BİR KADININ İSYANI: Elinden alınan çocuğundan haber alamıyor
Artvin’in Arhavi ilçesinde 3 erkek çocuğuyla yaşamını sürdüren Gülay Saymaz’ın 11 yaşındaki çocuğunun mahalle bakkalının kasasından çaldığı para sonrası yaşamı adeta zehir oldu.

2008 yılında resmi nikah yaptırılacak vaadiyle Kütahya’da Muzaffer E. ile evlenen bu evlilikten 3 erkek çocuk sahibi olan Gülay Saymaz (36) adlı anne eşi tarafından sürekli olarak aşağılanması, kendisine ve çocuklarına yönelik şiddet uygulanmasına karşı çıkarak kaçıp yaşadığı Artvin’in Arhavi ilçesi Asliye Hukuk Mahkemesine baş vurarak imam nikahlı eşi Muzaffer E.’yi dava etti. Arhavi Asliye Hukuk Mahkemesi çocukların velayetlerini Anne Güler Saymaz’a verdi. Mahkeme kararı sonrası 11, 12 ve 13 yaşında olan 3 çocuğuyla Arhavi ilçesinde yaşam mücadelesi sürdüren Gülay Saymaz’ın, 11 yaşındaki en küçük çocuğunun mahalledeki bir bakkal dükkanının kasasından arkadaşlarıyla (40 TL) para çalmasıyla yaşamı adeta altüst oldu.

ANNE YAŞANANLARI İHD’YE ANLATTI
Rize İnsan Hakları Temsilciliğine başvurarak yardım isteyen anne Gülay Saymaz oğlu ile yaşananları şöyle anlattı: “Bir gün polis memurları çocuğumun bir bakkal dükkanından para çaldığını söyleyince adeta şok oldum. Bakkal sahibine giderek çocuğumun çaldığı paranın miktarını sordum; bana önce 40 TL dedi, sonra 400 TL deyince ben de 400 TL parayı polis merkezine giderek ödedim. Bakkal sahibi, sonrasında bana 4 bin lira parasının kaybolduğunu söyleyerek adeta fırsatçılık etti. Ancak ben tutanakla ilk söylediği rakamı teslim etmiştim. Parayı ödememe rağmen bakkal sahibi oğlum hakkında davacı oldu ve oğlum O.E (11) hakkında Arhavi Cumhuriyet Savcılığı (Koruyucu ve destekleyici tedbirlerin uygulanmasına yönelik) dava açılmasını istedi. Arhavi Asliye Hukuk Mahkemesi (çocuk mahkemesi sıfatıyla) ilgili savcılığın talebi doğrultusunda 30.06.2016 tarihinde dava açtı. Bu dava kapsamında mahkeme İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bir yazı yazarak “Suça sürüklenen çocuk hakkında sosyal inceleme raporu” düzenlemesi için bilirkişi görevlendirilmesini istedi. Millî Eğitim Müdürlüğü bilirkişi olarak Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Merve Arslan’ı görevlendirdi. Rehber öğretmen ise hakkımda ‘Geçimini yüz kızartıcı işlerle sağladığı, bunu yaşam biçimi haline getirdiği, sabıkalı’ şeklinde rapor hazırladı. Bu rapor üzerine mahkeme oğlumu 6 ay süre ile benden aldı. Ve oğlum için danışmanlık tedbiri uygulanmasına karar verdi.”

OĞLUNDAN GÜNLERDİR HABER ALAMIYOR
Mahkemenin bu kararı sonrası hukuk mücadelesi başlatan anne Gülay Saymaz, oğlunun önce Artvin Sosyal Hizmetler Yurduna götürüldüğünü söyledi. Oğlunun yurtta 15 gün kaldığını söyleyen Saymaz, “Daha iyi eğitilecek olan, daha iyi bakılacağı söylenen oğlum 15 gün karanlık odada yaşam sürdürdü. Anlattıklarını hep kaydettim. Oğlum, orada çok mutsuz olduğunu, eve gelmek istediğini söyledi ancak tüm müracaatlarım boşuna, mahkeme kararı olduğu, o nedenle oğlumu bana veremeyeceklerini söylediler.” dedi. Oğlunun daha sonra Tekirdağ Süleymanpaşa Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Müdürlüğüne götürüldüğünü aktaran Saymaz, ”Burada hocalarıyla görüştüm, oğlumun yanıma gelmek istediğini söylediler. Oğlumla görüştüm, “Anne beni al buradan” diyor. Altı ay doldu neredeyse bir yıl olacak ancak oğlum hâlâ bana verilmedi. Yasa gereği oğlumun oturduğum Rize iline yakın bir ile gönderilmesi için dilekçe verdim ama aylar oldu dilekçeme hâlâ cevap alamadım. Şimdi ise oğlumun akıbeti belli değil Aradığımda bana verilen cevap şu: ‘Oğlundan 5 gündür haber alamıyoruz.’ Oğlumun durumundan endişeliyim.” ifadelerini kullandı. Gülay Saymaz ayrıca kendisi hakkında “Geçimini yüz kızartıcı işlerle sağladığı, bunu yaşam biçimi haline getirdiği, sabıkalı” şeklinde rapor hazırlayan rehber öğretmen hakkında da suç duyurusunda bulundu.

İHD: OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
İHD Rize Temsilcisi Günay Karafazlı da bir açıklama yaparak “Derneğimizin çocuk komisyonu anne Saymaz’ın sunduğu bilgiler ve belgeler doğrultusunda çalışma sürdürüyor ancak ortada bir mahkeme kararı var. Mahkemenin koyduğu 6 ay gibi bir süre dolmuş bu durumda çocuğun anneye verilmesi gerekir veya mahkeme yeniden bir karar alması gerekir ki böyle bir kararın alınmadığını görüyoruz. Eşinden şiddet gördüğünü iddia eden, çocuklarıyla normal bir yaşam sürdüren bir annenin iddia ettiği gibi hakkında somut olmayan bir takım ahlaki suçlamalarla karşı karşıya kalması ve bu gerekçelerle annesinden ayrılmak istemeyen bir çocuğun annesinden alınmasını doğru bulmuyoruz. Annenin yanındayız ve olayın takipçisi olacağız” dedi.
Kaynak: Evrensel