‘Bayan hastaya bayan sağlıkçı’ uygulamasına tepki: Tıpta cinsiyet ayrımı yoktur
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı’nın kadın hastalara kadın sağlık görevlisi ‘müjde’sine SES’ten yanıt geldi: Bu uygulama AKP’nin kadınları her yerde ayrıştıran politikalarının devamıdır, izin vermeyeceğiz.

“Pembe otobüs”, “pembe taksi” gibi cinsiyetçi uygulamalarının ardından AKP hükümeti şimdi de kadın hastalar için kadın sağlık görevlileri uygulamasını gündeme getirdi.

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş’ün “Bayan istiyorsa, elimizde imkânlar varsa bunu organize edeceğiz” açıklamasına yanıt veren SES Kadın Sekreteri Selma Atabey, “Tıp etiğinde cinsiyet ayrımı yoktur. Önce kadının nitelikli sağlık hizmetine erişmesini sağlayın” dedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, kadın hastalara kadın sağlık personelinin hizmet vermesine ilişkin çalışmalarının sürdüğünü “müjde” olarak duyurmuştu. Özellikle kadın doğum kliniklerinde kadın hekim talebi olduğunu iddia eden Gümüş, “Bayan istiyorsa, elimizde imkânlar varsa bunu organize edeceğiz. Sonuçta bu tercihtir. ‘Teknisyenim bayan olsun, kadın doğum doktorum bayan olsun’ diyorsa onlara da bu imkânı sunmamız lazım” diye konuşmuştu.

“Kadın hastaya kadın sağlıkçı” uygulaması için hazırlık yapıldığını, hatta son aşamaya gelindiğini açıklayan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kadın Sekreteri Selma Atabey, hükümetin bu uygulamayla, 16 yıllık iktidarı boyunca her alanda gerçekleştirmek istediği kadın politikalarının sağlık alanına da nüfus ettirilmeyi amaçladığını vurguladı.

AKP iktidarı döneminde pek çok ilde uygulanmaya başlanan “pembe otobüs”, “pembe trambüs”, “pembe taksi” ile İstanbul’da açılan “Kadın AVM” uygulamalarını hatırlatan Atabey, bu uygulamalarla kadını ayrıştıran ve ötekileştiren bir anlayışın olduğunun altını çizdi. “Tıp etiğinde cinsiyet ayrımı” diyen Atabey, zaten kadın ya da erkek hastaların talepleri doğrultusunda doktor seçme hakkı olduğunu, özel bir yasaya, uygulamaya ihtiyaç olmadığını vurguladı. Atabey, müsteşarın açıklamasının da politik olduğuna dikkat çekti.

Hükümetin 16 yıldır sağlık sistemini yıkıma götürüldüğünü, kadın hastaların nitelikli hizmet alamadığını ifade eden Atabey, “Sağlık Bakanlığı, kadın hastaların sağlık hizmetine ulaşabilmesi için katkı sunmak istiyorsa öncelikle sağlık hizmetlerinin ulaşılabilir ve nitelikli olması gerekiyor, teşhis, tedavi yöntemlerini geliştirmesi gerekiyor” dedi.

SES olarak ücretsiz, eşit, nitelikli ve ana dilde sağlık hakkı için mücadele ettiklerini vurgulayan Atabey, “Bakanlığın diğer çalışmalarında olduğu gibi bu cinsiyetçi uygulamanın da takipçisi olacağız” diye konuştu.

İlgili haberler
Sahi kadınlar sağlık hizmeti alabiliyor mu?

Sağlığa zam geldi! Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödemek zorunda olduğumuz katkı payları art...

5 maddede ‘pembe otobüse, metrobüse, trambüse’ ned...

Tacize, istismara çözüm diye sunulan “pembe otobüs, trambüs, metrobüs” gibi ilginç ulaşım araçları g...

5 maddede sayıyoruz, kadınlar için nasıl şehirler...

‘Şu kenti mahvettik, bu kente ihanet ettik’ açıklamaları yapılırken şunu söyleyelim: Mahvettiğiniz b...

Kadınlar sağlık ve muhafazakarlığı konuştu

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolunun iki yılda bir düzenlediği Kadın Konfe...

Muhafazakar AVM’den izlenimler: Alışveriş de özgür...

Muhafazakar kadınlara hitap eden modanın giderek büyüdüğü bir pazar yaratılıyor. Siyasi atmosferin d...

Aile Bakanlığı tüm işleri askıya aldı, seçim yardı...

SES açıkladı: ‘Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tüm işlerini askıya aldı, ‘sosyal yardım’ dağıtı...