Kadınlar sağlık ve muhafazakarlığı konuştu
Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolunun iki yılda bir düzenlediği Kadın Konferansı bu yıl Bursa'da yapıldı. Konferansta sağlık ve muhafazakarlık konusunu işlendi.

"Kadın, sağlık ve muhafazakarlık" temasıyla bu yıl 6’ncısı düzenlenen kadın kongresi 23-25 şubat tarihleri arasında Bursa Bağımsız Akademik Odalar Birliğinde gerçekleşti.
Açılış konuşmasını yapan Bursa Tabipler Odası Başkanı Güzide Elitez ülkenin yaşadığı OHAL rejimi ile yaratılan baskı ve hukuksuzluk ortamında bu kongrenin gerçekleştiğini bu nedenle kongreye verilen her katkının çok değerli olduğunu dile getirerek açılış konuşmasına başladı. Elitez, toplum içinde kadınların bir meslek sahibi olarak var olmasının ve hekim olarak mesleki uygulamalarının muhafazakar bir zihniyetle şekillendirildiğini dile getirerek “Eşit, özgür insanlar olarak var olmamız, kendi istediğimiz insan olmamız, istediklerimizi gerçekleştirmemiz sınırlanmakta ve şiddetle engellenmektedir” dedi.

Açılış konuşmasının ardından kongrenin ilk konuşmasını yapan Emel İrgil, çocuk istismarı, kadın cinayetleri, erken yaşta evlilikler, doğum yapan çocuklar, eğitimde yetersizlik, kadın istihdamı gibi verilere yer vererek ülke tablosunu ortaya koydu.
Kadınların tamamen çocuk, yaşlı, hasta bakıcılığı gibi alanlarda sıkıştırıldığı bir hayatı sürdürmek zorunda bırakıldığını da eklendi.
Günümüzde kadınların tüm sorunlarının kapitalizmin etkilerinden uzak konuşmanın mümkün olmadığını, yine kapitalizmin en büyük dayanaklarından biri olan muhafazakarlığın da, bu sorun bağlamında tartışılması gerektiğini vurgulayan İrgil, son olarak “insanlar yaşamını sürdürmek istiyorsa eşit, kardeşçe ve barışa dayalı bir yaşamı önceliklendirmesi gerek” dedi.

3 gün içerisinde bu bağlamda tartışılan diğer konularda; tarihsel toplumsal siyasal açıdan kadın, din, kadın bedeni, kadın emeği, cinsellik, ruh sağlığı, kadın sağlığı, kadına yönelik şiddet ve muhafazakarlık ile muhafazakarlığa karşı kadın mücadelesi başlıkları tartışıldı.

Muhafazakarlığın; din, itaat etmek ve töre adı altında kadınları çok yönlü kuşattığına vurgu yapıldı.

İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Sağlıklı vajina için 4 öneri

Bedenimizi, cildimizi, aklımızı sağlıklı tutmak çok önemli. Ama vajina sağlığını da atlamayalım. İşt...

VAJİNAL AKINTI: Bedenimizin salgıladığı sıvılarla...

Vajinal enfeksiyonlar sessiz ilerler, zaman içinde farkında olmadan kadınlarda ciddi hastalıklara se...

Ekmek ve Gül Şişli Atölyesi- 4. Hafta: Laiklik ve...

Kadınların tarihsel kazanımlarıyla laiklik arasında nasıl bir bağ var? Laiklik ve kadın kelimelerini...