMIZ AĞIRLAŞTI’

Birkaç gün önce telefonla arayarak artık koşulların ağırlaştığını eskisi kadar da sık telefon görüşmesi yapamayacaklarını belirten Esmaeil Fattahi, “Burada kalabalık artıyor. Her çeşit insan var. Psikolojimiz kötüye gidiyor. Bir an önce Dünya Af Örgütü, Birleşmiş Milletler, insan hakları örgütleri gibi kurum ve sivil toplum örgütlerinin bizim için bir şeyler yapması gerekiyor. Burada kaldıkça İran’da işkence gördüğüm günler gözümün önünde canlanıyor. Çıldıracak gibi oluyorum” diye konuştu. Esmaeil’in bu telefon görüşmesinin ardından yaklaşık 5 gün geçti.

‘BURASI CEZAEVİ VE BEN SUÇSUZUM’

Zeinab Sahafi de son görüşmemizde “Psikolojimiz her geçen gün kötüye gidiyor. Esmaeil ve Mohammad IŞİD sempatizanlarıyla aynı koğuşa alındı. Onların da durumu kötü bizim de. Ben sırtımdan rahatsızım 2 gün hastaneye sevk alamadım. Üçüncü gün de geç gönderdiler mesai bitti dendi. Ben buraya tatile gelmedim, burası da otel değil. Burası cezaevi ve ben suçsuzum. Bir an önce serbest kalmak istiyoruz” diye konuştu.

MÜLTECİLER KAMUOYU DESTEĞİ BEKLİYOR

İranlı 4 mülteci Esmaeil Fattahi, Zeinab Sahafi, Leilli Faraji ve Mohammad Pourakbari Kermani 6 Nisan 2021’de Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi. Avukatları Hayriye Buse Bergamalı, sınır dışı kararlarına ve idari gözetime ayrı ayrı itiraz davaları açtı. Aydın 2. Sulh Ceza Hakimliği, Denizli Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğünün ilgili yazısına istinaden mültecilerin kamu düzeni, kamu güvenliği ve kamu sağlığı açısından tehdit oluşturdukları iddiasını yineleyerek "kaçma ve kaybolma şüphesi" gerekçesiyle idari gözetime itirazı reddetti. Kararın anayasa mahkemesine taşınması için 30 gün süresi var. Av. Bergamalı süreci yakından takip ederken, mülteciler kamuoyu desteği bekliyor. Mülteciler durumlarının gün geçtikçe kötüye gittiğini belirterek bir an önce serbest bırakılmayı talep etti.

Fotoğraf: İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan mültecilerden alınmıştır.


İlgili haberler
Denizli’deki 4 İranlı mültecinin sınır dışı kararı...

İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları için haklarında sınır dışı kararı verilen 4 İranlı mülteci...

İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan mültecilere s...

Denizli’de İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları gerekçesiyle sınır dışı kararı verilen 4 İranlı...

Denizli'de kadınlar: İstanbul Sözleşmesi hepimizin...

Denizli’de kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni sahiplendiği için gözaltına alınan ve haklarında sınır d...