Bursalı kadınlar: Ayrı vagon uygulamasını kabul etmiyoruz!
Belediye Başkanı'nın ayrı vagon uygulama isteğine kadınlardan cevap var. Kadınlar projenin gerçekleşmesine ve bu ayrımcılığa izin vermeyecek!

Bursa’da yapılmak istenen cinsiyetçi uygulamalardan biri olan ‘Kadınlara ayrı vagon’ uygulamasına Bursalı kadınlardan tepki geldi. Kadınlar, ayrı vagon uygulamasının kadınları toplumdan ayırmanın ve eve hapsetmenin bir proje başlangıcı olduğunu söyleyerek projenin gerçekleşmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

BELEDİYENİN BAHANESİ: TACİZ
Bursa Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde, toplu taşıma araçlarında tacizi engelleme iddiasıyla “Bayan Yolcularımıza Öncelikli Vagon” uygulaması başlattığını duyurmuştu. Ulaşımdaki kalabalıklığı ve tacizi bahane ederek bu uygulamanın ‘kadınların isteği’ üzerine yapıldığını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye kadınlardan yaptıkları basın açıklamasıyla cevap geldi. Kadınlar “Ulaşımdaki başarısızlıklarını gizleyerek, biz kadınları tecrit etmeye çalışanlar bilsinler ki, biz kadınlar bu uygulamayı asla kabul etmeyeceğiz. Bu uygulamanın amacı kadınları tacizden korumak değildir. Yapılmak istenileni görüyor ve reddediyoruz!” dedi.

İNSANCA KOŞULLARDA ULAŞIM İSTİYORUZ
Pembe vagon otobüs veya taksi gibi uygulamalarla erkek şiddetinin ve tacizinin önüne geçilmeyeceğini bunun sadece kadınları toplumdan dışlayacağını söyleyen kadınlar; “Toplu taşıma araçlarında kadınların tacize uğrama gerekçesi bu araçlara kadın erkek karma bir şekilde biniyor oluşumuz değil, bu araçlarda balık istifi taşınıyor olmamızdır.” diyerek ayrımcı toplu taşıma araçlarını istemediklerini daha fazla sefer sayısı, daha fazla toplu taşıma alternatifi ve 24 saat toplu taşıma ve nitelikli, kamusal ve insanca koşullarda ulaşım istediklerini belirtti.


İlgili haberler
Bursa’da kadınlara ayrı vagon uygulamasına tepki

Pek çok kentte tacizi bahane göstererek, kadınları toplumsal yaşamın dışına iten pembe otobüs, pembe...

Bursa’da kadınlar “bayana özel vagona” karşı

Bursa’da “Bayan yolculara öncelikli vagon”lar kadınların tepkisine neden oldu. Kadınlar “ayrı vagon...

Bursa Anadolu Kız Lisesinde yolsuzluk ve öğrencile...

Bursa Anadolu Kız Lisesinde, okul müdürünün yolsuzluk yaptığı, öğrencilere kötü ve gerici muameleler...