Bugün Sally için buradayız!
66 gündür kayıp olan Sally hala bulunamadı. Eskişehirli kadınlar 'Sally nerede?' sormak ve kadınların kaybolmasının, öldürülmesinin önünü açan politikalara tepki göstermek için buluştu.

2 Eylül 2021 tarihinden evinden “Kahve içmeye çıkıyorum” diyerek ayrılan ve bir daha kendinden haber alınamayan Sally Ali Challab Al-Abboo için Eskişehir Demokratik Kadın Platformu Kanatlı AVM önünde açıklama yaptı.

Öldürüldüğü ihtimalleri üzerinden durulan Sally ile ilgili yürütülen soruşturmada canavarca hisle, eziyet ederek öldürme suçundan tutuklu olan Amjed Mohsin Mohammed ile birlikte 4 kişi de tutuklu.

Ablası Tuğçe Ali Challab Al-Abboo’nun da katıldığı açıklamada kadınlar "Kirpiğimiz yere düşmesin diye omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz" dedi ve "Sally nerede?" diye sordu.


Sally'nin ablası Tuğçe Ali Challab Al-Abboo hala yargı sürecinin başlamamasına tepki gösterdi:

"Sally öldürüldü. Böyle söylüyorlar. Ama cesedi hala bulamadık. Galiba bulamayacağız çünkü çöplükte aramayı durdurdular. Savcı bize böyle söyledi. Başka yerleri arıyorlar. Sally'nin cesedini çöp poşetlerine koydular. Başka nereyi arayacaklar? Başka nerede bulacaklar? Hala duruşmanın ne zaman olacağı belli değil. Bize hiçbir şey söylemiyorlar. Mohammed itiraf etti mi, etmedi mi, bilmiyoruz. Ne zaman duruşma olacak, biz ne zaman rahatlayacağız hiç bilmiyoruz."


Basın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

Mülteci kadınların yaşadıkları insan hakları sorunları da kadının ezilmişliği göz önünde bulundurulduğunda hak ihlallerinin en çok yaşandığı alanlardan biri. Göç yollarında ölüme terk edilen, cinsel saldırı ve istismara maruz bırakılan, iltica ettikleri ülkelerde gayri insani koşullarda yaşamak zorunda bırakılan mültecilerin yaşadıkları, pandemi ve ülkemizdeki temel sorunlardan biri olan ekonomik krizle birlikte hak ihlallerinin daha da artmasına sebep oldu.

Ülkemizde son 11 ayda 296 kadın katledildi. Bugün burada 296 kadından sadece biri olan ve şehrimizde katledilen mülteci kadın Sally Ali Challab Al-Abbood için bir araya geldik. Sally, 66 gündür kayıp ve bulunamıyor. Yapılan soruşturmalar ve kamera kayıtları Sally’nin katledildiği gerçeğinin açıkça gösterirken hepimizin aklında tek bir şey var: Daha kaç tanemiz ölmeli?

Kadınların yaşam hakkının ihlal edilmesinin önünü açan yasaları yürürlüğe koyan, cezasızlık ile cinayetlerin önünü açan, İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımlarımıza el koyarak temel hakkımız olan yaşam hakkımızı gasp edenler; bu cinayetleri işleyenlerin sırtını sıvazlamıyor mu?

Kadınların katledilmesinin önünü açanlar yaşadığımız coğrafyayı haramiler sofrasına çevirenler değil mi?

Daha birkaç gün önce Yargıtay Çilem Doğana verilen 15 yıl hapis cezasını onadı. Çilem sayısını hatırlamadığı kadar çok defa devlet kurumlarına başvuru yapmış, 9 kez koruma kararı almasına rağmen yaşadığı şiddet devam etmişti. Kadın cinayetine giden yolda hayatta kalmayı başaran Çilem Doğan için meşru müdafaa hükümlerini uygulamayan Mahkemenin Çilem’i bir kez daha cezalandırmaya kalktı.

Çilem’in de dediği gibi bu kararla bütün kadınlar hapsedilmek isteniyor. Bize reva gördükleri hayatı reddediyoruz. Adeta tüm kadınlara gözdağı verilmek istenircesine verilen bu karara da erkek adalete de ülkenin dört bir yanında sokaklarda meydan okuyoruz.

Çilem’in elleri ellerimizde ne pahasına olursa olsun yaşamlarımızı ve birbirimizi savunacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.

Kadın katilleri, elini kolunu sallayarak, soğukkanlılıkla suç aletleri satın alıyorken yaşadığımız şehir bizim için güvenli değilken susmamızı isteyenler, meşru müdafa hakkımızı kullandığımızda cezalar yağdıranlar, kimleri koruyor biliyoruz. Yaşımız, cinsiyetimiz, cinsel yönelimimiz şiddetin gerekçesi değil, olamaz da.

Vahşice öldürülen ilk kadın değil Sally ve biliyoruz ki bu barbarlık düzeni devam ettikçe son da olmayacak.

Tüm kadınlara sesleniyoruz; kadın düşmanı bu düzen var oldukça, düzenin koruyan, kollayanlar bedenlerimiz üzerinden politika yaptıkça, yasal haklarımız gece yarısı gasp edildikçe hiçbirimiz güvende değiliz ve olmayacağız.

Bugün Sally için buradayız çünkü; Sally’i öldüren, Sally’den önceki kadınları öldüren erkeklerin sadece isimleri değişiyor, koruyan, aklayan hep aynı.

Çilem’in söylediği gibi biz kadınlar kirpiğimiz yere düşmesin diye omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Kadın mücadelesi kazanacak.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Nadira Kadirova’nın hatırlattığı: Göçmen ev işçisi...

Nadira’nın ölümüyle ilgili aydınlatılmayan tüm gerçeklere ise bu sistemdeki kadın davalarından maale...

Gülistansız 500 gün: 'Kayıp' belgeseli yayınlandı

500 gündür akıbeti bilinmeyen Gülistan Doku'yu ve onun için verilen adalet mücadelesini anlatan 'Kay...

Şüpheli ölümlere ‘intihar’ etiketi yeni kadın cina...

Pandemiyle birlikte şüpheli kadın ölümlerindeki artış dikkat çekecek boyuta ulaştı. Pek çoğu cinayet...