CHP’li Sarıhan: Nikah yetkisinin din adamlarına verilmesi tasarıda var
Müftülere nikah yetkisinin din adamlarına verilip verilmeyeceği tartışma konusu. Ancak CHP Milletvekili Şenal Sarıhan yetkinin zaten müftülükler aracılığıyla din adamlarına dağıtılacağını söylüyor.

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren düzenlemeyi içeren tasarı İçişleri Komisyonunda kabul edildi. Tasarının Genel Kurula salı günü için yetiştirilmesi bekleniyor. Bu arada ise çıkan haberle bu yetkinin imamlar ve hocalar gibi din adamlarına da verileceği yönünde. Konuya dair Ekmek ve Gül’e konuşan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, zaten ilk tasarının ‘müftü’ değil ‘müftülük’ olarak geçtiğini söyledi. Sarıhan haberlere yansıdığı gibi alt komisyonda herhangi bir değişiklik yapılmadığını dile getirdi. “Zaten tasarı ‘müftülük’ olarak geldi. Resmi nikah kıymanın sadece müftülerle sınırlı olmadığını; müftünün yetki vereceği diğer imamlara, hocalara dağıtılacağını biliyoruz. Mesela resmi nikah kıyma yetkisi belediye başkanına verilir, ama belediye başkanı belediye memurlarına o yetkiyi verir. Bununla aynı durum. Müftülük bir kurum, bu yetkiyi imamlara da hocalara da dağıtacak. Biz hangi biçimiyle olursa olsun buna karşı olduğumuzu söylüyoruz.”

KADINLAR MÜCADELEYE DEVAM ETMELİ
Komisyonun tek kadın üyesinin Hüda Kaya olduğunu, ancak kendisinin ve CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir’in komisyonun bütün çalışmalarına katıldığını söyleyen Sarıhan şöyle devam ett: “Çok söz aldık ve itirazlarımızı ifade ettik. Muhtarlarda kıyılan nikahların ne kadar istismara uğradığını gördük. Kıyılan nikahın resmiyete geçmediği için kadınların haklarını alamadığı çok olayla karşılaştık. Yine çocuk evliliklerin yaşandığını gördük. Bütün bunları düşündüğümüzde kadınlar bu tasarılara karşı mücadeleye devam etmelidir.”

KİME GÖRE ‘GENEL AHLAK’
Yabancılarla evlilik meselesinin de önemli olduğunu vurgulayan Sarıhan, “Daha önce evlilik birliği kurulduğu anda Türk vatandaşı olunuyordu. 2002-2003 yılları içinde yasada bir değişiklik yapıldı ve 3 yıl evli kalma şartıyla vatandaşlık verme durumu ortaya çıktı. Şart olarak da evlilik birliğinin evlilik sadakati çerçevesinde yürümesine ilişkin iki madde daha eklediler. Şimdi ise ‘genel ahlak’ gibi bir kavram getirdiler. Kamu düzeni vardı zaten maddede. Ben buna şiddetle karşı çıktım. ‘Genel ahlak’tan neyi kastediyorsdunuz? Kime göre, neye göre ahlak?’ diye sorduk ama yine de geçti” diye konuştu.

İlgili haberler
5 Maddede Müftülere Nikâh yetkisine neden ‘hayır’...

Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü...

Keramet nikahta değil 1917’de

Tam bir yüzyıl önce Osmanlı’da nikah ve aile ile ilgili ilk hukuki düzenlemeler hayata geçirilirken,...

Böyle bir meclisin meşruiyeti, öldüren kocanın sev...

‘Bu Meclisin kadınlar açısından meşruiyeti, kadınlara sürekli şiddet uygulayıp, zoraki birlikteliğe...