Bursa Kadın Platformu: Dayanışmamız sınır tanımıyor!
Bursa Kadın Platformu yaptığı basın açıklamasıyla Afgan kadınların Taliban terör örgütünün işgalindeki Afganistan’da kaderine terk edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bursa Kadın Platformu Taliban’ın iki gün önce kabili işgal ederek Afganistan’ı ele geçirmesi üzerine Taliban’ın yönettiği bir ülkede kadınlar ve çocuklar için güvenli ortam olmayacağını söyleyerek açıklama yaptı. Kadınlar "Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören cihatçı anlayışın ülke yönetimini ele geçirdiği koşullarda ülkede yaşayan bütün kadınlar ve kız çocukları büyük tehdit altında” diyerek Kandahar kentini ele geçiren Taliban militanlarının bankada çalışan kadınları işten ayrılmaya zorladığını hatırlattı: “Üniversitelerin kadın yurtları zorla boşaltıldı. Taliban, kadınların başörtüsü takması gerektiğini ve başörtüsü takmadan ve yanlarında erkek olmadan toplum içine çıkamayacaklarını dayatarak kadınları zorla eve kapatmaya çalışıyor.”

Afganistan’da cihatçı terör örgütünü meşrulaştıranların da bu suçun ortağı olduğunu söyleyen Bursa Kadın Platformu “Ülkemizde de dinci gericiliği yükselten AKP-MHP iktidarı Taliban’ı meşru gösteren açıklamalarla emperyalist suç ortaklığına devam etmektedir. Benzer zihniyetin ürünü olan bu açıklamalar dünyanın en büyük terör örgütü olan erkekliğin ittifakıdır" dedi.

Son olarak Taliban’a karşı sokağa çıkıp eylem yapan Afganistanlı kadınların direnişinin mücadeleyi büyüttüğünü ve kadın dayanışmasının sınır tanımadığını dile getiren kadınlar, taleplerini şöyle sıraladı, "Afganistan’daki Taliban terör örgütünün yönetiminin devletler tarafından tanınması kabul edilemez. Taliban şiddetinden kaçan Afganistanlılara sınırlar kapatılmamalı, Afganistan’dan ülkemize göç eden kadın ve LGBTİ+lar için İstanbul Sözleşmesi’nin gerekleri yerine getirilmelidir."

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Afganistanlı gazeteci Mariam, Taliban sonrası duru...

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi yeniden ele geçirmesiyle ülkede yaşayan kadınlar ve çocuklar can g...

EŞİK'ten çevrimiçi panel: Afganistanlı kadınlar iç...

Eşitlik İçin Kadın Platformu, Afganistan’da tehlike altında olan kadınlar için dayanışma yollarının...

Taliban'dan kaçan Afgan kadın, eşi ve çocuklarında...

Afganistan'da Taliban'dan kaçarak Türkiye'ye gelen 28 yaşındaki R.F. ülkesinde kalan eşi ve 2 çocuğu...