CHP ve İYİ Parti, anayasa değişikliği teklifine Genel Kurul’da ‘hayır’ diyecek
Ortak önergeleri Anayasa Komisyonu'nda reddedilen CHP ve İYİ Parti, AKP'nin laikliğe aykırı, ayrımcı anayasa değişikliği teklifine Genel Kurul'da ‘hayır’ diyeceklerini açıkladı.

AKP’li, MHP’li ve BBP’li 336 vekilin imzasıyla Meclise sunulan ve dün Anayasa Komisyonu'ndan geldiği şekliyle geçen anayasa değişikliği teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek.

CHP ve İYİ Parti, Komisyondaki görüşmede, başörtüsü ve aileye dair düzenlemeler içeren söz konusu teklife ilişkin ortak önerge sunmuş, ancak bu önerge reddedilmişti. İki parti, teklife bu haliyle Genel Kurul'daki oylamada "hayır" diyeceklerini açıkladı.

CHP'nin Anayasa Komisyonu üyeleri Aysu Bankoğlu, İbrahim Kaboğlu, Ali Mahir Başarır, Levent Gök, Murat Emir ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, konuyla ilgili Mecliste basın toplantısı düzenledi. Tezcan basın toplantısında “Biz bu teklife, bu haliyle Genel Kurul’da destek vermeyiz” dedi.

‘TARİHSEL FIRSAT CUMHUR İTTİFAKI'NIN SİYASİ HIRSINA HEBA EDİLDİ’

CHP’li Tezcan, “Bu mesele bir din tartışması değil, bir hak tartışmasıdır. Ama Cumhur İttifakı’nın ‘hakkı teslim etmek’ gibi bir hesabı yok. Turnusol kağıdı işledi. Renkleri; bu meseleyi çözme niyetinde olmadıklarıdır” diye konuştu.

Hazırladıkları önergenin komisyonda reddedildiğini hatırlatan Tezcan, "Hiçbir zaman bulunamayacak bir tarihsel uzlaşma fırsatı bulunmuştu. TBMM’de en büyük mutabakatla anayasal güvenceye alacak tarihsel fırsat bulunmuştu. Bu tarihsel fırsat Cumhur İttifakı’nın siyasi hırsına heba edildi” diye konuştu.

İYİ PARTİLİ USTA: TARİH CUMHUR İTTİFAKI'NI AFFETMEYECEK

İYİ Parti de Genel Kurul'da teklife karşı oy kullanacaklarını açıkladı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, yaptığı basın toplantısında, “Bu mesele bir daha açılmasın istiyoruz. Toplumun kanayan yaralarına dönmemiz lazım. Ancak AKP esas meseleler konuşulmasın istiyor” dedi.

Cumhur İttifakı’nın başörtüsü meselesini seçim kampanyasının ana gündemi haline getirmek istediğini belirten Usta, “Tarih Cumhur İttifakı’nı asla affetmeyecek” şeklinde konuştu.

İYİ Parti ve CHP’nin genel kurulda teklifi desteklemeyeceğini söyleyen, HDP’nin de oy vermeyeceğini açıkladığını hatırlatan Usta, teklifin Genel Kurul’dan geçmeyeceğini ve "bu fırsatı AKP ve MHP’nin ellerinin tersiyle ittiğini" söyledi.

REFERANDUM İÇİN 360, KABUL EDİLMESİ İÇİN 400 VEKİLİN OYU GEREKİYOR

Teklifin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesi için 400, referanduma götürülmesi içinse en az 360 milletvekilinin onayını alması gerekiyor. Bu teklif muhalefet milletvekillerinden destekleyen çıkmazsa ne yasalaşabilir ne de referanduma götürülebilir.

Anayasa değişikliğinin içeriği ortaya çıktığından itibaren kadın örgütleri, hukukçu grupları laikliğe aykırı, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren, medeni hakları gasbeden bu teklifin amasız fakatsız tüm muhalefet partileri tarafından reddedilmesi çağrısıyla açıklamalar yapmıştı.

REDDEDİLEN ÖNERGE

CHP ve İYİ Partinin reddedilen önergesinde, AKP'nin 24. maddeye dair değişiklik teklifindeki “dini inanç” ibaresinin çıkarılması isteniyordu. Ancak 41. maddedeki aile kurumunu düzenleyen ayrımcı teklife yönelik bir ifade yer almıyordu.

İki parti, 24. maddedeki “dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve…” ibaresinin “başını örtmesi ya da örtmemesi de dahil olmak üzere“ şeklinde değiştirilmesini istiyordu. Gerekçe olarak, "dini inanç" ibaresine bağlı kalmaksızın tüm kadınların başını örtme ya da örtmeme özgürlüğünün anayasal güvence altına alınması gerektiği belirtilmişti.

24’üncü maddenin son cümlesinin de “Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda ise devlet kadının başını örtmesini engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alır” şeklinde değiştirilmesi istenmişti. Bu değişikliğe gerekçe olarak kamusal görevin gerektirdiği şekilde giyinme hususundaki tereddütlerin giderilmesi gerektiği gösterilmişti.

CUMHUR İTTİFAKI'NIN TEKLİFİ

Cumhur İttifakı'nın teklifi, din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24'üncü madde ile aileyi düzenleyen 41'inci maddede değişiklik öngörüyor.

24. madde için verilen değişiklik teklifi şöyle:

“…Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz. Hiçbir kadın; dinî inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasî faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz. Bu nedenle kınanamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tâbi tutulamaz. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda Devlet, ancak dinî inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir.”

41. madde ise şöyle değiştirilmek isteniyor:

"Aile, Türk toplumunun temelidir. Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar. Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır." 

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Anayasa komisyonundaki LGBTİ karşıtı açıklamalar t...

Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri sırasında komisyona çağrılan LGBTİ karşıtı kurumların konuşm...

Başörtüsü ve aileye dair anayasa değişikliği tekli...

24. ve 41. maddede yapılan değişiklikler ne anlama geliyor? İddia edildiği gibi kadınları ayrımcılığ...

Başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifi An...

Başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi, CHP ve İYİ...