BORKAD üyesi kadınlar mahallelerinde kreş için imza topluyor
Bornova Kadın Dayanışma Derneği, iki mahallede kreş açılması için imza kampanyası başlattı. Kapı kapı dolaşarak imza toplayan kadınlar, asıl ihtiyacın ortaya çıktığı mahallelerde kreş istiyor.

Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD), Atatürk ve İnönü Mahalleleri’ne kreş yapılması talebiyle imza kampanyası başlattı. En az 10 bin imza hedefiyle yola çıkan kadınlar, mahallelerde kapı kapı dolaşarak imza toplamaya başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dernek Başkanı Zeynep Reyşen, uzunca bir süredir yürütülen çalışmalar neticesinde her iki mahallede de kadınların öncelikli talebinin kreş olduğunu gördüklerinin altını çizerek, “Özellikle son iki yılda bu talep küçük yaşta çocuğu olan kadınlar için ilk sıralarda. Ekonomik krizden dolayı artan yoksulluk, kadınları çalışmaya zorluyor ancak hem çocuklarını bırakabileceği güvenli yerler olmaması hem de ücretlerdeki eşitsizlik yüzünden aldığı maaşı özel kreşlere vermek zorunda kalması bir çıkmaza sokuyor kadınları. Tabii sadece çalışan kadının talebi değil bu, aynı zamanda şu an için çalışmayı düşünmeyen, işsiz, ev emekçisi kadınların da talebi... Çocuklarının sosyalleşebilmesi ve kendilerine zaman kalması için. Kendilerine zaman dediğimiz de sosyal kültürel etkinlikler vs. için değil. Öyle olmasını isteriz elbette ama durum o değil. Zira ekonomik kriz kadınların evdeki yükünü de artırdı. En basitinden eskiden mutfak alıverişi için haftada bir gün pazara gider, ayda bir markete gider alır gelirdi. Şimdi market market dolaşmak zorunda en ucuzunu bulabilmek için, o da zorunlu ihtiyaçlar. Bu yükü çocukla birlikte omuzlamak zor. Üstelik bu bir insan hakkı, hem çocuk hem de kadınlar için” dedi.

İMZALAR BORNOVA BELEDİYESİNE VERİLECEK

Reyşen, “Çocuklar birer toplumsal varlıksa, geleceğimiz diyorsak öyleyse bakımı, gelişimi, eğitimi toplumsal bir sorumluluk gerektirir. Burada da belediyeler ve devlet girmesi gerekiyor devreye. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, seçim dönemi her mahalleye bir kreş sözü vermişti. Bu konuda çalışmalara başladıklarını da biliyoruz. İlk kreş, Doğanlar Mahallesi’ne yapılacak. Bizim talebimiz bu çalışmaları biraz daha hızlandırmaları ve Atatürk ve İnönü Mahallesi’nde yaşayan kadınların taleplerini dikkate almaları” dedi. İlerleyen günlerde mahallenin çeşitli yerlerine stantlar kurarak imza toplamaya devam edeceklerini ifade eden Reyşen, planlanan çalışmanın sonunda toplanan imzaları belediye başkanlığına ileteceklerini söyledi.


‘OKUL ÖNCESİ ANAOKULU İLE SINIRLANDIRILMAMALI’

Dernek Başkan Yardımcısı Songül Dolu ise Meclise getirilmesi konuşulan ‘çocuk istismarı affı tasarısı’nı hatırlatarak, “Devleti yönetenlerin görevi suçu aklamak değil, çocuk ve kadınlar için güvenli ortamlar yaratmaktır. Bunun bir yolu da bilimsel, demokratik, laik eğitim, eşit ve ulaşılabilir eğitim olanağı yaratmaktan geçer. Belediyeler sorumludur ama esas sorumlu devlettir. Dolayısıyla okul öncesi eğitim sadece anaokulu ile sınırlandırılmamalı. Bu çalışmayı bir kampanya şeklinde ele aldık ve sonuç almak istiyoruz ancak ücretsiz, güvenli ve sağlıklı kreş mücadelemiz devam edecek” dedi.

İlgili haberler
‘Belediye kadınların kreş talebine öncelik vermeli...

Kadınların ortak isteği çocukları kreşe gönderebilmek. Ama özel kreşler ateş pahası. Menemen’de kadı...

Sağlık Bakanlığı, kurumlara ‘Personelin için kreş...

Sağlık Bakanlığı, sağlık kuruluşlarında kreş açılması ile ilgili İl Sağlık Müdürlüklerine bir yazı g...

Genelge yeterli değil; sağlıkçılar 7/24 açık, ücre...

Sağlık Bakanlığı tüm sağlık kuruluşlarına “kreş açılsın” dedi ama görülüyor ki genelge yayımlamak ye...