Bornova’da kadınlardan dayanışma ve ortak mücadele çağrısı
BORKAD ile Ekmek ve Gül İzmir yaklaşan 8 Mart öncesi kadınlarla bir araya gelerek, taleplerini konuştu. Kadınların konuşmalarında dayanışma ve ortak mücadele ön plana çıktı.

Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD) ile Ekmek ve Gül İzmir, 8 Mart öncesi Bornova Atatürk Mahallesinde kadınlarla bir araya gelerek sorunlarını ve taleplerini konuştu. Bornova Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yanında parkta bir araya gelen kadınlar, "Bu Hayat Bizim" etkinliğinde buluştu. Forum biçiminde gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını BORKAD Başkanı Zeynep Reyşen yaptı.

8 Mart’ın tarihçesini anlatarak sözlerine başlayan Reyşen, kadınların yıllardır mücadelesini sürdüğü şiddet, ayrımcılık, sömürü ve istismarın özellikle pandemide artarak devam ettiğini söyledi.

‘CİNSİYET TEMELLİ EŞİTSİZLİK DERİNLEŞTİ’

Ev içi artan yükten dolayı cinsiyet temelli eşitsizliğin derinleştiğini ifade eden Reyşen, “Fiziksel ve psikolojik olarak giderek zorlaşan koşulların yanında tek adam rejimi pandemiyi fırsata çevirerek kadın haklarına saldırmaya devam etti. Tüm baskılara rağmen kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme tartışmaları karşısında haklarından ve hayatlarından vazgeçmeyerek sokaklarda ve meydanlarda omuz omuza mücadele etmeye devam etti” dedi.

‘GÜVENLİ İŞ, ŞİDDETSİZ YAŞAM VE EŞİTLİK’

“Asgari ücretle geçinmek zorunda kalan işçiler önlem alınmadan çalışıyor. İşten atmaların yasak olduğu bu süreçte Kod 29 tehditleriyle işçiler daha ağır koşullarda çalıştırıldı” diyen Reyşen patronların da pandemiyi fırsata çevirdiğini söyledi.

Uzaktan eğitimle birlikte kadınların iş yükünün daha da arttığını dile getiren Reyşen, “Derinleşen ekonomik krizin faturasını da bizlere ödetmeye çalışıyorlar. Kadınları iş hayatında yedek iş gücü olarak gören erkek egemen sistem pandemi koşullarında da sömürüsünü katlayarak arttırmaya devam ettirdi” diye konuştu.

Reyşen sözlerini güvenli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik taleplerinde bulunarak sonlandırdı.


‘YAN YANA GELEREK DAYANIŞMAK ÖNEMLİ’

Forumda söz alan ev emekçisi İnci, hayatının ekonomik olarak son yıllarda oldukça güçleştiğini söyledi. İnci, "Pandemide her şey pahalılaştı. Daha önce yarı fiyatına aldığımız ürünlere aşırı zamlar yapıldı. Geçinmekte zorlanıyoruz. Bir çocuğum online eğitim gördü bu yıl ve verilen eğitime ulaşmakta zorlandık. Evin yükünün yanı sıra eğitimin yükü de biz kadınlara kaldı. Bütün bu sorunlardan dolayı kadınların daha fazla konuşmasının, daha fazla yan yana gelerek dayanışmasının önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

‘YAPILAN ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN’

Forumda söz alan özel eğitim öğretmeni İlkay ise pandemi döneminde otizmli öğrencileri saatlerce eğitimde tutmakta zorlandığını ifade etti. Lise eğitimi çağında bir çocuğunun olduğunu belirten İlkay, eğitimde yaşanan sorunlardan dolayı fırsat eşitsizliğinin derinleştiğini söyledi. Yüz yüze yapılacak sınavları da eleştiren İlkay, telafi derslerin önemli olduğunu söyledi.

Eşi asgari ücretle çalışan Besime de geçinmekte zorlandıklarını dile getirdi. Aslı ise “Pazara gidiyoruz ama artık bir şey alamadan geri geliyoruz. Yapılan zamların geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

‘KORKMADAN MÜCADELE EDECEĞİZ’

Forumun yapıldığı parkın etrafında polislerin bulunmasını eleştiren Nuran da “AKP binlerle toplantılar yapıyor. Biz kadınlar yan yana gelince etrafta polisler dolanıyor. Kadınların parkta buluşup, sorunlarını konuşmalarından bile korkuyorlar. Herkesi korkutmak istiyorlar, biz korkmadan sorunlarımızı konuşacağız, mücadele edeceğiz" diye konuştu.

‘BİR YILDIR İŞSİZİZ’

Yaklaşık iki üç ay önce İstanbul’dan İzmir’e taşındığını söyleyen Hatice ise “Kırtasiye işletiyorduk ama pandemiden dolayı okulların kapanmasıyla dükkan iş yapamadı. Altı ay boyunca dükkana kira ödedik ve hiçbir destek alamadık. Ben bir fabrikada çalışırken rahatsızlığımdan dolayı işten ayrıldım. Bu süreçte dükkanı da kapattık. Eşim ve ben işsiz kaldığımız için İzmir’e kızımızın yanına taşınmak zorunda kaldık. Şu an iş arıyoruz ama yaşımızdan dolayı bulmakta zorlanıyoruz” diye süreci anlattı. Hatice en çok geçim sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

Yaklaşık iki saat süren forum, kadınların yaşadıkları sorunların çözümüne ilişkin dayanışma ve mücadele vurgusunda bulunarak, sonlandı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
BORKAD’dan 8 Mart buluşması: ‘Bu hayat bizim’

BORKAD ile ‘Yaşamak için tek seçeneğimiz birliğimiz’ çağrısıyla kadınları 3 Mart Çarşamba günü Atat...

Menemen Belediye işçisi kadınlar 8 Mart'ı konuşuyo...

Belediye İş Sendikası üyesi kadın işçilerle bir araya gelerek sorunlarımızı ve taleplerimizi konuşma...

İzmir Kadın Platformu işçi kadın buluşmasına çağrı

İzmir Kadın Platformu 5 Mart'ta "Güvenceli iş, güvenceli gelecek" talebiyle düzenlenecek işçi kadın...